A szerdai Fed kamatdöntést követően profitot realizáltak a tengerentúli befektetők 2013.10.31.

Október 31, 2013 12:42

Piaci kitekintés – 2013.10.31.

Minimális mínuszokkal zárult a nap a tengerentúlon, miután a Fed a vártnak megfelelően nem nyúlt a kötvényvásárlási programjához; míg a döntéshozók érzékelik az amerikai gazdasági kondíciók javulását, azonban a stimulus mérséklése csupán további pozitív megerősítés esetén kezdődhetne meg. 

Míg a Fed jegybankárjai nem utaltak közvetlenül a QE-prorgram a vártnál ’elnyújtottabb’ kivezetésére: a döntéshozók mérsékelt optimizmusuknak adtak hangot az USA gazdasági kondícióval összefüggésben; így míg a tengerentúli és az ázsiai befektetők is profitot realizáltak az ülés után, a dollár óvatos erősödése szintén folytatódott a főbb devizákkal szemben. 

Csütörtökön az euro-övezetből érkező fogyasztói árindexek és inflációs ráta mellett a tengerentúlról a heti munkanélküli segélykérelmek számának változása, valamint a Chicagói beszerzési menedzserindex állhat majd a befektetői érdeklődés középpontjában. 

 

US 

Enyhe mínuszban zárták a szerdai kereskedést a tengerentúli indexek, miután a Fed a tegnap záruló kétnapos kamatdöntő ülésén –a piac várakozásainak megfelelően- nem változtatott a kötvényvásárlási műveletek havi 85mrd dolláros keretösszegén, azonban a kiadott közlemény nem is utalt a QE-program esetleges későbbi kivezetésére. (Dow -0,39%; S&P -0,49%; Nasdaq -0,55%)

A piaci konszenzusnak megfelelően a korábbi hónap 1,5%-os értékéről 1,2%-ra süllyedt az amerikai inflációs ráta szeptemberben; azonban míg a fogyasztói árszínvonal emelkedése nem adott okot aggodalomra, a munkaerőpiac helyzete korántsem a vártnak megfelelő ütemű bővülésről számolt be októberben. Az ADP felmérése alapján a várt 150ezres értékkel szemben csupán 130 ezer fővel bővült a magánszektor foglalkoztatottsága az Egyesült Államokban, míg a szeptemberi adatot 166 ezerről 145 ezerre korrigálták a felülvizsgálatot követően. Az amerikai kormányzat részleges leállása következtében az októberrek vonatkozó, hivatalos munkaerőpiaci statisztikákat ezúttal egy héttel később, november 8-án ismerhetik meg a befektetők.

Bár a Facebook mind EPS-, mind árbevétel soron magabiztosan felülteljesítette a harmadik negyedévre vonatkozó elemzői várakozásokat; a társaság részvényei azonban gyorsan ledolgozták a gyorsjelentést megelőző emelkedést az utókereskedésben, miután a menedzsment a csökkenő felhasználói érdeklődésre vonatkozó kommentjei kissé elbizonytalanították a befektetőket, az eddigiek során tapasztalt, jelentősen emelkedő mobil-hirdetési bevételek ellenére is. 

Az európai nyitás összefoglaló teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.     

Kérjük vegye figyelembe, hogy az alábbi adatok a múltból származnak és nem reprezentálják a jövőbeni eseményeket.
Mielőtt befektetési döntést hoz kérjük olvassa el Tájékoztatónkat elemzéseinkről.