Elfogyott a lendület a piacokon; új impulzusra várnak a befektetők: 2014.10.07.

Október 07, 2014 13:41

Piaci kitekintés – 2014.10.07.

Óvatosan, megfontolt kereskedéssel indult a hét első napja: míg Európa-szerte a kezdeti emelkedést követően ismét lefordultak az irányadó részvényindexek; az európai óvatos pluszok után a tengerentúli benchmarkok enyhe mínuszban zárták a hétfői kereskedést. 

Az S&P500 esetében a technikai kép ismét borúsabbra fordult: a pénteki emelkedést követően az index bár visszakapaszkodott az emelkedő csatornába, azonban hétfőn az 50-napos mozgót már nem sikerült áttörnie az árfolyamnak, így az emelkedő csatorna alsó trendvonalának ismételt letörése (1955 pontnál) további eladókat csalhat a piacra.  

A devizapiacon az EURUSD a pénteki zuhanást követően korrigált felfelé: az 1,25-ös szint közeléből felfelé pattanó jegyzés egészen 1,2650-ig kapaszkodott vissza, míg a forint a régiós devizákat ismét felülteljesítve tudott tovább erősödni az euróval szemben. Az EURHUF kurzusa a 200-napos mozgóátlagot, és a hosszú távú, emelkedő trendvonalat is letörte, a következő megállót a 306,70-es szint jelenti majd. 

 

Ázsia 

Nem volt egységes irány az ázsiai börzéken a hét második napján: mérsékelt elmozdulást mutattak a távol-keleti indexek, miután sem az ausztrál-, sem a japán jegybank nem változtatott az irányadó kamatszinteken. (Nikkei -0,67%; Hang Seng +0,39%; Kospi +0,23; ASX200 -0,16%).

Nem változtatott az alapkamaton az ausztrál jegybank: az irányadó ráta maradt 2,50%-on, megfelelve az előzetes várakozásoknak.  A csatolt közlemény hangvétele összességében semleges maradt: a döntéshozók továbbra is a jelenlegi kamatszintet kívánják tartani, míg az ausztrál dollár jelentős gyengülésének elismerése mellett az RBA historikusan továbbra is túlértékeltnek titulálta az árfolyamot. 

Nem változtatott az irányadó rátán a japán jegybank sem: a Bank of Japan a pénzmennyiség éves 60-70ezer milliárd jenes kiterjesztésén sem változtatott. Kuroda jegybankelnök szerint a kitűzött 2%-os inflációs cél a következő két év folyamán elérhető lehet, míg Kuroda kiemelte, hogy a harmadik negyedévben a japán gazdaság kilátásai kedvezőbbek, a Bank of Japan azonban kész a további élénkítésre, amennyiben az szükséges. Az USDJPY kurzusa a kezdeti emelkedést követően süllyedni kezdett: a jen a 109-es szintről 108,55-ig erősödött vissza a dollárral szemben.

 

USA 

A kezdeti erősödés elhalványulásával lefelé csorogtak a tengerentúli börzék hétfőn, majd a zárásra sem sikerült pozitív tartományba visszakapaszkodnia az indexeknek: a befektetők kivárhattak a szerdai Fed jegyzőkönyve- és az Alcoa közelgő gyorsjelentése előtt. (Dow -0,53%; S&P500 -0,45%; Nasdaq -0,49%) 

Kedden nem érkezik kiemelt makroadat az Egyesült Államokból; azonban a Fed több jegybankárja is megszólal majd a nap folyamán (Dudley, Kocherlakota); míg a gyorsjelentések közül a keddi zárást követően érkező, Yum Brands beszámolóját érdemes kiemelni. 

 

EU 

Minimális erősödéssel zárták az európai benchmarkok a hét első napját: a német Dax index a pénteki lemaradását ledolgozva kezdetben nagyot emelkedett, azonban a nap második felében a német börze lefelé kanyarodott, bár a borús gyári megrendelés-állomány adatsor ellenére is sikerült megtartania egy keveset a korábbi pluszokból.  (Ftse100 +0,55%, DAX +0,15%; CAC +0,11%; Ibex +0,69%)

Újabb csalódást keltő adatsor érkezett Németországból. A német gyári megrendelés-állomány a korábbi hónap 4,9%-os bővülése után 5,7%-kal esett vissza augusztusban, elmaradva a csupán 2,5%-os zsugorodást valószínűsítő elemzői várakozásoktól. Míg az évesített adat 1,3%-os csökkenésről számolt be, ismét felerősítve a német gazdaság lassulásával kapcsolatos piaci félelmeket. 

 

Deviza

A pénteki zuhanást az EURUSD számára pozitív korrekció követte: a jegyzés az 1,25-ös támasz közeléből pattant fel, azonban az 1,2675-ös szintet egyelőre nem sikerült áttörnie a devizapárnak. A jegyzés végül 1,2510-ről 1,2650-ig emelkedett hétfőn. 

Folytatódott a forint lendületes erősödése a hét első napján is: az EURHUF árfolyama a 200-napos mozgóátlagot és a hosszú távú emelkedő trendvonalat is letörte; amennyiben a süllyedés folytatódik, a következő támaszt a 306,70-es szint jelenti majd. 

 

Az európai nyitás teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el. 

Kérjük vegye figyelembe, hogy az alábbi adatok a múltból származnak és nem reprezentálják a jövőbeni eseményeket. Mielőtt befektetési döntést hoz kérjük olvassa elTájékoztatónkat elemzéseinkről.