A pozitív korrekció ellenére is lefelé mutat a trend az arany számára. Heti Kitekintés 2014.10.07.

Október 07, 2014 19:33

Heti Kitekintés - 2014.10.07. 

    Az elmúlt hét izgalmai után az előttünk álló néhány nap folyamán kevés piacmozgató adatsor lát majd napvilágot, azonban a tengerentúli befektetők ezúttal sem unatkoznak majd. Szerdán az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szeptemberi kamatdöntő üléséről közzétett jegyzőkönyve mellett elkezdődik a vállalati gyorsjelentési szezon is, amelyet ezúttal is az amerikai alumíniumgyártó, az Alcoa beszámolója indít majd útjára. 

Fontos kiemelni azonban, hogy a jelentési szezon felpörgésére a jövő hétig várnia kell majd a piaci szereplőknek: október 14-én viszont elindul a lavina: jövő hét kedden olyan pénzügyi nagyágyúk jelentenek majd, mint a Wells Fargo, a Citi vagy a JP Morgan.  

 

    Érdemes majd figyelemmel kísérni a sárga nemesfém árfolyamát is: az arany jegyzése az elmúlt hét második felében az éves mélypontja közelébe süllyedt, miután az Egyesült Államokban az előzetes várakozások felett bővült szeptemberben a foglalkoztatottság; továbbra is napirenden tartva a vártnál hamarabb bekövetkező tengerentúli kamatemelés lehetőségét. 

     A kínai ünnepek miatt átmenetileg lanyhuló fizikai kereslet; az erősödő dollárral és az egyelőre mérsékelt inflációs nyomással együtt elhalványíthatja az arany csillogását. Az 1185 dolláros szint kiemelt támaszt jelent majd: azonban ha az elmúlt napok pozitív korrekciója folytatódik, ellenállást a csökkenő trendvonal (1232 dollárnál), majd az 1241-es jelent. A trend ugyanakkor továbbra is lefelé mutat; így az 1185 dolláros szint letörése jelentős teret nyithat az ismételt csökkenés előtt. 

 

   Európában az elmúlt hét mozgalmas monetáris politikai hírei után Frankfurtról Brüsszel felé fordulhat a piaci figyelem, miután a korábbi időszak felemás gazdasági adatsorai-, és borús növekedési kilátásai következtében több uniós tagország lazítana a költségvetési fegyelmen; felvállalva ezzel az Európai Uniós költségvetési szabályokkal való nyílt szembeszegülést. 

    A francia pénzügyminiszter szeptemberben lebegtette meg, hogy Franciaország jövőre 4,3%-os GDP-arányos hiánnyal tervezné meg a költségvetést; amely messze meghaladná az uniós direktívák által lefektetett, 3%-os hiánycélt. Brüsszelnek aligha érdeke egy jelentősen felpuhított francia költségvetés engedélyezése, amellyel az uniós szabályokba- és intézményrendszerbe vetett tagállami bizalom is megrendülhet. A brüsszeli tisztségviselők korábban bár többször haladékot adtak a válság által megtépázott országok számára a kormányzati kiadások lefaragására, azonban ebben az esetben más a helyzet, hiszen a tudatosan a magasabb hiánnyal benyújtani kívánt francia költségvetés szembe megy az uniós szabályokkal. 

Bár a francia kormányzat valóban összetűzésbe keveredhet az EU-val, azonban  érdemes kiemelni, hogy a Jean-Claude Juncker vezetésével felálló Bizottságban éppen a korábbi francia pénzügyminiszter, Pierre Moscovici hatáskörébe tartozik majd a tagállami költekezések gyakorlati vizsgálata. 

 

A Heti Kitekintés teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el. 

Kérjük vegye figyelembe, hogy az alábbi adatok a múltból származnak és nem reprezentálják a jövőbeni eseményeket. Mielőtt befektetési döntést hoz kérjük olvassa elTájékoztatónkat elemzéseinkről.