A Jackson Hole-i jegybankári találkozóra figyelnek a befektetők a héten: Heti Kitekintés 2014.08.19.

Augusztus 19, 2014 13:42

Admiral Markets - Heti Kitekintés 2014.08.19.

 

- Az elmúlt hét péntekén a geopolitikai aggodalmak újra felülkerekedtek az óvatos piaci optimizmuson, majd a hét első napján ismét kitört a jókedv a piacokon: azonban a bizonytalanság továbbra is fennmaradhat; az orosz-ukrán hírfolyam legfrissebb fejleményei ismét elkedvetleníthetik vagy éppen jobb kedvre deríthetik a befektetőket. 

A hét második felében azonban különös figyelemre tarthatnak számot a Markit augusztusi beszerzési menedzserindexei, amelyekből előzetes képet kaphatunk majd az Oroszországgal szembeni szankciók az európai gazdaságra gyakorolt hatásairól. 

 

- Az orosz jegybank fontos lépést tett a szabadon lebegő rubel- és az inflációs célt követő monetáris politika felé hétfőn: bár az elmúlt hetek (és hónapok) pici bizonytalansága után ez rövid távon bátor lépésnek tekinthető. Az eurót és dollárt tartalmazó devizakosárral szemben az orosz fizetőeszköz a korábbi héttel szemben immár kilenc rubeles sávban ingadozhat majd (35,44 és 44,40 között). A kiszélesített sáv széleihez megérkező rubel esetében a jegybank a korábbi 1000millió dollár helyett ’mindössze’ 350millió dollárt fordít majd közvetlen (a jelenlegi helyzetben a rubel tovább gyengülését fékezni hivatott) intervenciókra; míg a kiterjesztett sávon belüli közvetlen beavatkozásoktól a későbbiekben tartózkodik majd az orosz jegybank. 

A piaci szereplők reakciói alapján az orosz jegybank az inflációs célkövetésre történő fokozatos átállással a devizatartalékait is lassabban égetheti majd el; mindemellett kérdéses lehet, hogy az orosz-ukrán konfliktus esetleges újabb fellángolásával párhuzamosan tartogathat-e rövid távú veszélyeket az átmenet.  

 

- A héten, az Egyesült Államokból berkező inflációs- és ingatlanpiaci adatsorok gyűrűjében ezúttal is a hét második fele ígérkezik mozgalmasnak. Szerdán este teszik közzé a Fed július 29-30-i ülésének jegyzőkönyvét, amelyből a befektetők további iránymutatást kaphatnak a tengerentúli monetáris politika irányával összefüggésben. A piaci szereplők többsége mégis a csütörtökön kezdődő, háromnapos Jackson Hole-i konferenciára várhat igazán: 

A munkaerőpiac dinamikájának újraértékelése címmel tematizált jegybankári találkozón a Fed elnökén kívül részt vesz és felszólal többek között Mario Draghi EKB-elnök is. A korábbi években a Jackson Hole-i szimpózium többször is előrevetítette a Fed monetáris politikájának a konferenciát követően bekövetkező változásait, így a piaci szereplők a tengerentúli munkaerőpiac javuló kilátásai- és a felfelé kúszó inflációs ráta tükrében leginkább arra kíváncsiak, hogy a QE3 program leépítése után mikor léphet a monetáris szigorítás útjára a Fed; míg eközben pl. a japán vagy az európai jegybankárok a saját esetükben éppen a monetáris politika további lazításának lehetőségeit latolgatják. 

 

A Heti Kitekintés teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el. 

Kérjük vegye figyelembe, hogy az alábbi adatok a múltból származnak és nem reprezentálják a jövőbeni eseményeket. Mielőtt befektetési döntést hoz kérjük olvassa el Tájékoztatónkat elemzéseinkről.