A kivárás jegyében zárult a hét első napja a tengerentúlon: 2013.10.22.

Október 22, 2013 13:47

Piaci kitekintés – 2013.10.22.

Az amerikai múzeumok és nemzeti parkok újra megnyitják kapuikat, a hivatalnokok ismét elfoglalják helyüket az asztalaik mögött: a befektetők pedig a megszokott kerékvágásba visszazökkenve újfent a vállalati gyorsjelentésekre, és az újrainduló gazdasági adatközlésekre koncentrálhatnak majd. 

A hétfői nap a kivárás jegyében telt a tengerentúlon, míg Ázsia-szerte szintén érzékelhető volt a befektetők óvatossága, így a keddi kereskedésben az ismét nagyszámban érkező vállalati beszámoló mellett az amerikai munkaerőpiaci adatok uralhatják majd a piacokat.

Bár az előzetes várakozások szerint 180ezer fővel bővülhetett a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma szeptemberben; azonban az adatok a kormányzat leállását megelőző időszakra vonatkoznak; így a vártnál esetlegesen kedvezőbb adatközlés ellenére is valószínű, hogy a Fed jegybankárjai rövid távon nem nyúlnak majd a hozzá a QE-programhoz.

Ázsia 

Vegyesen teljesítettek a távol-keleti börzék a hát második napján: a kínai részvényindexek mérsékelt alulteljesítése (Hang Seng -0,47%; Shanghai Composite -0,83%) mellett a japán (+0,13%),- és a dél koreai (+0,15%) tőzsdeindexek enyhe emelkedéssel zárták a kereskedést. 

 

US 

A kivárás jegyében, minimális elmozdulással indult a hétfői kereskedés a tengerentúli börzéken, miután a befektetők az amerikai kormányzat leállása miatt késve érkező, átfogó szeptemberi munkaerőpiaci adatközlésekre vártak (Dow -0,05% S&P500 +0,01%; Nasdaq +0,15%).

A vártnál kevesebb használt lakást vásároltak az USÁ-ban szeptemberben: évesítve a várt 5,30millió helyett 5,29millió használt lakást értékesítettek az Egyesült Államokban, míg a korábbi hónap adatát 5,48millióról 5,39millióra korrigálták. A kiadott közlemény szerint a magasabb ingatlanárak mellett a jelzáloghitelek emelkedő kamatai késztethették kivárásra a vevőket.

Kedden számtalan vállalati gyorsjelentés mellett az amerikai kormányzat leállása miatt késve érkező szeptemberi, átfogó munkaerőpiaci adatközlések felé fordul a piaci figyelem. Az előzetes várakozások alapján a 7,3%-os munkanélküliségi ráta mellett 180ezer fős bővüléssel számoltak a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számában. 

  Az európai nyitás teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.      Kérjük vegye figyelembe, hogy az alábbi adatok a múltból származnak
és nem reprezentálják a jövőbeni eseményeket. Mielőtt befektetési döntést
hoz kérjük olvassa el Tájékoztatónkat elemzéseinkről.