Fontos támaszok közelében várja a folytatást az EURUSD: 2013.11.06.

November 06, 2013 18:31

Piaci összefoglaló – 2013.11.06.

A vegyes európai adatközlések ellenére mérsékelt emelkedés jellemezte a kontinens részvényindexeit szerdán, kora délelőtt: a piacokon továbbra is érzékelhető volt a kivárás a hét második felének európai kamatdöntései-, illetve tengerentúli makroadatai felé közeledve. (Dax +0,46%; Ftse100 +0,04%; Ibex +0,38%)

A bankközin az EURUSD kurzusa továbbra is a korábbi hónapok emelkedő trendvonala, illetve az 1,3450-es támasz közelében várta a hét második felének izgalmait; az új-zélandi dollár hajnali kereskedésben mutatott remek teljesítménye mögött a vártnál kedvezőbb munkaerőpiaci adatközlések húzódhattak meg; míg az angol font továbbra is tartotta az elmúlt napokban megszerzett erejét a főbb fizetőeszközökkel szemben. 

 

Devizapiaci kitekintés 

John Williams, a San Francisco Fed kormányzója szerint a jegybanki kötvényvásárlások 85mrd dolláros ütemének visszavágásához a munkaerőpiaci kilátások további javulása szükséges. Williams -aki bár idén nem szavazótagja a Fed nyíltpiaci bizottságának-, kiemelte, hogy bár az elmúlt év során érzékelhetően javult az amerikai gazdaság állapota, azonban az elmúlt hónapok beérkező adatsorai elmaradtak a korábbi várakozásaitól; rövid távon ismét alátámasztva ezáltal a monetáris stimulus fenntartásának szükségességét. 

Erősödésnek indult hajnalban az új-zélandi dollár, miután a szigetországból a vártnál kedvezőbb foglalkoztatottsági statisztikákat tettek közzé. A harmadik negyedév folyamán a munkanélküliségi ráta az előzetes várakozásoknak megfelelően 6,4%-ról 6,2%-ra süllyedt; míg a foglalkoztatottság az elemzői várakozások által valószínűsített 0,5%-kal szemben 1,2%-os ütemű bővülést produkált. A piaci vélekedések alapján az élénkülő munkaerőpiac és fokozatosan magára találó gazdaság nyomán felerősödő inflációs nyomás nagyobb valószínűséggel késztetheti kamatemelésre a jegybankot: a Bloomberg felmérése szerint a piaci szereplők 67%-os esélyt adtak egy jövő márciusi kamatemelésnek. 

Új nap, újabb kedvező brit makroadat: a hét első felének pozitív csalódást okozó PMI mutatói után ezúttal az ipari termelés számolt be javulásról: a mutató az augusztusi 1,1%-os visszaesést követően a várakozásokat felülteljesítve 0,9%-os bővülésről számolt be szeptemberben; míg az évesített ütemű, 2,2%-os bővülés közel kétéves csúcsnak felel meg. A nagyobb részben a bánya- és feldolgozóipar bővülésének köszönhető, pozitív adatközlést követően a GBPUSD kurzusa 1,6070-ről 1,6115-ig erősödött szerdán délelőtt. 

Bár a szeptemberi mutató 52,2 pontos értékét alulmúlta ugyan, azonban az előzetes közzétételnél mégis magasabb ütemű bővülésről számolt be a Markit euroövezetre vonatkozó, szolgáltatói beszerzési menedzserindexe. A mutató immár negyedik hónapja tartózkodik a növekedést a zsugorodástól elválasztó 50 pontos érték felett, azonban Markit szakértői szerint az alacsonyabb ütemű bővülés –a hirtelen nagyot fékező inflációs ráta mellett- együttesen fokozhatják az ECB-re nehezedő, további élénkítésre vonatkozó nyomást. 

    A délutáni piaci összefoglaló teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.      Kérjük vegye figyelembe, hogy az alábbi adatok a múltból származnak és nem reprezentálják
a jövőbeni eseményeket. Mielőtt befektetési döntést hoz kérjük olvassa el Tájékoztatónkat elemzéseinkről.