Hatalmas meglepetés a piacokon, mégis élt a monetáris lazítás lehetőségével az Európai Központi Bank! 2013.11.07.

November 07, 2013 18:39

Piaci összefoglaló – 2013.11.07.

Az elmúlt néhány nap viszonylagos nyugalma után több váratlan esemény mozgatta meg a tőke- és a devizapiacokat csütörtökön. A hét negyedik napján az Európai Központi Bank a piacok előzetes várakozásaival ellentétben mégis kamatot vágott; míg az Egyesült Államokból a harmadik negyedéves GDP 2,8%-os bővülése okozott pozitív csalódást a piacokon.

Az ECB váratlan lépésére a kontinens börzéi erősödéssel-, az euró pedig jelentős gyengüléssel reagált; míg a csökkenő munkanélküli segélykérelmek mellett a vártnál lényegesen jobban teljesítő amerikai gazdaság erősítette a dollárt: az EURUSD kurzusa az 1,35-ös szintek közeléből egészen 1,33 alá süllyedt kora délután, majd a jegyzés 1,3345-ig korrigált a tengerentúli piacnyitás felé közeledve. 

 

US 

Pozitív hírek érkeztek az Egyesült Államokból. A heti munkanélküli segélykérelmek száma nagyjából megfelelve az előzetes várakozásoknak, 9ezerrel 336 ezer főre csökkent a november 2-ával záruló héten. A kérelmek négyhetes mozgóátlaga 9250-nel 348 250-re süllyedt; így a bár segélykérelmek száma egyelőre elmaradni látszik a nyár végi mélyponttól, azonban a kormányzat részleges leállása, majd a Kalifornia államban fellépő informatikai problémák torzító hatásainak halványulása után újra csökkenő mutató ismét mérsékelt optimizmusra adhat okot. 

A 2%-os elemzői várakozásokat jelentősen felülteljesítve, 2,8%-os ütemű bővülést produkált az amerikai gazdaság a harmadik negyedévben, szemben a Q2-es periódus 2,5%-os növekedési ütemével. A pozitív csalódást keltő adatközlés mögött a kereskedelmi tárca közzététele alapján nagyobb részben a készletállomány növekedése, valamint a lakáspiaci kedvező tendenciái húzódtak meg. A dollár-index 80,60-ról 81,40-re emelkedett az adatközlés után.

 

Devizapiaci kitekintés 

Csalódást okoztak a hajnalban közzétett ausztrál munkaerőpiaci adatközlések. A munkanélküliségi ráta a szeptemberi 5,6%-ról 5,7%-ra kúszott fel október folyamán; míg a foglalkoztatottság a várt 10ezer fős bővüléssel szemben csupán 1,1fővel bővült. Az adatközlésre az ausztrál dollár gyengüléssel reagált. 

Bár a Bank of England a piaci várakozásoknak megfelelően nem nyúlt a kamathoz csütörtöki ülésén; azonban az Európai Központi Bank Kormányzótanácsa váratlanul 25 bázispontot vágva, 0,25%-ra süllyesztette az irányadó rátáját. A döntést követő sajtótájékoztatón Mario Draghi szerint a korábbi jegybanki előremutatással összhangban döntöttek a kamatcsökkentés mellett, miután a jegybankárok vélekedése alapján elegendő érv állt rendelkezésre az újabb élénkítés mellett (részben utalva ezáltal az elmúlt hét második felében érkezett, vártnál lényegesen gyengébb inflációs adatközlésre). 

Draghi a tartósan alacsonyan tartott kamat-szint mellett kiemelte, hogy a jegybank számára továbbra is számtalan eszköz áll rendelkezésre, amelyekkel élni is fog, amennyiben azok alkalmazása szükségessé válna. Az alacsony inflációt firtató újságírói kérdésekre válaszul az elnök szerint pedig a decemberben érkező, friss ECB előrejelzések szolgálhatnak iránymutatással. A vártatlan kamatvágásra az euró jelentős gyengüléssel reagált; míg a napot még az 1,35-ös szintek közelében indító EURUSD kurzusa részben a vártnál lényegesen kedvezőbb Q3-as amerikai GDP adatközlés után 1,33 alatt is megfordult. 

 

A délutáni piaci összefoglaló teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.    Kérjük vegye figyelembe, hogy az alábbi adatok a múltból származnak és nem reprezentálják a jövőbeni eseményeket.
Mielőtt befektetési döntést hoz kérjük olvassa el Tájékoztatónkat elemzéseinkről.