A pozitív amerikai munkaerőpiaci mutató ezúttal nem szegte kedvét a tengerentúli befektetőknek. 2013.11.11.

November 11, 2013 13:38

Piaci kitekintés – 2013.11.11.

A kezdeti mínuszokat ledolgozva, ismét felfelé kapaszkodtak a tengerentúli börzék pénteken: miután az újabb kedvező makroadat ezúttal nem szegte kedvét a Fed stimulus szűkítése miatt folyamatosan aggódó befektetőknek. 

Ázsiában vegyesen indult a hétfői kereskedés: a Nikkei részben a gyengébb jennek köszönhetően tudott nagyot emelkedni, míg a kínai tőzsdeindexek mérsékelt emelkedést mutattak, miután a hétvégén közzétett adatsorok mellett a befektetők a pártvezetők négynapos gyűlésének lehetséges eredményeire, és az esetleges új reformokra vártak. 

A hét első napján nem érkezik fontos makroadat: míg az amerikai Veterans Day miatt a kötvénypiacok zárva tartanak majd, azonban a részvénypiacokon a megszokott ütemben folyhat a kereskedés. 


Ázsia 

Erősödéssel vágott neki a hétnek az ázsiai börzék többsége. A vártnál kedvezőbb amerikai munkaerőpiaci adatsorok nyomán a jennel szemben erősödő dollár-, valamint a kedvező hírek hatására a Nikkei 1,3%-os emelkedéssel zárta a napot. 

Bár a kínai befektetők a pártvezetés kedden záruló négynapos ülésének eredményeire vártak; a kínai részvényindexek mérsékelt pluszban zárták a hétfői kereskedést, a hétvégén közzétett és a vártnál kismértékben kedvezőbb makroadatok után. Az inflációs ráta 3,1%-ról 3,2%-ra kúszott októberben, míg az ipari termelés a várt 10%-os bővüléssel szemben 10,3%-os emelkedést regisztrált. 

 

US 

A pénteki kereskedés első felének mínuszait gyorsan ledolgozva ismét emelkedni tudtak a tengerentúli részvényindexek, miután az októberi munkaerőpiaci jelentés pozitív meglepetést okozott. (Dow +1,08%; S&P +1,34%; Nasdaq +1,60%) 

Bár az amerikai munkanélküliségi ráta a várakozásoknak megfelelően 7,2%-ról, 7,3%-ra kúszott októberben; míg a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma pozitív csalódást okozva, jelentős bővülésről számolt be. Az októberi nonfarm payrolls a várt 120e helyett 204e fős foglalkoztatottság-bővülést regisztrált, míg a magánszektorban- és a feldolgozóiparban is a vártnál több álláshely jött létre. A piaci várakozásokat felülteljesítő adatsor, a vártnál magasabb ütemű Q3-as GDP adattal egyetemben ismét a Fed QE-program decemberi mérséklésének lehetőségére irányította a piaci figyelmet, azonban a kötvényvásárlások idén megkezdett szűkítéséhez alighanem további kedvező makroadatokra lehet még szükség.

Közel kétéves mélypontra süllyedt a fogyasztói bizalom az Egyesült Államokban. A Michigani fogyasztói bizalmi index előzetes értéke az októberi 73,2 pontról 72 pontra süllyedt novemberben, alulmúlva a 73,2 pontos várakozásokat. 

 

Az európai nyitás teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.      Kérjük vegye figyelembe, hogy az alábbi adatok a múltból származnak
és nem reprezentálják a jövőbeni eseményeket. Mielőtt befektetési döntést hoz
kérjük olvassa el Tájékoztatónkat elemzéseinkről.