Az adósságplafon megemelésében reménykedve óvatos emelkedéssel indították a szerdai napot az amerikai börzék: 2013.10.16.

Október 16, 2013 18:46

Piaci összefoglaló – 2013.10.16.

Kedden továbbra sem sikerült megegyezésre jutnia az amerikai politikusoknak a költségvetés kérdéseiben; így a tegnapi zárás után a Fitch által negatív figyelőlistára helyezett amerikai adósság-besorolást követően a távol-keleten, majd Európa-szerte is borús hangulatban telt a kereskedés a hét harmadik napján. 

Szerdán ismét tárgyalóasztalhoz ülnek majd a felek, a piacok pedig továbbra is feszülten várják az újabb egyeztetések részleteit: sikerül-e időben megállapodnia a tengerentúli politikusoknak, elkerülve ezáltal az adósságplafon megemelésének hiányában vészesen közelgő csődesemény lehetőségét. 

 

US 

Továbbra sem sikerült megegyezésre jutniuk a tengerentúli politikusoknak a költségvetés kérdéseiben-, illetve az adósságplafon megemelésével kapcsolatban; míg az elhúzódó, ámde eredményre nem vezető egyeztetések után a Fitch a keddi, tengerentúli piaczárást követően negatív figyelőlistára vette az USA államadósság besorolását. 

Amennyiben a döntéshozóknak mégsem sikerülne csütörtökig kompromisszumot kötniük a vitatott kérdésekben, az adósságplafonba ’ütközve’ az amerikai állam nem jut újabb hitelekhez; így a további kötvénykibocsátások hiányában csupán a költségvetés tartalékaiból- és a menet közben befolyó adóbevételekből gazdálkodhatna az USA. Ennek következtében a 17-i határidő még nem, de a következő hetek –érdemi megegyezés hiányában- valóban csődeseményt eredményezhetnek, miután előfordulhatna, hogy az Egyesült Államok a rendelkezésre álló forrásokból nem tud minden felmerülő kötelezettségének (pl. társadalombiztosítás, kamatfizetés) eleget tenni. 

Szerdán délután a képviselőház- és a szenátus ismét összeül majd a lehetséges kompromisszum reményében; míg Barack Obama európai idő szerint 20:25-kor egyeztet majd Jack Lew pénzügyminiszterrel. A piacok mindemellett továbbra is bíznak az utolsó utáni pillanatban történő megegyezés lehetőségben: az amerikai határidős részvényindexek pozitív tartományban mozogtak a szerdai, tengerentúli piacnyitás előtt. 

 

Devizapiaci kitekintés 

A dollár keddi erősödése gyorsan kifulladt, azt követően, hogy a kezdeti optimizmust ismét ború váltotta fel a piacokon, miután az amerikai politikusoknak továbbra sem sikerült megoldásra jutniuk az adósságplafon megemeléséről, illetve a költségvetés elfogadásáról. A piacokon egyelőre nyoma sincs pániknak, a dollár óvatos gyengülése nyomán az ERUSD és a GBPUSD kurzusa is felfelé kapaszkodott a szerdai kereskedés első felében.

A zöldhasú gyengélkedése mellett a vártnál kedvezőbb foglalkoztatottsági adatközlések is segíthették a kábelt délelőtt. Bár a munkanélküliségi ráta továbbra is 7,7%-on ragadt; a munkanélküli segélykérelmek számának csökkenése jelentősen meghaladta az előzetes várakozásokat, miután szeptemberben a várt 25ezres süllyedéssel szemben 41 700-zal csökkent a munkanélküli kérelmek száma. A font erősödéssel reagált a közzétételre, miután a piaci várakozások alapján a vártnál gyorsabban magára találó brit munkaerőpiac adott esetben akár korábbi kamat-emelésre kényszeríthetné a Bank of Englandet. (A BoE az alapkamat lehetséges módosítását a 7%-os munkanélküliségi rátához rendelte hozzá korábban)


Bár a munkanélküliségi ráta továbbra is 7,7%-on ragadt, a munkanélküli kérelmek száma jelentősen csökkent 
Forrás: tradingeconomics.com

Közel egy hónapos csúcsra kapaszkodott az új-zélandi fizetőeszköz az amerikai dollárral szemben, miután a hajnalban közzétett és a vártnál gyorsabban növekvő inflációs ráta nyomán ismét felerősödtek az új-zélandi jegybank által lebegtetett, kamat-emeléssel kapcsolatos várakozások a piacokon.

A délutáni piaci összefoglaló teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el. 

Kérjük vegye figyelembe, hogy az alábbi adatok a múltból származnak és nem reprezentálják
a jövőbeni eseményeket. Mielőtt befektetési döntőst hoz kérjük olvassa el Tájékoztatónkat elemzéseinkről.