Holnap zárul a Fed kétnapos ülése: Heti Kitekintés 2014.10.28.

Október 28, 2014 19:34

 Heti Kitekintés 2014.10.28.

   A héten ismét számos kiemelt jegybanki kamatdöntésre koncentrálhatnak a befektetők. Japán, Új-Zéland- és az Egyesült Államok mellett kedden a Magyar Nemzeti Bank is kamat meghatározó ülést tart majd. A Monetáris Tanács nagy valószínűséggel ezúttal sem változtat majd a 2,10%-os kamatszinten, bár erre elméletben lehetőséget adna a továbbra is alacsony hazai inflációs környezet-, valamint az Európai Központi Bank által korábban alkalmazott, átfogó monetáris lazítások sorozata is.     

   Mindemellett az elmúlt héten a forint ismét gyengülni kezdett az euróval szemben: az EURHUF kurzusa pedig fontos technikai szinteket utasított maga mögé a hét első napján; így a nemrég még 305 közelében található árfolyam egészen 309 forint fölé emelkedett hétfőn, így amennyiben a rövid távú emelkedés folytatódik, a forint akár 312-es szintek közelébe is gyengülhet majd az euróval szemben.    

  Az elmúlt hónapokban jelentős süllyedés jellemezte a kőolaj árfolyamát; majd októberben mind az északi tengeri Brent-, mind a WTI-típusú kőolaj számára további lejtmenet következett. Míg a kínálati oldal továbbra is stabil: az Egyesült Államok palaolaj forradalma, a stabilizálódó líbiai kitermelés, valamint a Szaúd-Arábia által szinten tartott termelés volumenével áll szemben a mérsékeltebb kereslet. 

    A korábbi időszak borús gazdasági adatsorai nyomán előtérbe kerülő, gazdasági növekedéssel kapcsolatos aggodalmak a kőolaj árfolyamára is rányomták bélyegüket; így a korábbi hetek esése után ismét a lélektani 80 dolláros szinthez érkezhet meg a WTI kőolaj árfolyama. Míg a pozitív fordulat lehetőségére csupán a 83,50-84,00 dolláros ellenállási zóna áttörése esetén számítanánk; azonban a technikai kép alapján nem kizárt, hogy ismét az eladók kerekedhetnek felül; tehát a már említett 80 dolláros támaszt letörve az elkövetkező hónapok folyamán a 77-75 dolláros tartomány felé veheti az irányt a kurzus.

     A héten tovább zakatol majd a tengerentúli gyorsjelentési szezon is; azonban az Egyesült Államokban az előttünk álló néhány nap legfontosabb eseménye a monetáris politikához köthető: szerdán zárul majd a Federal Reserve kétnapos kamat meghatározó ülése. A piaci várakozások többsége alapján a végéhez érhet majd a harmadik jegybanki kötvényvásárlási program; így szerdán valószínűsíthetően egy utolsó, 15mrd dolláros vágással valóban kivezetésre kerül a QE3 program. 

    Amennyiben a papírforma érvényesül és a QE3 program véget ér; a piaci fókusz középpontjában a jegybanki előremutatás állhat majd; annál is inkább, mivel a szerdán záruló ülést ezúttal nem követi majd sajtótájékoztató. Az elmúlt hetek piaci volatilitása-, illetve a Fed jegybankárjainak megosztottsága miatt egyelőre nem számítunk jelentős kommunikációs fordulatra; így várakozásaink szerint a pénzpumpa kivezetése utáni, ’még jelentős ideig’ alacsony szinteken tartani kívánt irányadó rátára vonatkozó kitétel ezúttal sem kerül ki a mellékelt közleményből. 

 

 A Heti Kitekintés teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el. 

Kérjük vegye figyelembe, hogy az alábbi adatok a múltból származnak és nem reprezentálják a jövőbeni eseményeket. Mielőtt befektetési döntést hoz kérjük olvassa elTájékoztatónkat elemzéseinkről.