Borúsra fordult a hangulat a piacokon: 2014.09.15. (Frissítve)

Szeptember 15, 2014 13:29

Piaci kitekintés – 2014.09.15.

Vegyesen zárták a hét utolsó napját az európai börzék: a piaci szereplők az orosz-ukrán események mellett a közelgő skót, függetlenségi népszavazás miatt aggódhattak. 

A vártnál kedvezőbb amerikai adatsorok ellenére is mínuszokkal zárult a pénteki nap a tengerentúlon, miután a befektetők már a Fed következő heti kamatdöntő ülésére vártak, a rekord alacsony irányadó ráta további fenntartására (illetve megemelésére) vonatkozó jegybankári kommentárokkal egyetemben. 

A kínai gazdaság további lassulását előrevetítő adatsorok mellett kissé borús hangulatban indult az ázsiai kereskedés, míg a geopolitikai aggodalmak az európai börzék teljesítményére is rányomták bélyegüket a hétfői kereskedés első felében, miután a korábban megkötött tűzszünet ellenére is kiújultak a harcok Ukrajnában a hétvégén. 

 

Ázsia 

A japán benchmark a hét első napján zárva tartott, míg a várakozásokat alulmúló kínai adatsorok után a kínai börzék felemásan teljesítettek a hétfői kereskedésben. (Hang Seng -0,80%; Shanghai Composite +0,27%; Kospi -0,30%) 

A kínai kiskereskedelmi forgalom a várt 12,2%-os bővüléssel szemben 11,9%-kal emelkedett augusztusban, a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva; míg az ipari termelés a korábbi hónap 9,0%-os értékével szemben 6,9%-kal emelkedett augusztusban, elmaradva a 8,8%-os elemzői várakozásokról. A várakozásokat alulmúló adatsorok nyomán erősödtek azok a piaci félelmek, amelyek szerint a kínai kormányzat a további lassulást valószínűsítő statisztikák ellenére sem alkalmaz majd újabb élénkítő lépéseket. 

 

USA 

A vártnál összességében kedvezőbb adatsorok ellenére is negatív tartományban zárták a pénteki kereskedést a tengerentúli börzék, miután a befektetői fókusz középpontjában immár a Fed következő (szept. 16-17-i) kamatdöntő ülése állt, amelyen a piaci szereplők ismét a jelenleg árazottnál hamarabb érkező kamatemelés lehetőségére kíváncsiak leginkább. (Dow -0,36%; S&P500 -0,60%; Nasdaq -0,53%)

Az előzetes várakozásokkal összhangban, 0,6%-kal nőtt az augusztusi kiskereskedelmi forgalom az Egyesült Államokban, míg az évesített ütem 4,2%-ról 5,0%-ra emelkedett. Az elmúlt négy hónap során irányadó csökkenés úgy tűnik megtorpant, míg további pozitívum, hogy a korábbi hónap adatát stagnálás helyett +0,3%-ra korrigálták fel. 

Tovább javult a tengerentúli fogyasztók hangulata. A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének szeptemberi, előzetes értéke 82,5 pontról 84,6 pontra emelkedett, míg az elemzők 83,3 pontot vártak. A jelenlegi helyzet megítélésére vonatkozó mutató 99,8 pontról 98,5 pontra süllyedt, míg a várakozások jelentősen javultak, a mutató 71,3 pontról 75,6 pontra emelkedett. 

Hétfőn a szeptemberi New York Fed index mellett (14:30) az augusztusra vonatkozó ipari termelési statisztikákat teszik közzé az Egyesült Államokból (15:15).  

  

EU 

Felemásan zárták a hét utolsó napját az európai börzék: a piaci szereplők az orosz-ukrán hírfolyam mellett a közelgő skót népszavazásra vártak, míg a spanyol börze az elmúlt öt nap folyamán alulteljesítette európai társait, miután a befektetők vélhetően attól tartottak, hogy az adott esetben a függetlenség mellett döntő Skócia után más spanyol régiókban is erősödhetnek az elszakadási törekvések. (Ftse100 +0,10% Dax -0,40%, CAC 0%; FtseMib 0%; Ibex +0,01%)

A korábban megkötött tűzszünet ellenére is kiújultak a harcok Ukrajnában: a szórványos összetűzések mellett ugyanakkor olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint Oroszország újabb teherautó konvojt küldött Ukrajna területére. 

