Hatalmasat emelkedett a japán tőzsdeindex kedden: 2014.02.18.

Február 18, 2014 11:33

Piaci kitekintés – 2014.02.18.

Míg hétfőn az elnökök napja miatt nem volt kereskedés a tengerentúlon: a hét második napján a megszokott ütemben nyithatnak újra az amerikai tőkepiacok, míg a makroadatok az óceán mindkét partjáról érkeznek majd, így a keddi kereskedés vélhetően több izgalmat tartogathat majd a befektetők számára. 

Felemás teljesítményt nyújtottak az ázsiai indexek a keddi kereskedésben; a kivételt ezúttal a japán tőzsde jelentette: a Nikkei jelentős, 3% feletti emelkedést produkált, miután mai bejelentése alapján a japán jegybank további olcsó hitelekkel serkenti majd a szigetország gazdaságát. 

A devizapiacon az MNB mai kamatdöntő ülésére érdemes koncentrálni: kora délután kiderülhet, hogy az elmúlt hetekben borússá váló piaci hangulat befolyásolja-e érdemben a jegybank döntéshozóit, avagy a kamatvágások tovább folytatódnak majd.

 

Ázsia

Vegyesen teljesítettek a távol-keleti benchmarkok kedden (Nikkei +3,13%; Hang Seng +0,14%; Shanghai Composite -0,77%; Kospi +0,03%) A japán tőzsdeindex jelentős, 3% feletti emelkedést produkált, miután a Bank of Japan hajnali kamatdöntésén az alapkamat mellett a kötvényvásárlások keretösszegét is szinten tartotta. Mindemellett azonban a japán jegybankárok a márciusban lejáró hitel-program futamidejét egy évvel kitolták, míg annak volumenét megduplázták, 3500mrd jenről 7ezer milliárd jenre növelve meg a program keretösszegét. 

A japán bankok számára elérhetővé tett, újabb olcsó hitelek gondolata felvillanyozta a japán börzét, mindemellett azonban a kínai tőzsdeindexek nem szerepeltek fényesen, miután a hét első napján beérkezett, a kínai hitelezési aktivitás további élénkülése után a kínai jegybank (PBOC) 48mrd jüannyi likviditást vont ki a bankrendszerből. 

 

US 

Az elnökök napja miatt a tengerentúli börzék zárva tartottak hétfőn, míg a hét második napján a megszokott ütemben folytatódik a kereskedés az amerikai tőzsdéken. 

Kedden a februári, New York Fed indexet publikálják (14:30): az előzetes várakozások alapján vélhetően kevésbé optimistán ítélik majd meg a körzet feldolgozóipari kilátásait a felmerésében résztvevők.

 

EU

Jelentős, piacmozgató adatsorok hiányában minimális elmozdulás jegyében telt a hét első napja az európai börzéken, a kivételt ezúttal az Ftse100-as index jelentette, amely a kedvező vállalati hírek által repítve, 1,01%-os erősödéssel zárta a hétfői kereskedést. (Dax -0.01%, Cac -0.11%, FtseMib +0,18%, Ibex -0,15%)  

Kedden, a januárra vonatkozó, átfogó brit inflációs statisztikák mellett a német ZEW indexet ismerhetik meg a befektetők: a piaci várakozások alapján a német gazdasági hangulat nem vélhetően nem javult tovább februárban. 

 

Deviza 

Kivárás jellemezte a forint piacát az MNB keddi, kamatdöntő ülése előtt, amelytől az előzetes piaci konszenzus 10-15 bázispontos vágást valószínűsített. Az EURHUF kurzusa 309,00-ről 308,26-ig süllyedt hétfőn. 

Minimális elmozdulással vágott neki a hétnek az EURUSD, bár a devizapárnak sikerült az 1,37-es ellenállás fölé kapaszkodnia hétfőn. Jelentős utat járt be ugyanakkor a kábel kurzusa: a GBPUSD 1,6659-ről egészen 1,6817-ig emelkedett hétfőn, majd a jegyzés dél felé vette az irányt, a devizapár végül 1,6715-ig süllyedt vissza a hétfői kereskedés második felére. 

  Az európai nyitás összefoglaló teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.    Kérjük vegye figyelembe, hogy az alábbi adatok a múltból származnak és nem reprezentálják a jövőbeni eseményeket. Mielőtt befektetési döntést hoz kérjük olvassa el Tájékoztatónkat elemzéseinkről.