Erőteljes emelkedéssel búcsúztatták a hetet az ázsiai börzék 2013.11.15.

November 15, 2013 13:04

Piaci kitekintés – 2013.11.15.

Bár a leendő Fed-elnök beszédének szövegét már szerdán este közzétették; Janet Yellen szenátusi meghallgatása jelentős hangulatjavulást eredményezetett a piacokon, miután Yellen nyilatkozata alapján, a befektetők többsége szerint decemberben még nem kezdődik meg a jegybanki stimulus szűkítése. 

A kötvényvásárlások rövid távú fenntartása pozitív lökést adott a hangulatnak: az amerikai börzék óvatos emelkedését követően az ázsiai tőzsdeindexek is nagyot emelkedtek: a japán Nikkei pedig május óta először ismét áttörte a 15 000 pontos szintet. 

A hét utolsó napján az euroövezeti inflációs statisztikák mellett a tengerentúlról a New Yorki Fed indexet-, és az októberre vonatkozó ipari termelési mutatót teszik közzé. 

 

Ázsia 

A leendő Fed-elnök csütörtöki szavai az ázsiai börzéknek is jelenős lökést adtak a hét utolsó napján: (Nikkei +1,90%; Hang Seng +1,69%; Shanghai Composite +1,68%).

A japán börze részben az ismét gyengülő jen-, részben a pozitív tőkepiaci hangulatnak köszönhetően május óta először törte át a 15 000 pontos határt. 

 

US 

Tovább emelkedtek a tengerentúli részvényindexek a csütörtöki kereskedésben (Dow +0,35%; S&P500 +0,48%; Nasdaq +0,18%). A kedvező hangulat mögött Janet Yellen szenátusi meghallgatása húzódott meg, miután a beszéd előzetesen már szerda este napvilágra került, azonban a piacok a jelenlegi alelnök csütörtöki szavaiból a jegybanki eszközvásárlások rövid távú fenntartására következtettek. Bár konkrét utalás nem hangzott a QE-program szűkítésével kapcsolatban, Yellen szerint a kötvényvásárlások folytatásának megvannak a kockázatai, azonban a gazdasági növekedés megfelelő serkentése érdekében a túl korai ’tapering’ is veszélyes lehet.

Az elmúlt héten enyhe ütemben bár, de tovább csökkent a munkanélküli segélykérelmek száma a tengerentúlon: a nov. 9-i héten kétezerrel kevesebben, 339 ezren regisztráltak munkanélküli ellátásért az Egyesült Államokban, így megfontolt ütemben bár, de a segélykérelmek száma ismét csökkent az elmúlt hetekben.

Pénteken a novemberi, New Yorki Fed index (14:30) mellett az októberi ipari termelési statisztikákat (15:15) teszik közzé.

 

EU

Emelkedéssel fejezték be a csütörtöki kereskedést az európai részvényindexek (Dax +1,03%; Cac +1,06%; FtseMib +0,16%; Ibex +0,32%) 

Az előzetes várakozásoknak megfelelően lassult az euro-övezet gazdasága a harmadik negyedévben: a Q2-es periódus 0,3%-os bővülését követően az eurozóna GDP-je 0,1%-kal emelkedett a harmadik negyedév folyamán. 

    Az európai nyitás összefoglaló teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.      Kérjük vegye figyelembe, hogy az alábbi adatok a múltból származnak
és nem reprezentálják a jövőbeni eseményeket. Mielőtt befektetési döntést hoz kérjük olvassa el Tájékoztatónkat elemzéseinkről.