Devizapiaci Kitekintés 2014.05.15.

Május 15, 2014 18:51

Devizapiaci összefoglaló 

Összességében kedvező foglalkoztatottsági adatsorok érkeztek az Egyesült Királyságból, szerdán. A munkanélküliségi ráta márciussal bezárólag 6,9%-ról 6,8%-ra, ötéves mélypontra süllyedt; azonban a piaci szereplők a Bank of England negyedéves inflációs jelentésére vártak. A brit jegybank májusi prognózisa alapján a szigetország gazdasága 3,4%-os ütemben bővülhet 2014-ben; míg az évesített inflációs ráta a következő két év folyamán fokozatosan a jegybank 2%-os célszintje felé mozdulhat el. 

Mark Carney mindemellett kiemelte, hogy lassan közeledik az első kamatemelés időpontja, azonban a monetáris szigorításig a gazdaság felesleges kapacitásainak további leépülése-, illetve a munkanélküli ráta további süllyedése szükséges. A jegybankelnök által kissé lehűtött kamatemelési várakozásokra válaszul a font gyengüléssel reagált a dollárral szemben, szerdán: majd a GBPUSD kurzusa a hosszú távú, emelkedő csatorna alsó trendvonalát tesztelte meg csütörtökön, amely az 50-napos mozgóátlaggal megerősített támaszként funkcionál. (1,6730-nál)

 

Csupán oldalazott az EURUSD kurzusa szerdán. A legfrissebb hírügynökségi jelentések ismét az Európai Központi Bank lazító intézkedéseinek lehetőségeivel foglalkoztak: a Reuters beszámolója szerint az EKB egy monetáris ’élénkítő-csomag’ alkalmazását fontolgatja, amely egy kamatcsökkentés mellett egy hosszú távú refinanszírozási műveletet (LTRO) is magában foglalhat. 

A jegyzés ismét csökkeni kezdett csütörtökön délelőtt, miután Vitor Constancio, az EKB alelnöke jelezte a további monetáris élénkítés lehetőségét. Az EURUSD árfolyama az 1,37-es szint letörését követően a 200-napos mozgóátlag közelébe süllyedt (1,3412-nél), amelynek letörése után az 1,3477-es támasz jelenthetné a következő megállót a devizapár számára.

 

Az euró gyengülése mellett a vártnál kedvezőbb hazai GDP-adatközlés mutatta az utat az EURHUF kurzusa számára csütörtökön, miután a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi kamatdöntő ülésének szerdán közzétett jegyzőkönyve nem adott érdemi támpontot a piaci szereplők számára, a kamatcsökkentési ciklus lehetséges folytatásáról. A kurzus a 200-napos mozgóátlag közelébe érkezett meg (302,14-nél), amelynek letörése esetén a lélektani, 300-as szint tesztelése következhetne. 

      A devizapiaci kitekintés teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.    Kérjük vegye figyelembe, hogy az alábbi adatok a múltból származnak és nem reprezentálják a jövőbeni eseményeket. Mielőtt befektetési döntést hoz kérjük olvassa el Tájékoztatónkat elemzéseinkről.