Az amerikai jegybankár kommentárja űzte távolabbra a piaci borút csütörtökön! 2014.10.17.

Október 17, 2014 13:06

Piaci kitekintés – 2014.10.17.

Az európai börzék közül csupán a német részvényindex tudott pozitív tartományban bezárni csütörtökön; azonban a tengerentúli benchmarkok esetében, a nap első felének lejtmenete után fordulat következett; miután az összességében kedvező makroadatok mellett ezúttal a St. Louis Fed elnökének kommentárja is hozzátett a hangulat javulásához. James Bullard szerint a Fednek meg kellene fontolnia a QE-program kivezetésének felfüggesztését, amelyet láthatóan kedvezően fogadtak a befektetők, annak ellenére is, hogy Bullard idén nem szavazótagja a Nyíltpiaci Bizottságnak. A tengerentúli tőzsdeindexek végül a szerdai záróértékeik közelében fejezték be a csütörtöki kereskedést. 

Pénteken, a folytatódó tengerentúli gyorsjelentési szezon beszámolói mellett az Egyesült Államokból beérkező ingatlanpiaci- és fogyasztói bizalmi adatsorokra koncentrálhatnak a piaci szereplők, míg délután a Fed elnöke, Janet Yellen is megszólal majd. 

 

Pénteki események
11:00 EU Építőipari Termelés hó/hó aug. várt – (előző 0,0%)
14:30 US Megkezdett Házépítések hó/hó szep. várt 1005E (előző 956E)
14:30 US Kiadott Új Építési Engedélyek hó/hó szep. várt 1030E (előző 1003E)
14:30 CA Fogyasztói Árindex hó/hó szep. várt 0,1% (előző 0,0%) 
14:30 CA Fogyasztói Árindex év/év szep. várt 2,1% (előző 2,1%)
14:30 US Fed Elnök Yellen Beszédet Mond Bostonban
15:55 US Michigani Egyetem Fogyasztói Bizalmi Index Okt. (előzetes) várt 84.1 (előző 84.6)
Gyorsjelentések: General Electric, Morgan Stanley (piacnyitás előtt)

 

Ázsia 

A javuló amerikai hangulat ellenére sem találtak magukra igazán a távol-keleti börzék pénteken: az ázsiai benchmarkok összességében negatív tartományban zárták a hét utolsó napját. (Nikkei -1,40%; Hang Seng +0,53%; Shanghai Composite -0,65%; Kospi -0,95%).

 

USA 

Megállt a zuhanás a tengerentúlon. A vártnál összességében kedvezőbb makroadatok mellett a hangulatot egy jegybankári komment is oldhatta; James Bullard a Fed kötvényvásárlások fenntartását lebegtette meg, bár a St. Louis Fed elnöke idén nem szavazó tag a Nyíltpiaci Bizottságban, a befektetők kedvezően fogadták a galamblelkű kommentárt; a tengerentúli börzék a kezdeti csökkenést ledolgozva, szerdai záróértékei közelében zárták a kereskedést. (Dow -0,15%; S&P500 +0,01%; Nasdaq +0,05%) 

Tizennégy éves mélypontra csökkent a munkanélküli segélykérelmek száma. Az október 11-ével záruló héten 23ezerrel kevesebben, 264ezren regisztráltak munkanélküli ellátásért a tengerentúlon; míg a piaci konszenzus 290ezres értéket valószínűsített. A torzításokat jobban szűrő kérelmek négyhetes mozgóátlaga 4250nel 283,5ezerre süllyedt; így az amerikai munkaerőpiac kilátásai továbbra is fokozatos javulást mutatnak. 

2012 novembere óta nem látott növekményt mutatott az amerikai ipari kibocsátás. A tengerentúli ipari termelés a korábbi hónap 0,2%-os visszaesése után 1,0%-os bővülésről számolt be, jelentősen meghaladva a 0,4%-os piaci várakozásokat, amelyekben a feldolgozóipar bővülése is szerepet játszott. 

A vártnál alacsonyabb ütemű javulásról számolt be a Philadelphia körzet feldolgozóipari aktivitását mérő mutató. A Philadelphia Fed index a korábbi hónap 22,5 pontos értékéről 20,7 pontra süllyedt; azonban így is meghaladta a 19,8 pontos elemzői várakozásokat. 

A St. Louis Fed elnöke szerint a Fed-nek meg kellene fontolnia a QE program befejezését: James Bullard (aki idén nem szavazó tagja a Nyíltpiaci Bizottságnak) szerint a kötvényvásárlási program kivezetését a Fed akár fel is függeszthetné, a hanyatló inflációs várakozások ellensúlyozása érdekében.  

A vártnál kedvezőbb gyorsjelentéssel örvendeztette meg a befektetőket a Goldman Sachs. A bankház harmadik negyedéves árbevétele a várt 7,83mrd dollárral szemben 8,39mrd lett, amely majdnem 25%-os növekedést jelent a bázisidőszakhoz képest, míg az egy részvényre eső nyereség 3,21USD helyett 4,57USD lett: a társaság részvényei azonban ennek ellenére is 2% feletti eséssel zárták a hét negyedik napját. 

 

EU 

A kezdeti lejtmenet után fordulat következett az európai börzéken, csütörtökön. James Bullard a Fed QE program kivezetésének elhalasztását meglebegtető kommentárja átmenetileg oldotta a növekedési kilátásokkal kapcsolatos aggodalmakat és az ismét felerősödő görög félelmeket; pozitív tartományban bezárnia végül csupán a német DAX indexnek sikerült.  (DAX +0,36%; CAC -0,30%; Ibex -1,51%; FtseMib -0,96%)

A várakozásoknak megfelelően, 0,3%-os lett az euro-övezet évesített inflációs rátája szeptemberben; míg a maginflációs rátát 0,7%-ról 0,8%-ra korrigálták fel; így bár végleges nyers adatsort nem módosították, azonban az eurozóna dezinflációja láthatóan folytatódik.

 

Deviza

A hét harmadik napjának heves kilengései után kezdetben lefelé vette az irányt az EURUSD kurzusa, azonban a kereskedés második felében újra felfelé kapaszkodott az árfolyam. A jegyzés végül 1,2826-ról 1,2798-ig süllyedt csütörtökön. 

Alaposan megrángatták tegnap a forintot is: az EURHUF jegyzése a 200-napos mozgóátlagot is áttörte csütörtökön; azonban a 309-es szint felett is megforduló árfolyam végül ismét dél felé vette az irányt. Az árfolyam végül 307,31-ről 307,14-ig süllyedt. 

 

 

Az európai nyitás összefoglaló teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el. 

Kérjük vegye figyelembe, hogy az alábbi adatok a múltból származnak és nem reprezentálják a jövőbeni eseményeket. Mielőtt befektetési döntést hoz kérjük olvassa el Tájékoztatónkat elemzéseinkről.