Az orosz-ukrán krízis utórezgései és ezek földgázpiacra gyakorolt hatásai: Havi Kitekintés 2014.07.23.

Július 22, 2014 21:02

Admiral Markets - Havi Kitekintés 2014.07.23.

Az elmúlt hetekben a tőkepiacok nyári nyugalmára ismét árnyék vetült: a befektetők a borús európai növekedési kilátások mellett az újra kiéleződő geopolitikai feszültségek miatt aggódhattak. A nemzetközi helyzet pedig egyre fokozódik, így havi elemzésünkben, az ukrán-orosz helyzet legfrissebb fejleményeinek tükrében a régiós energiaszektor kilátásaival foglalkozunk részletesebben.

 

Július második felében az ukrán krízis újabb fordulatot vett. Az Európai Unió és az Egyesült Államok gazdasági szankciók sorát jelentette be Oroszországgal szemben, majd ezt követően további büntető intézkedések következhetnek, miután a kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító repülőgéppel kapcsolatban Oroszország közvetett felelőssége is felmerült. 

Bár a katasztrófa által kiváltott, nemzetközi közfelháborodás magában hordozza a konfliktus hosszú távú rendezésének lehetőségét is; a helyzet azonban meglehetősen bonyolult, hiszen az orosz szankciók újabb-, a korábbinál is szigorúbb köre kockázatokat is rejthet; a befektetői tőkemenekítés- és a gyengülő rubel hatása több, az országban jelentős kitettséggel rendelkező vállalatot is érzékenyen érinthet. Például a hazai gyógyszergyártó, a Richter árfolyama is megsínylette a krízist: a társaság részvényei a májusi profit warningot követően nemrég ismét süllyedni kezdtek, miután a Richter orosz rubelben jelentkező árbevételeit érzékenyen érintette az orosz fizetőeszköz magyar forinttal szembeni gyengülése, miután a rubel az elmúlt hét második felében újra jelentős gyengülést produkált.

Az orosz-ukrán konfliktus utórezgései más területen is éreztetik hatásukat: a gázimportőrök emlékezetében továbbra is élénken élhet még a 2009-es, orosz-ukrán gázvita, amelynek során az orosz fél végül leállította az Ukrajnán keresztül Európába továbbított földgázt, miután Ukrajna az orosz fél szerint szándékosan csökkentette a rajta keresztül szállított gázt. Bár a korábbi gázkrízisből tanulva Európa érdemi lépéseket tett egy hasonló esemény negatív hatásainak mérséklésére, azonban az Unió keleti tagállamainak orosz gázkitettsége továbbra is jelentős. Így miután a Gazprom júniustól immár csupán előrefizetés mellett szállít földgázt Ukrajnának, az európai gázimportőrök ismét a télre készülnek: a gáztározók fokozatos feltöltése mellett itthon a Magyar Villamos Művek is felkészül a váratlan eseményekre, az MVM az ellátás biztosítása érdekében növelni kívánja az Oroszországtól vásárolt földgáz mennyiségét. 

 

Az Eurogas által összesített statisztikák alapján az Európai Unió területén Németország 50-, Franciaország 16-, Olaszország 10 darab földgáztároló létesítménnyel rendelkezett 2013 január elsején: míg az Európai Unió esetében, a 142 db tároló létesítmény őszkapacitása meghaladta a 96 milliárd köbmétert. Magyarország mindemellett öt darab gáztárolóval rendelkezik melyek kapacitása milliárd köbméter.

 

A földgáz árfolyamának változása, hetes grafikon (forrás: tradingview.com)

Mindemellett azonban érdemes kiemelni, hogy a remélt rövid távú politikai haszonszerzés-, illetve nyomásgyakorlás lehetőse mellett Oroszországnak sem lehet érdeke az európai gázcsap, illetve a szállítások teljes felfüggesztése: az ismét meglebegtetett, nemzetközi szankciók újabb köre nyomán a fokozódó befektetői bizonytalanság- és az orosz eszközök további alulsúlyozása várhatóan az orosz gazdaság kilátásait sem hagyná majd érintetlenül.  

  A Havi Kitekintés teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.    Kérjük vegye figyelembe, hogy az alábbi adatok a múltból származnak és nem reprezentálják a jövőbeni eseményeket. Mielőtt befektetési döntést hoz kérjük olvassa elTájékoztatónkat elemzéseinkről.