Csütörtök a GDP-adatközlések napja volt Európában, amelyek ismét tartogattak meglepetéseket: 2013.11.14.

November 14, 2013 18:30

Piaci összefoglaló – 2013.11.14.

A távol-keleti börzék emelkedése-, valamint a leendő Fed elnök-jelölt laza monetáris politikát valószínűsítő beszéde együttesen az európai indexeket is felfelé hajtotta a csütörtöki kereskedés első felében; bár a lendületet némileg visszafogta a vártnak megfelelően lassabb ütemű növekedésről beszámoló, Q3-as euroövezeti GDP adatközlés. 

A bankközin a forint 297,50-ig erősödött az euróval szemben délelőtt, miután a hazai gazdaság éves bázison a várt 0,8%-os értékkel szemben 1,7%-os bővülést produkált a harmadik negyedévben. 

Az USDJPY kurzusa ismét a lélektani 100-as szint fölé kapaszkodott a csütörtöki kereskedés első felében; míg a GBPUSD jegyzése átmenetileg ismét benézett az 1,60-as szint alá a csalódást okozó kiskereskedelmi eladási adatsort követően, majd a kora délután a kábel 1,6085-ig kapaszkodott vissza. 

 

US 

A november 9-ével záruló héten kétezerrel kevesebben, 339 ezren folyamodtak munkanélküli ellátásért az Egyesült Államokban, míg a munkaügyi tárca a korábbi hét adatát 336ezerről 341 ezerre módosította az utólagos felülvizsgálatot követően; míg a kérelmek négyhetes mozgóátlaga 5750-nel 344e-re süllyedt. 

 

Devizapiaci kitekintés

 A német gazdaság a vártnak megfelelően 0,3%-os ütemben bővült a harmadik negyedév folyamán; míg a francia Q3-as GDP a várt stagnálással szemben 0,1%-os visszaesést produkált. Az euroövezet harmadik negyedéves, előzetes adatsora a Q2-es periódus 0,3%-os értékével szemben 0,1%-os lassulásról számolt be; pozitív csalódást okozott ugyanakkor a hazai gazdaság: a magyar GDP a várt 0,4%-kal szemben 0,8%-os bővülést mutatott fel. A harmadik negyedéves, évesített GDP növekedés üteme pedig a várt 0,8%-kal szemben 1,7%-os volt. Az EURHUF a közzétételt követően 298,59-ről 297,87-ig süllyedt. 

A szerdai nap folyamán ismét a jegybankári nyilatkozatokra figyelhettek a befektetők. Első körben az Európai Központi Bank vezető közgazdásza emelte ki, hogy az ECB kész bármilyen eszközzel fellépni az inflációs céljának teljesítése érdekében. Peter Praet az ismét meglebegtetett egynapos, negatív betéti kamatláb mellett egy újabb LTRO-, valamint a közvetlen eszközvásárlási műveletek alkalmazásáról beszélt: az euró gyengüléssel járó új intézkedések meglebegtetésére az EURUSD kurzusa 1,34 alá süllyedt. 

Nem tartott azonban sokáig az euró gyengélkedése a szerdai nap második felében, miután a csütörtöki, szenátusi meghallgatása előtt közzétették a Fed elnök-jelölt, Janet Yellen beszédének részletes szövegét. Janet Yellen szerint jegybanki mérséklése előtt további bizonyosságot szeretnének szerezni, az amerikai gazdasági- és foglalkoztatottsági folyamatok a megfelelő ütemben javulnak. 

Megtört az elmúlt napokban érkezett pozitív brit adatközlések sora, miután az októberi kiskereskedelmi eladási statisztikák elmaradtak az előzetes várakozásoktól. A gépjármű-értékesítésektől megtisztított mutató a korábbi hónap 0,8%-os értékével szemben 0,6%-kal esett vissza, míg évesítve a várt 3,1% helyett csupán 2,3%-os volt a növekedés. A közzétételt követően a GBPUSD 1,6035-ről 1,5997-ig süllyedt.

 

A délutáni piaci összefoglaló teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el. 

Kérjük vegye figyelembe, hogy az alábbi adatok a múltból származnak
és nem reprezentálják a jövőbeni eseményeket. Mielőtt befektetési döntést hoz kérjük olvassa el Tájékoztatónkat elemzéseinkről.