Jelentős dollárerősödést hozott a hét harmadik napja! 2014.08.21.

Augusztus 21, 2014 13:12

Piaci kitekintés – 2014.08.21. 

Összességében emelkedéssel zárult a hét harmadik napja a tengerentúlon: az amerikai börzéket ezúttal a vártnál héjább hangvételű Fed jegyzőkönyv sem kedvetlenítette el. Az S&P500 a zárás felé közeledve ismét emelkedni kezdett, alig 1,5 ponttal maradva el végül a júniusi, történelmi csúcsától. 

A Fed, szerdán este közzétett júliusi jegyzőkönyvéből kiderült, hogy az amerikai jegybankárok egy részét meglepte a tengerentúli munkaerőpiac vártnál gyorsabb ütemű javulása, így amennyiben a beérkező adatsorok ezt továbbra is alátámasztják, akár a tervezettnél is korábban sor kerülhet az első kamatemelésre, az Egyesült Államokban. 

A héjább hangvételű jegyzőkönyv után a dollár jelentős erősödést produkált: az EURUSD kurzusa az 1,33-as szint letörését követően tovább süllyedt. A hét második felének amerikai adatsorai mellett a befektetők a csütörtökön kezdődő, háromnapos Jackson Hole-i szimpózium kommentárjaira várnak. Pénteken megszólal a Fed elnöke is, aki fontos részletekkel szolgálhat majd a Fed által a továbbiakban követni kívánt monetáris politikával kapcsolatban. 

 

Ázsia 

A három hónapos mélypontra süllyedő kínai beszerzési menedzserindex vetette vissza a távol-keleti börzék hangulatát csütörtökön, míg a japán jen gyengélkedéséből profitáló exportőr vállalatok által segítve a Nikkei erősödéssel zárta a napot. (Nikkel +0,85%; Hang Seng -0,82%; Sanghai Composite -0,44%; Kospi -1,38%). 

Elmaradt a várakozásoktól a kínai PMI mutató. Az HSBC által összeállított, augusztusi feldolgozóipari beszerzési menedzserindex előzetes értéke 51,7-ról 50,3 pontra süllyedt, jelentősen alulmúlva az 51,5 pontos piaci várakozásokat. A 3-hónapos mélypontra süllyedő mutató nyomán ismét előtérbe kerülhetnek az újabb, kínai gazdaság-élénkítést valószínűsítő piaci várakozások. 

 

USA 

Jó hangulatban zárult a szerdai kereskedés a tengerentúlon, a Fed héjább hangvételű jegyzőkönyve nem kedvetlenítette el a befektetőket. Bár az S&P500 a jegyzőkönyv közzétételét követően lefelé kanyarodott, a zárás felé közeledve ismét megérkeztek a vevők, az indexet pedig bő egy pont választotta el a júniusi, történelmi záróértékétől. (Dow +0,35%; S&P500 +0,25%; Nasdaq -0,02%).

Szerdán tették közzé a Fed júliusi ülésének jegyzőkönyvét. Júliusban a Fed az irányadó ráta szinten tartása mellett újabb 10mrd dollárral 25mrd dollárra faragta le a kötvényvásárlások keretösszegét, A jegybankárok értékelése szerint a lefelé mutató inflációs kockázatok mérséklődtek, míg a döntéshozók úgy vélték hogy az amerikai munkaerőpiac a vártnál gyorsabban élénkül, amely több jegybankárt is meglepett. Így amennyiben a beérkező adatsorok ezt alátámasztják, akár hamarabb is sor kerülhet az első kamatemelésre. 

Csütörtökön a heti munkanélküli segélykérelmek mellett (14:30) a Markit feldolgozóipari beszerzési menedzserindexét (15:45), a júliusi használt-lakás értékesítéseket (16:00), és a Philadelphia Fed indexét publikálják a tengerentúlon. 

 

EU 

Az európai börzék mérsékelt mínuszban zárták a hét harmadik napját: az egyetlen kivételt ezúttal a madridi benchmark jelentette. (Dax -0,24%, CAC -0,40%, Ibex +0,30%, FtseMib -0,20)

Szerdán publikálták a Bank of England augusztusi ülésének jegyzőkönyvét, amelyből kiderült, hogy a korábbi egyhangúsággal szemben immár ketten is a kamatemelésre szavaztak. (7:2-es szavazati arány az irányadó ráta tartása mellett) Bár a tagok többsége az ’elégtelen’ inflációs nyomásra hivatkozva még nem tartotta szükségesnek a monetáris szigorítást, azonban a brit jegybank is közelebb kerülhet az első kamatemeléshez a későbbiekben, ahogy azt a tanácstagok közötti konszenzus megbomlása is mutatja.

Csütörtökön a Markit augusztusra vonatkozó, előzetes feldolgozóipari- és szolgáltatói beszerzési menedzserindexei érkeznek (10:00); míg az Egyesült Királyságból kiskereskedelmi eladási statisztikákat tesznek közzé (10:30). Délután pedig az euro-övezet előzetes fogyasztói bizalmi indexe érkezik majd (16:00).

 

Deviza 

Tovább erősödött a dollár az euróval szemben, szerdán is. A vártnál héjább hangvétel Fed jegyzőkönyv közzétételét követően az EURUSD tovább süllyedt: a kurzus végül 1,3320-ról 1,3259-ig esett. Csütörtökön hajnalban az áraz 1,33-as támaszt letörve egészen 1,3240-ig süllyedt.

A szerdai kereskedés második felében ismét gyengülni kezdett a forint az euróval szemben: az EURHUF kurzusa: jegyzés végül 313,29-ről 314,41-ig emelkedett. Amennyiben az emelkedés folytatódik, a következő ellenállási zónát a 317-318-as tartomány jelenti majd. 

 

Az európai nyitás összefoglaló teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el. 

Kérjük vegye figyelembe, hogy az alábbi adatok a múltból származnak és nem reprezentálják a jövőbeni eseményeket. Mielőtt befektetési döntést hoz kérjük olvassa elTájékoztatónkat elemzéseinkről.