 

Deviza

Mérsékelt emelkedést produkált az EURUSD kurzusa a hét utolsó napján, azonban az árfolyamnak az 1,30-as szintet érdemben megközelítenie már nem sikerült. A jegyzés végül 1,2922-ről 1,2968-ig emelkedett. 

A csütörtöki erősödést követően gyengülés következett a forint számára a hét utolsó napján, miután az EURHUF kurzusa nem tudta sikerrel letörni a 314-es szintet. Az árfolyam végül 314,24-ről 314,98-ig emelkedett pénteken. 

 

Heti Kitekintés

Az előttünk álló néhány nap nem csupán a geopolitikai események tekintetében ígérkezik izgalmasnak. Az elmúlt héten Oroszországgal szemben meghozott uniós szankciók újabb köre mellett a korábbi tűzszünet is megingott, miután a hétvégén Kelet-Ukrajnában ismét kiújultak a harcok. Az orosz-ukrán krízis mellett a közelgő skót népszavazás eredménye is nyomaszthatja majd a befektetőket: csütörtökön Skóciában arról szavaznak majd, hogy függetlenedjenek-e az Egyesült Királyságtól. Amennyiben az igen (függetlenséget pártoló) voksok kerülnek többségbe, az rövid távon jelentős bizonytalanságot csempészhet a piacokra. Bár a legfrissebb közvélemény-kutatások alapján egyelőre a brit unióban maradók kerültek többségbe, azonban a felmérések szoros szavazást vetítenek előre, amely a befektetők nyugalmának kicsit sem kedvezhet. 

Az angol fonttal kereskedők számára a skót referendum mellett további piacmozgató eseményekre érdemes felkészülni. Kedden inflációs, szerdán foglalkoztatottsági adatsorok, valamint a Bank of England legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve érkezik majd. Utóbbiból kiderülhet, milyen arányban megosztottak a brit jegybankárok a közelgő kamatemelés időpontjával kapcsolatban; ugyanakkor a függetlenségre szavazó Skócia alighanem a brit jegybank számára is új helyzetet teremt, így az adott esetben tovább módosuló befektetői várakozások az angol font árfolyamát sem hagynák majd érintetlenül. 

Szerdán zárul majd a Fed kétnapos kamatdöntő ülése, amelyen az irányadó ráta szinten tartása mellett a kötvényvásárlások üteme újabb 10mrd dollárral 15mrd dollárra csökkenhet majd. A befektetők egyértelműen arra kíváncsiak, hogy a QE3 program kivezetése után meddig maradhat még rekord alacsony szinteken az irányadó ráta, így a piaci szereplők ezúttal is a közlemény hangvételére kíváncsiak, illetve arra, hogy kikerül-e belőle a kamatszint ’jelentős ideig’ alacsonyan tartására vonatkozó frázis, amennyiben igen, az tovább erősíthetné, a vártnál hamarabb bekövetkező Fed kamatemeléssel kapcsolatos piaci várakozásokat. 

Az Egyesült Államokból mindemellett inflációs, ingatlanpiaci adatsorok és regionális feldolgozóipari statisztikák látnak napvilágot a héten, míg az euro-övezetből kedden a német ZEW gazdasági hangulat-indexre, valamint a szerdai, végleges inflációs adatsorokra érdemes a leginkább koncentrálni. 

    

Az európai nyitás összefoglaló teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el. 

Kérjük vegye figyelembe, hogy az alábbi adatok a múltból származnak és nem reprezentálják a jövőbeni eseményeket. Mielőtt befektetési döntést hoz kérjük olvassa elTájékoztatónkat elemzéseinkről.