Újabb történelmi csúcsra kapaszkodott a tengerentúli börze kedden: 2013.10.30.

Október 30, 2013 12:18

Piaci kitekintés – 2013.10.30.

Újabb nap, ismét új történelmi csúcs az S&P500 számára; azonban a felemás makroadatok- és a kedvező gyorsjelentések mellett a piaci fókusz középpontjában továbbra is a Fed ma záruló kétnapos kamatdöntő ülése állt. A befektetői várakozások alapján a Fed valószínűleg nem módosítja a QE-programot, szinten tartva a kötvényvásárlások havi 85mrd dolláros keretösszegét; így a stimulus tervezett mérséklésére tett lehetséges utalások jegyében az ülésről kiadott közlemény lehet kiemelten piacmozgató hatású. 

A jó hangulatban záruló távol-keleti kereskedést követően az európai börzéken is az óvatos optimizmus jegyében indult a hét harmadik napja: a Fed ülés lehetséges eredménye (vagy annak hiánya) mellett inflációs statisztikák érkeznek az Egyesült Államokból; míg az októberre vonatkozó, ADP munkaerőpiaci adatközlés szintén kiemelt piaci érdeklődésre tarthat majd számot. 

 

US 

Felemás makroadatok ellenére is tovább kapaszkodtak felfelé az amerikai részvényindexek: az S&P500-as immár a harmadik egymást követő alkalommal kapaszkodott új történelmi csúcsra, amelyet a kedvező vállalati gyorsjelentések-, valamint a Fed kamatdöntő ülésével kapcsolatos várakozások egyaránt táplálhattak. (Dow +0,72%; S&P500 +0,56%; Nasdaq +0,31%). 

A várt stagnálással szemben 0,1%-kal csökkent a szeptemberi kiskereskedelmi forgalom az Egyesült Államokban; míg a gépjármű-értékesítésektől megtisztított mutató azonban a vártnak megfelelően 0,4%-os növekedésről számolt be. 

A Case-Shiller lakásár-indexe alapján az USA 20 legnagyobb városában a várt 12,5% helyett 12,82%-kal emelkedtek az ingatlanárak; míg feltehetően nagyobb részben az amerikai kormányzat részleges leállása következtében, jelentősen visszaesett a Conference Board fogyasztói bizalmi indexe. A mutató a korábbi hónap 80,2 pontos értékéről 71,2 pontra süllyedt, alulteljesítve a 75 pontos elemzői várakozásokat is. 

Szerdán a szeptemberre vonatkozó fogyasztói árindexek mellett az ADP munkaerőpiaci mutatója tartogathat érdekességeket: az előzetes várakozások alapján 150 ezer fővel bővülhetett a magánszektor foglalkoztatottsága októberben.

Kiemelt piaci figyelemre tarthat számot a Fed késő délutáni kamatdöntő ülése is, amelyet ezúttal nem követ majd sajtótájékoztató. Az elemzői konszenzus szerint az irányadó ráta szinten tartása mellett az eszközvásárlások havi 85mrd dolláros keretösszegén sem változtat majd a jegybank, így az befektetők az ülésről kiadott közleménytől remélhetnek majd iránymutatást: a QE-program tervezett csökkentésére vonatkozóan.

 

Devizapiaci összefoglaló 

Míg az elmúlt két a nap mérsékelt dollárerősödés jegyében telt, a Fed kétnapos kamatdöntő ülésének végéhez közeledve: az EURUSD kurzusa jelentős utat járt be a keddi kereskedésben, amelyért részben a Fed ülést megelőző piaci helyezkedés-, részben egy európai jegybankári komment állhatott. 

Ewald Nowotny keddi kommentje szerint ’nem valószínű’ az ECB által végrehajtott újabb kamatcsökkentés lehetősége; míg a negatív tartományba süllyesztett betéti ráta szintén nem valószínű. A nyilatkozatra az euró kezdetben jelentős erősödést produkált a dollárral szemben. 

Az előzetes várakozásokkal összhangban az MNB monetáris tanácsa 20 bázisponttal, 3,4%-ra süllyesztette az irányadó rátát; míg az ülésről kiadott közlemény alapján a gyenge kereslet- és az alacsony infláció következtében a jegybankárok látnak még teret a lazításra, azonban a döntéshozók a piaci hangulatváltozások lehetőségével összhangban (utalva többek között az amerikai fiskális problémákra és a Fed QE-programjának korábban vártnál lassabb kivezetésére is) fokozott óvatossággal járnak majd el. A forint 292,40-ről 293,81-ig gyengült az euróval szemben.

  Az európai nyitás összefoglaló teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.      Kérjük vegye figyelembe, hogy az alábbi adatok a múltból származnak és nem reprezentálják
a jövőbeni eseményeket. Mielőtt befektetési döntést hoz kérjük olvassa el Tájékoztatónkat elemzéseinkről.