A keddi csökkenés jelentős részét ledolgozva kapaszkodott ismét felfelé a kábel: 2013.11.13.

November 13, 2013 16:17

Piaci összefoglaló – 2013.11.13. 

Borús hangulatban indult a kereskedés Európában: az enyhe amerikai mínuszokat követően az ázsiai befektetők hangulatát a kínai pártvezetés üléséről kiadott közlemény vetette vissza, miután a piaci résztvevők a várt reformok kérdéseiben nagyobb előrelépést reméltek. 

A bankközin a font a dollárral szemben mutatott keddi csökkenését csaknem teljesen ledolgozva kapaszkodott vissza az 1,60-as szintek közelébe délelőtt, miután a vártnál kedvezőbb munkaerőpiaci adatközlések mellett a Bank of England döntéshozói által előbbre hozott kamatemelés lehetősége együttesen felfelé segíthette a szigetország fizetőeszközét. 

Az árupiaci termékek esetében a sárga nemesfém jegyzése felfelé kapaszkodott a szerdai kereskedés első felében; azonban a trend továbbra is lefelé mutat; így az 1260-1270-es zónából lefelé kitörve alighanem újabb csökkenés következhetne az arany számára. 

 

 

Devizapiaci kitekintés 

Komoly forintgyengülés bontakozott ki az elmúlt hetek folyamán; ugyanakkor a hazai fizetőeszköznek a hét első felében sem sikerült magára találnia. Az EURHUF kurzusa ismét emelkedett kedden, miután az októberben tovább csökkenő inflációs ráta után érkezett MNB-elnöki komment szerint lehet még tere a kamatcsökkentésnek a későbbiekben is. Amennyiben a gyengülés folytatódna, első körben a lélektani 300-as szint, majd a 302-303-as ellenállási zóna jelentheti a következő megállót. 

 

Jelentős gyengülést produkált az angol font kedden délelőtt, miután a vártnál nagyobbat fékező brit inflációs ráta hatására a piaci szereplők részben újraértékelték a Bank of England által végrehajtandó, korai kamatemelésre vonatkozó várakozásaikat. Az éves inflációs ráta a korábbi hónap 2,7%-os értékéről 2,2%-ra süllyedt; míg az elemzők 2,5%-ot vártak; a maginfláció pedig négyéves mélypontra, 1,7%-ra süllyedt. Az elmúlt időszakban beérkezett, vártnál kedvezőbb brit makroadatok hatására jelentős várakozások előzték a piacokon a Bank of England negyedéves inflációs jelentését; valamint a szeptemberi foglalkoztatottsági adatsorokat is. 

Az Egyesült Királyság munkanélküliségi rátája az előzetes várakozásoknak megfelelően 7,7%-ról 7,6%-ra süllyedt szeptemberben; míg a munkanélküli kérelmek immár tizenkettedik hónapja csökkentek; októberben az elemzők által várt 30e helyett 41 700-zal kevesebben folyamodtak munkanélküli ellátásért. 

Az angol font a kedvezőbb adatközlésekre erősödéssel reagált, majd a szigetország fizetőeszköze a Bank of England negyedéves inflációs jelentését követően további javulást produkált: a GBPUSD kurzusa a keddi süllyedés jelentős részét ledolgozva 1,60 közelébe kapaszkodott vissza, miután a brit jegybankárok kedvezőbben ítélték meg a gazdaság helyzetét. A közzététel alapján a Bank of England döntéshozói szerint, válaszul a javuló munkaerőpiaci kilátásokra immár hamarabb sor kerülhetne az első kamatemelésre: a BoE állásfoglalása alapján a kitűzött 7%-os munkanélküliségi ráta akár már a 2014-es év második felében elérhető lehet. (Szemben a korábbi, 2016-os jegybanki várakozásokkal.   

  A délutáni piaci összefoglaló teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.      Kérjük vegye figyelembe, hogy az alábbi adatok a múltból származnak és nem reprezentálják
a jövőbeni eseményeket. Mielőtt befektetési döntést hoz kérjük olvassa el Tájékoztatónkat elemzéseinkről.