A várakozásoknak megfelelően bővült a kínai gazdaság 2013.10.18

Október 18, 2013 14:11

Piaci kitekintés – 2013.10.18.

Az amerikai költségvetési vita ideiglenes feloldását követően ismét felfelé kapaszkodtak a tengerentúli börzék csütörtökön, míg az S&P500-as index ismét új történelmi csúcsot ütött. A kedvező részvénypiaci hangulatban alighanem az is közrejátszhatott, hogy a befektetők értelmezésében a rövid távú politikai megoldás nagyobb valószínűséggel kötheti meg a Fed jegybankárjainak kezét a QE-program lassításában. 

Ázsiában mérsékelt optimizmus jegyében zárult a hét utolsó napja azt követően, hogy a kínai gazdaság az előzetes várakozásoknak megfelelően 7,8%-os (évesített) ütemű bővülést produkált a harmadik negyedévben. 

Bár a hét utolsó napján a szeptemberi, kanadai inflációs statisztikák kivételével nem érkezik fontos makroadat; az amerikai kormányzat újraindulása után a következő héten fontos adatközlések várhatóak: az előzetes hírek szerint a befektetők kedden ismerhetik meg az átfogó foglalkoztatottsági statisztikákat, beleértve a szeptemberi nonfarm payrollst is.

 

US 

A költségvetési kérdések ideiglenes rendezése után tovább kapaszkodtak felfelé a tengerentúli tőkepiacok csütörtökön, miután a csupán átmeneti megoldás után a piaci fókusz ismét a Fed mennyiségi lazító műveletei felé fordult. A befektetői várakozások alapján az esetlegesen lassuló amerikai gazdaság mellett a kiújuló költségvetési viták rövid távon nagyobb valószínűséggel köthetnék meg a Fed kezét a kötvényvásárlási műveletek visszafogása során, vélhetően ez a gondolat segíthette ismét felfelé a tengerentúli indexeket-, és gyengítette a dollárt a főbb devizákkal szemben. (S&P500 +0,67%; Nasdaq +0,62%) 

A korábbi hét felülvizsgált 373ezres értékével szemben 358ezren regisztráltak munkanélküli ellátásért az Egyesült Államokban, míg az elemzők 335ezres értéket valószínűsítettek. 

Az amerikai kormányzat újraindulását követően ismét elkezdhetnek majd csordogálni a fontos makroadatok: míg hétfőn a használt-lakás értékesítések és a nagykereskedelmi értékesítési statisztikák érkeznek majd; kedden pedig a szeptemberi Nonfarm Payrolls és munkanélküliségi ráta érkezik.  

Az európai nyitás teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.

 

Kérjük vegye figyelembe, hogy az alábbi adatok a múltból származnak
és nem reprezentálják a jövőbeni eseményeket. Mielőtt befektetési döntőst hoz
kérjük olvassa el Tájékoztatónkat elemzéseinkről.