Az előttünk álló néhány nap különösen az angol font számára lehet majd izgalmas: Heti Kitekintés 2013.11.11.

November 11, 2013 19:08

Heti Kitekintés – 2013.11.11.

Jelentős meglepetések jegyében zárult az elmúlt hét, miután az Európai Központi Bank csütörtöki, váratlan kamatcsökkentése mellett az amerikai makroadatok is pozitív csalódást okoztak. Az USA Q3-as periódusban 2,8%-os növekedésről beszámoló GDP mutatója, és a vártnál lényegesen kedvezőbb, októberi foglalkoztatottsági adatközlése együttesen ismét a decemberi ’tapering’ lehetőségét erősítette fel a befektetőkben. 

Bár erősen valószínű, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kivárhat a majd a QE-program téli mérséklésével, azonban a kötvényvásárlási műveletek szempontjából az előttünk álló héten érkező jegybankári nyilatkozatok lehetnek érdekesek; míg a leendő Fed elnök, Janet Yellen csütörtöki, szenátusi meghallgatása is kiemelt befektetői érdeklődésre tarthat számot. 

 

A héten megszólaló amerikai jegybankárok mellett a hét második felében érkeznek fontos adatközlések a tengerentúlról. Csütörtökön a megszokott módon érkezik majd a heti munkanélküli segélykérelmek száma, amely a kaliforniai informatikai problémák megoldása-, valamint a kormányzat részleges leállása után ismét csökkenést regisztrált az elmúlt hetekben.  A hét utolsó napján sem unatkoznak majd a tengerentúli befektetők: ekkor teszik közzé a –vélhetően a körzet feldolgozóipari kilátásainak javulásáról beszámoló- New York Fed indexet, valamint az októberi ipari termelési statisztikákat is. 


A korábbi torzító hatások-, valamint az amerikai kormányzat újraindulása után ismét csökkenni kezdett a munkanélküli segélykérelmek száma az Egyesült Államokban. Forrás: tradingeconomics.com

Az előttünk álló néhány nap folyamán több fontos GDP-adatközlés érkezik majd Európából és a távol-keletről is. Csütörtökön teszik közzé a francia-, német és euro-övezeti harmadik negyedéves GDP mutatók előzetes értékeit: a piaci várakozások alapján az eurozóna gazdasága alighanem a korábbi negyedévvel összehasonlítva lassabb ütemben bővülhetett a Q3-as periódus folyamán. A konszenzus 0,2%-os bővülést valószínűsített, a korábbi negyedév 0,3%-os értéke után. 

Japánból a héten több fontos adatsor (többek között gépmegrendelések, és ipari termelési statisztikák) érkezik majd a héten, a legfontosabb azonban a csütörtök hajnalban publikálásra kerülő harmadik negyedéves GDP mutató lehet majd.

 

Bár az elmúlt héten az ECB-vel ellentétben a Bank of England nem változtatott az irányadó rátáján, és az eszközvásárlások keretösszegén sem; azonban ismét zsúfolt hét várhat majd az angol fontra. Brit lapértesülések szerint valószínűsíthető, hogy a korábbi hét pozitív csalódást okozó brit adatközléseit követően a Bank of England felfelé módosíthatja majd növekedési kilátásait a szerdán érkező, negyedéves inflációs jelentésében. 

Míg a brit jegybank a korábbi, augusztusi inflációs jelentése alapján az alapkamat legalább három évig maradhat a jelenlegi alacsony szinteken: amíg a brit munkanélküliségi ráta nem süllyed a BoE által kitűzött 7%-os célszint alá; mindemellett a piaci szereplők egységes várakozásai alapján az első kamatemelésre már 2015 harmadik negyedévében sor kerülhetne. Szintén a vártnál korábbi kamatemelés felé mozdíthatná el a brit jegybankárokat az inflációs ráta esetleges emelkedése is: a BoE ugyanis a 7%-os munkanélküliségi ráta elérése előtt is lépésre szánhatná el magát, amennyiben a fogyasztói árszínvonal emelkedése a következő 1,5-2 év viszonylatában meghaladná a jegybank által kitűzött 2%-os szintet. 

A hét második napján érkező fogyasztói-, és termelői árstatisztikák mellett szerdán fontos brit munkaerőpiaci adatsorok látnak napvilágot; így amennyiben a munkanélküliségi ráta csökkenne (vagy az infláció emelkedne), ez könnyen a tervezettnél korábban végrehajtott kamatemelés felé tolhatná el a piaci várakozásokat, amelynek hatására a font akár további erősödést is elkönyvelhetne.  

 

 

Devizapiaci tekintés 

Az elmúlt második felében váratlanul kamatot csökkentő Európai Központi Bank, valamint a vártnál magasabb ütemben bővülő amerikai gazdaság- és pozitív pénteki payrolls mutató együttes hatására az EURUSD kurzusa jelentős zuhanást könyvelhetett el. Bár a rövid távú pozitív korrekció esetén az első fontosabb szintet az 1,3450 jelentetné a kurzusnak; amennyiben a devizapár ismét dél felé venné az útját, nem kizárt, hogy ismét a nemrég megtesztelt 1,33-as szint felé vehetnénk az irányt. 

Több fontos makroadatot publikáltak Kínában a hétvégén. Az inflációs ráta bár a szeptemberi 3,1%-ról 3,2%-ra kúszott októberben; a fogyasztói árszínvonal emelkedése továbbra is alatta marad a kormányzati célkitűzésnek; míg az ipari termelés októberi volumene a vártnál kissé kedvezőbben alakult; mutató a várt 10% helyett 10,3%-os emelkedést regisztrált. 

Az elmúlt hetekben érkező, kedvező kínai adatközlések mellett a piacok a kínai pártvezetés kedden záruló ülésének lehetséges eredményeire koncentrálnak: a Kommunista Párt Központi Bizottságának ún. Harmadik ülésén jelöli ki a párt a kínai gazdaság által a következő évek folyamán követni kívánt csapásirányt; így a piaci várakozások alapján fontos reformok kerülhetnek bejelentésre, amelyek segítségével a döntéshozók fokozatosan a belföldi kereslet élénkítésére helyezhetik majd át a hangsúlyt az állami ösztönzés- és a megszokott export-orientált modell helyett. 

A heti kitekintés teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.    Kérjük vegye figyelembe, hogy az alábbi adatok a múltból származnak
és nem reprezentálják a jövőbeni eseményeket. Mielőtt befektetési döntést hoz kérjük olvassa el Tájékoztatónkat elemzéseinkről.