Ismét jó hangulatban vágtak neki a hétnek az európai börzék 2013.11.04.

November 04, 2013 12:35

Piaci kitekintés 2013.11.04.

Míg a tengerentúli börzék végül enyhe pluszban, mérsékelt emelkedéssel zárták a pénteki kereskedést; Ázsiában a vártnál kedvezőbb kínai beszerzési menedzserindexek ellenére is érzékelhető volt némi óvatosság; míg Európa-szerte enyhe erősödéssel vágtak neki a hétnek az irányadó tőzsdeindexek.

A bankközin a vártnál kissé optimistább hangot megütő Fed kamatdöntést követően a dollár erősödni kezdett, miután a befektetők megkezdték a decemberi ’tapering’ lehetőségének beárazását; míg az eurót a meglepő, euroövezeti inflációs- és munkaerőpiaci statisztikák gyengíthették: felerősítve az ECB közelgő ülése előtt egy újabb kamatvágás eshetőségét. Mindezek együttes hatására a csütörtökön még 1,37 felett tartózkodó EURUSD jegyzése 1,3497-ig süllyedt a pénteki kereskedés második felében. 

Hétfőn a francia-, német-, és euroövezeti; októberre vonatkozó feldolgozóipari beszerzési menedzserindexek mellett gyári megrendelésállományi adatközlések érkeznek majd a tengerentúlról.

 

Ázsia 

Míg a Nikkei hétfőn zárva tartott; a kínai börzék óvatos emelkedéssel reagáltak a 14-hónapos csúcsra emelkedő, októberi szolgáltatói beszerzési menedzserindexre; azonban a jókedvet hamar felülírta a hét kiemelt gazdasági eseményei-, valamint a kínai kommunista párt közelgő ülése előtti befektetői helyezkedés. (Hang Seng -0,26%; Shanghai Composite -0,00%)

 

US 

A pénteki kereskedés első felének enyhe mínuszait ledolgozva; óvatos pluszba kapaszkodtak vissza a tengerentúli börzék a pénteki kereskedés második felére. (Dow +0,46%; S&P +0,29%; Nasdaq +0,06%)

Az október 26-ával záruló héten az előzetes várakozásoknak nagyjából megfelelően, tízezer fővel, 340ezerre süllyedt a munkanélküli segélykérelmek száma az Egyesült Államokban; míg a kormányzat részleges leállása következtében átmenetileg kedvezőtlenebbre forduló munkaerőpiaci mutatókkal szemben a feldolgozóipari adatközlések pozitív csalódást okoztak a hét második felében.

A csütörtökön közzétett chicagói beszerzési menedzserindex a várakozásokat jelentősen felülteljesítve 55,7 pontról 65,9 pontra emelkedett októberben; míg a pénteken publikált, októberre vonatkozó feldolgozóipari ISM index 56,2 pontról 56,4 pontra kapaszkodott. 

Hétfőn a kormányzat részleges leállása következtében a befektetők egyszerre ismerhetik meg az augusztusra- és a szeptemberre vonatkozó gyári megrendelésállományi statisztikákat; míg a nap második felében a Fed jegybankári nyilatkozatai szolgálhatnak további iránymutatással a piacok számára.  

EU

Enyhe csökkenéssel, mérsékelt mínuszban zárták a pénteki kereskedést az európai börzék (Dax -0,38%; Cac -0,69%; FtseMib -0,89%; Ibex35 -0,74%).

A pénteki piaczárást követően negatívról stabilra javította Spanyolország kilátásait a Fitch; míg a szuverén adósságbesorolás továbbra ’BBB’ kategóriában maradt a hitelminősítői megerősítést követően. 

Csütörtökön több meglepő adatközlés is érkezett az eurozónából: a szeptemberi munkanélküliségi ráta a várt 12%-kal szemben új csúcsra, 12,2%-ra emelkedett, míg az októberi infláció a várt 1,1%-os értékkel szemben 0,7%-ra süllyedt: együttesen ismét felerősítve az ECB által végrehajtott, újabb monetáris élénkítésre vonatkozó piaci várakozásokat. 

    Az európai nyitás összefoglaló teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.      Kérjük vegye figyelembe, hogy az alábbi adatok a múltból származnak és nem reprezentálják a jövőbeni eseményeket. Mielőtt befektetési döntést hoz kérjük olvassa el Tájékoztatónkat elemzéseinkről.