Hatalmas zuhanásból dolgoztak le végül egy keveset a tengerentúli tőzsdék, szerdán! 2014.10.16.

Október 16, 2014 14:03

Piaci kitekintés – 2014.10.16.

A hét második napjának átmeneti megnyugvása után újabb pofont kaptak a részvénypiacok szerdán: az európai börzék a nap második felében ismét mélyrepülésbe váltottak; míg a 2-4% közötti esést produkáló európai indexeket is alulteljesítette az athéni börze, amely 6% feletti zuhanással zárta a napot. 

A hamarosan véget érő Fed stimulus-, a továbbra is borús európai növekedési kilátások mellett ezúttal a várakozásokat alulmúló amerikai makroadatok-, valamint a Görögországgal kapcsolatos aggodalmak is társultak. Az amerikai börzék jelentős zuhanással indították a szerdai kereskedést; amelynek egy részét végül maguk mögött hagyták a zárásra, pozitív tartományba visszakapaszkodnia egy tengerentúli benchmarknak sem sikerült végül.

Heves kilengések jellemezték a devizapiacot is a hét harmadik napján: az EURUSD jegyzése jelentős emelkedéssel egészen 1,28 fölé tört; miután a dollár alaposan elgyengült a vártnál kedvezőtlenebb amerikai adatsorok után; míg az EURHUF kurzusa a borús hangulatban újra emelkedni kezdett, a jegyzés a csütörtöki kereskedés első felében a 200-napos mozgóátlag közelébe kapaszkodott vissza. 

 

Ázsia 

A negatív piaci hangulatban; a szerdai, amerikai esést követően az ázsiai indexek is negatív tartományban fejezték be a csütörtöki kereskedést. (Nikkei -2,22%; Hang Seng -1,03%; Shanghai Composite -0,72%; Kospi -0,37%).

 

USA 

A keddi megtorpanás után ismét mélyrepülésbe váltottak az amerikai részvényindexek a szerdai kereskedés első felében; bár a zárásra a zuhanás megtorpant, a kibontakozó pozitív fordulat ellenére is mínuszok jegyében zárult a szerdai kereskedés. (Dow -1,06%; S&P500 -0,81%; Nasdaq -0,28%) 

Nyolc hónap után először süllyedt negatív tartományba a kiskereskedelmi eladási mutató. A kiskereskedelmi forgalom a korábbi hónap 0,6%-os bővülése után 0,3%-kal csökkent szeptemberben; míg az elemzők 0,1%-os visszaesést valószínűsítettek. A gépjármű értékesítéseket kiszűrve 0,2%-os volt a visszaesés. Mivel a lakossági költekezés az amerikai GDP közel kétharmadáért felel; a kiskereskedelmi forgalom megtorpanó bővülése árnyékot vethet a Q3-as növekedési kilátásokra. 

Csalódást okozott a New York Fed index is. A körzet feldolgozóipari kilátásai a vártnál óvatosabb ütemben javulásról számoltak be: a mutató a szeptemberi, 27,54 pontos érték után 6,17 pontra esett, alulmúlva a 20,5 pontos piaci várakozásokat. 

Szerdán tették közzé a Fed bankok regionális helyzetértékeléseit tömörítő Bézs Könyvet, amely szerint a tengerentúli gazdaság továbbra is szerény-, illetve mértékelt ütemben bővül; míg a közzététel nem tért ki érdemben az elmúlt időszak során jellemző, átfogó dollárerősödésre. 

Csütörtökön a heti munkanélküli segélykérelmek változása (14:30) mellett a szeptemberi, ipari termelési adatsort- (15:15)- és a Philadelphia Fed indexét (16:00) teszik közzé. A hét negyedik napján több Fed jegybankár is megszólal majd (Plosser, Lockhart, Kocherlakota, Bullard); míg a vállalati gyorsjelentések közül az AMD, a Google- és a Goldman Sachs beszámolóit érdemes kiemelni. 

 

EU 

A törékeny hangulatban ismét az eladók kerekedtek felül Európában: a vártnál gyengébb amerikai makroadatsorok után újra nagyot estek a kontinens részvényindexei; míg a görög börzét gyakorlatilag kivégezték, miután olyan hírek érkeztek, amelyek szerint Görögország kilépne az IMF programból. Az athéni börze 6,25%-os zuhanása mellett a 10-éves görög államkötvények hozama 7,85%-ig emelkedett szerdán.  (DAX -2,87%; CAC -3,63%; Ibex -3,59%%; FtseMib -4,44%)

Vegyes munkaerőpiaci adatsorok érkeztek az Egyesült Királyságból. Augusztussal bezárólag 6,2%-ról 6,0%-ra süllyedt a brit munkanélküliségi ráta, míg a munkanélküli kérelmek száma a várt 35ezres csökkenéssel szemben csupán 18,5ezres visszaesést regisztrált. Jó hír viszont, hogy a bérnövekedés üteme 0,9%-ra kúszott fel augusztusban: ugyanakkor a bérek növekedése továbbra is alulmúlja a brit inflációs rátát; aligha ösztönözve így korábbi kamatemelésre a brit jegybankot. 

Csütörtökön az euro-övezetből a szeptemberre vonatkozó, végleges inflációs adatsorokat teszik közzé (11:00).

 

Deviza

Komoly volatilitás jellemezte a szerdai napot a devizapiacon. Az EURUSD kurzusa 1,2647ről egészen 1,2826-ig emelkedett a hét harmadik napján; a csütörtöki kereskedés első felében a jegyzés ismét az 1,28-as szint alá csorgott vissza. 

A rendkívül borús piaci hangulat a feltörekvő piaci devizákra is rányomta bélyegét, szerdán. Az EURHUF kurzusa 306,33-ról 307,31-ig emelkedett, majd a jegyzés 308,32-ig kapaszkodott fel csütörtökön délelőtt. 

 

Az Európai Nyitás Összefoglaló teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el. 

Kérjük vegye figyelembe, hogy az alábbi adatok a múltból származnak és nem reprezentálják a jövőbeni eseményeket. Mielőtt befektetési döntést hoz kérjük olvassa elTájékoztatónkat elemzéseinkről.