A mozgalmas októbert új történelmi csúcsokon zárták a tengerentúli börzék! 2014.11.03.(Frissített)

November 03, 2014 12:16

Piaci kitekintés – 2014.11.03.

A japán jegybank pénteki, meglepetés döntése után mind Európában-, mind a tengerentúli börzéken jó hangulat uralkodott. Mindemellett az Egyesült Államokból vegyes-, ám összességében mégsem kedvezőtlen adatsorok érkeztek: így a jó hírek hatására mind a Dow Jones-, mind az S&P500-as indexek új, történelmi csúcsokon zárták a pénteki kereskedést. 

A pénteki optimizmus később halványulni kezdett: a japán piac a hét első napján zárva tartott, míg a vegyes beszerzési menedzserindexek közzétételét követően a kínai benchmarkok eltérően teljesítettek a hétfői kereskedésben. Az európai részvényindexek vegyes elmozdulást mutattak, hétfőn, kora délelőtt. 

A devizapiac esetében a dollár szárnyalása pénteken is folytatódott: a szerdai Fed döntést követően nagyot süllyedő EURUSD kurzusa pénteken ismét nagyot csökkent, míg a devizapár hétfőn délelőtt immár az 1,25-ös szint alá került. 

 

Hétfői események
02:00 CN Szolgáltatói Beszerzési Menedzserindex hó/hó okt. várt - (előző 54,0)
02:45 CN HSBC Feldolgozóipari Beszerzési Menedzserindex hó/hó okt. várt 50.4 (előző 50.4)
09:50 FR Feldolgozóipari Beszerzési Menedzserindex hó/hó okt. (végső) várt 47.3 (előző 47.3)
09:55 GE Feldolgozóipari Beszerzési Menedzserindex hó/hó okt. (végső) várt 51.8 (előző 51.8)
10:00 EU Eurozóna Feldolgozóipari Beszerzési Menedzserindex hó/hó okt. (végső) várt 50.7 (előző 50.7)
15:45 US Feldolgozóipari ISM Index hó/hó okt. (végső) várt 56.2 (előző 56.6)
Gyorsjelentések (AiG)

 

Ázsia 

Míg a japán börze a hét első napján zárva tartott; a kínai börzék eltérően teljesítettek, az összességében vegyes PMI adatsorok után: a távol-keleti piacokon enyhült a japán jegybank pénteki intézkedéseit kísérő befektetői optimizmus. (Hang Seng -0,34%; Shanghai Composite +0,41%; Kospi -0,77%).

Vegyes képet mutattak a kínai beszerzési menedzserindexek. Az HSBC által összeállított feldolgozóipari PMI októberi, végleges értéke 50,4 ponton maradt; míg a hivatalos, kínai szolgáltatói beszerzési menedzserindex októberi értéke 54,0 pontról 53,8 pontra, 9-hónapos mélypontra süllyedt. November 1-én tették közzé a hivatalos, kínai feldolgozóipari mutatót, amely 51,1 pontról 50,8 pontra csökkent októberben. 

 

USA 

A pénteken beérkező vállalati híreket- és makroadatokat ezúttal a japán jegybank meglepetés intézkedése szorította háttérbe; amelyet követően a tengerentúli benchmarkok újra jelentős emelkedéssel zárták a napot. A pénteki kereskedést a Dow 17 390 pontnál- és az S&P500 2018 pontnál új, történelmi csúcson fejezte be. (Dow +1,13%; S&P500 +1,17%; Nasdaq +1,41%)

Január óta először csökkentek a tengerentúli lakosság kiadásai: a fogyasztók szeptemberben kevesebbet költekeztek. A korábbi hónap 0,5%-os emelkedésével- és az elemzők által várt 0,1%-os értékkel szemben 0,2%-kal estek vissza a személyes kiadások. A lakosság jövedelmei szerényebb mértékben, a várt 0,30%-kal szemben csupán 0,20%-os ütemben bővültek; míg a személyes kiadások magárindexe (évesítve) 1,5%-os emelkedésről számolt be. Amennyiben a lakosság hangulata tovább javulna, a mérsékeltebb ütemben bővülő lakossági fogyasztás is támogathatja a tengerentúli gazdaság élénkülését, az év hátralévő részében, 

Nagyot emelkedett a Chicagói PMI októberben. A körzet feldolgozóipari aktivitása az előzetes várakozásokat meghaladó módon bővülhet tovább: a beszerzési menedzserindex a korábbi hónap 60,5 pontos értékéről 66,2 pontra ugrott októberben; jelentősen felültejesítve a 60,0 pontos piaci várakozásokat. 

Pozitív csalódást okozott a Michigan Index is, tovább javult a lakosság hangulata a tengerentúlon. Az előzetes, 86,4 pontos értékkel szemben 86,9 pontra kúszott fel a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi mutatója októberben; szemben a korábbi 84,6 pontos értékével. A lakosság hangulatjavulása mögött a kedvezőbben megítélt foglalkoztatottsági helyzet-, és az amerikai gazdaság javuló kilátásai húzódhattak meg, a főindex értéke több mint hétéves csúcsra kapaszkodott. 

