Újabb történelmi csúcsra kapaszkodtak a tengerentúli börzék szerdán 2013.11.14.

November 14, 2013 12:58

Piaci kitekintés – 2013.11.14.

Bár az öreg kontinens részvénypiacain meglehetősen fagyos volt a hangulat szerdán, azonban a nap második felében az európai börzék többsége a korábbi mínuszok jelentős részét ledolgozták; míg a tengerentúlon az S&P500 ismét új történelmi csúcson búcsúztatta a napot. 

Csütörtökön a japán Nikkei emelkedése diktálta az ütemet az ázsiai kereskedésben; míg bár mind a francia-, mind a német GDP adatok lassulásról számoltak be a harmadik negyedévre vonatkozóan, a befektetőket ez mégsem kedvetlenítette el, miután a piaci szereplők Janet Yellen tegnap este közzétett beszédének örülhettek. 

A Fed leendő elnökének csütörtöki, szenátusi meghallgatása előtt közzétett beszédéből többen a fenntartott laza monetáris politika-, az eszközvásárlások fenntartását vélték kiolvasni. 

 

Ázsia 

A japán börze jelentős erősödése mellett az ázsiai részvényindexek is emelkedtek csütörtökön. A Nikkei emelkedése mögött az előzetes várakozásokat felülteljesítő, Q3-as japán GDP adat, valamint a jen gyengülése egyaránt támogatta: A szigetország gazdaságának évesített bővülése bár elmaradt a második negyedév 3,8%-os értékétől, azonban az előzetes, Q3-as adatközlés 1,9%-os értéke így is meghaladta az1,7%-os elemzői várakozásokat.  (Nikkei +2,12%; Shanghai Composite +0,60%; Hang Seng +0,82%).

 

US

A nap első felének  mínuszait ledolgozva ismét felfelé kapaszkodtak a tengerentúli részvényindexek szerdán: az S&P500 a korábbi, 1775 pontos maximum-értéke fölé emelkedve, 1782 ponton, új történelmi csúcson zárta a kereskedést. (Dow +0,45%; S&P500 +0,81%; Nasdaq +1,16%)

Bár a Fed elnök-jelölt, Janet Yellen szenátusi meghallgatása csütörtökön délután kezdődik majd, az előzetesen közzétett beszédben Yellen védelmébe vette a Fed QE-programját, valamint vélekedése szerint az amerikai gazdaságnak és a munkaerőpiacnak további javulást kell majd felmutatnia, mielőtt a jegybank megkezdené a stimulus mérséklését. 

Csütörtökön a szeptemberre vonatkozó külkereskedelmi mérleg mellett a heti munkanélküli segélykérelmek érkeznek majd (14:30), míg Janet Yellen szenátusi meghallgatása szintén kiemelt érdeklődésre tarthat majd számot (16:00).

 

EU

Borús hangulatban indult a kereskedés Európában, majd a kontinens részvényindexei a nap végére a korábbi mínuszok jelentős részét ledolgozták.  (Dax -0,32%; Cac -0,60%; FtseMib -1,50%; Ibex -0,34%)

Az előzetes várt 0,3%-os csökkenés helyett 0,5%-kal esett vissza az eurozóna ipari termelése szeptemberben, míg az évesített adatközlés a várt stagnálással szemben 1,1%-os bővülésről számolt be. 

Csütörtökön az októberi, brit kiskereskedelmi eladási adatsorok mellett az euroövezeti, Q3-as GDP adatközlés állhat a befektetői érdeklődés középpontjában. 

Az európai nyitás összefoglaló teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.      Kérjük vegye figyelembe, hogy az alábbi adatok a múltból származnak
és nem reprezentálják a jövőbeni eseményeket. Mielőtt befektetési döntést hoz,
kérjük olvassa el Tájékoztatónkat elemzéseinkről.,