 

EU 

A japán jegybank által tovább lazított monetáris kondíciók hírére az európai börzéken is jó hangulat uralkodott pénteken, az indexek jelentős emelkedéssel búcsúztatták a pénteki kereskedést. (DAX +2,15%; CAC +2,16%; Ibex +2,08%; FtseMib +3,07%)

Bár az eurozóna (évesített) inflációs rátája a várakozásoknak megfelelően 0,30%-ról 0,40%-ra kúszott októberben, azonban az ECB jegybankárjai nem ülhetnek tétlenül, mivel a maginflációs ráta 0,80%-ról 0,70%-ra mérséklődött. Így míg a következő heti ECB ülésen vélhetően várakozó álláspontra helyezkedik a jegybank, a folytatódó dezinfláció azonban ismét erősíthetné azokat a várakozásokat, amelyek további lazító intézkedések bevetését valószínűsítenének az Európai Központi Bank részéről.

Meglepetést okozott pénteken az orosz központi bank. Bár a piac számított a monetáris szigorításra; az orosz jegybank a fokozatosan leértékelődő rubelre-, és az emelkedő orosz inflációra válaszul az elemzők által várt 50 bázisponttal szemben 150 bázis pontos emelést alkalmazott; így az orosz alapkamat 8,00%-ról 9,50%-ra emelkedett. Az USDRUB kurzusa 41,47-ről 43,06-ig emelkedett pénteken, a kamatemelés ellenére is. 

Vegyes képet mutattak a német kiskereskedelmi adatsorok. A német kiskereskedelmi forgalom szeptemberben a várt 0,9%-os süllyedéssel szemben 3,2%-os visszaesésről számolt be; míg a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva 2,3%-os volt a bővülés üteme, míg a piaci szereplők csupán 1,2%-os emelkedést vártak. 

 

Deviza

A Fed szerdai döntését követő dollárerősödés a pénteki kereskedésben újabb lendületet kapott: az EURUSD árfolyama 1,2605-ról 1,2525-ig esett, majd hétfőn reggel a jegyzés az 1,25-ös szint alatt vágott neki a hétnek.  

A csütörtöki forinterősödés után az EURHUF kurzusa megpihent a hét utolsó napján: a kurzus nem tudott eltávolodni előző napi záróértékétől, majd 308,11-nál zárta a pénteki kereskedést. 

Heti Kitekintés   Az elmúlt héten a Fed elzárta a pénzcsapokat, a japán jegybank azonban tovább lazított a monetáris kondíciókon, tovább javítva a befektetők hangulatát. Az előttünk álló néhány nap folyamán is több fontos esemény-, illetve adatsor mutathat majd irányt a tőke- és a devizapiac számára. A vállalati gyorsjelentések mellett a tengerentúlon a foglalkoztatottsági mutatókat-, míg az öreg kontinensen az Európai Központi Bank ülését várhatják leginkább a befektetők.    A tengerentúlon a gyorsjelentési szezon lassan a végéhez közeledik, azonban a héten több kiemelt adatsor is érkezik majd. Hétfőn a feldolgozóipari ISM index, majd a hét harmadik napján az októberre vonatkozó szolgáltatói ISM mutatót teszik közzé.    Szerdán az ADP mutatója ad majd képet a magánszektor foglalkoztatottságáról, míg pénteken teszik közzé a hivatalos munkaerőpiaci adatsort. Az előzetes várakozások szerint októberben a tengerentúli munkanélküliségi ráta 5,9%-on ragadhatott, míg a munkaerőpiac lendületesen bővülhetett tovább. A mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma 228 ezerrel nőhetett októberben az elemzői várakozások szerint, szemben a korábbi hónap 248 ezres értékével.    Európában a hét legfontosabb eseménye csütörtökön érkezik el. Az Európai Központi Bank döntéshozói a csütörtöki kamatdöntő ülésen vélhetően nem jelentenek be új intézkedést: az ECB korábban jelezte, hogy a kamatvágások esetében elérték a lehetséges alsó korlátot. A korábban bevetett intézkedések (TLTRO hitelprogram, ABS vásárlások) hatásainak kiértékeléséig várakozó álláspontra helyezkedhetnek. Bár az euro-övezet inflációs rátája továbbra is rendkívül alacsony, további nem konvencionális intézkedések bevetésére alighanem az inflációs várakozások jelentős romlása esetén nyílhatna még tér.    A hétfői, vegyes európai beszerzési menedzserindexek mellett további érdeklődésre tarthat számot az euro-övezeti kiskereskedelmi eladási adatsora; a német gyári megrendelésállomány- és ipari termelési adatsorok is.    Az ausztrál dollárral kereskedőknek számos izgalmat tartogat a hét. Kedden hajnalban az ausztrál jegybank kamatdöntése- (ahol a kamatszint valószínűsíthetően ezúttal is 2,50%-on maradhat majd)-, és a szeptemberi kiskereskedelmi forgalmi adatsor kerül közzétételre. Míg csütörtökön az átfogó ausztrál foglalkoztatottsági statisztikákra koncentrálhatnak a befektetők.     

Az európai nyitás összefoglaló teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el. 

Kérjük vegye figyelembe, hogy az alábbi adatok a múltból származnak és nem reprezentálják a jövőbeni eseményeket. Mielőtt befektetési döntést hoz kérjük olvassa el Tájékoztatónkat elemzéseinkről.