Keddi kínjából kikecmeregve ismét felfelé kapaszkodott a kábel: 2014.02.12.

Február 12, 2014 18:08

Piaci Kitekintés – 2014.02.12.

Janet Yellen Fed elnök keddi, kongresszusi meghallgatása újabb pozitív lökést adott a tengerentúli piacoknak, míg a hét harmadik napján Ázsiában a továbbra is laza amerikai monetáris kondíciókat kilátásba helyező Fed elnök szavai mellett a vártnál kedvezőbb kínai külkereskedelmi statisztikáknak örülhettek. 

A bankközi devizapiacon az EURUSD kurzusa dél felé vette az irányt szerdán: az euró ismét gyengülni kezdett a dollárral szemben, miután az ECB újabb jegybankárja jelezte a negatív betéti ráta alkalmazásának lehetőségét, míg font erősödött a dollárral szemben, a Bank of England negyedéves inflációs jelentésének közzététele után. 

 

 

Devizapiaci összefoglaló 

Ismét gyengülni kezdett az euró a dollárral szemben, szerdán; miután újabb európai jegybankár nyomatékosította a piaci szereplőkben, hogy az ECB döntéshozói továbbra is ’nagyon komolyan’ foglalkoznak az egynapos betéti ráta negatív tartományba történő levágásának lehetőségével. Bár az Európai Központi Bank többször is utalt már a negatív betéti rátára, azonban a hivatalos kommunikációban eddig ilyen nyomatékkal nem szerepelt az alkalmazhatóság lehetősége: Benoit Coeure szavaira az EURUSD csökkenéssel reagált: a devizapár a szerda hajnali, 1,3652-es napi csúcsáról 1,3579-ig süllyedt a tengerentúli nyitás felé közeledve. 

Az előzetes várakozásokkal szemben mégsem módosította a 7%-os munkanélküliségi rátához kapcsolat célszintet a Bank of England, amelyhez a brit jegybank előzetesen hozzákapcsolta az első kamatemelés lehetséges időpontját. A BoE szerdán közzétett negyedéves inflációs jelentése alapján bár a brit munkanélküliségi ráta már az első negyedév során elérheti a korábban megjelölt 7%-os szintet, azonban ennek elérése még nem vonja maga után a jelenleg 0,5%-os brit alapkamat emelését: arra a jegybanki előrejelzés alapján legkorábban 2015 második negyedévében kerülhet majd sor. 

A Bank of England mindemellett ’finomhangolta’ az előremutatási eszközét, így a továbbiakban a gazdaság fennálló szabad kapacitásainak felhasználását is figyelemmel kísérik majd (több más mutató-számmal együtt), míg a kívánt élénkülés nyomán megkezdett későbbi kamat-emelések is csupán fokozatos ütemben bontakozhatnak majd ki. A brit jegybank továbbá felfelé módosította a növekedési előrejelzéseit is: a közzététel szerint a szigetország gazdasága 0,9%-os ütemben növekedhetett a 2013-es év Q4-es periódusában (előző 0,7%), a 2014 első negyedévében a jegybank szintén 0,9%-os bővülést várt, míg a teljes 2014-es évre vonatkozóan 3,4% lehet a brit gazdaság növekedési üteme (előző 2,8%). A közzétételre, valamint a felfelé módosított növekedési kilátásokra a font erősödni kezdett a dollárral szemben: a GBPUSD kurzusa 1,6450-ről 1,6560-ig emelkedett.

 

Pozitív csalódást okoztak a kínai külkereskedelmi adatsorok. A kínai külkereskedelmi mérleg többlete a korábbi hónap 25,64mrd dolláros értékével szemben 31,9mrd dollárra nőtt januában, felülteljesítve a 23,45mrd dolláros elemzői várakozásokat.  Az évesített export a korábbi hónap 4,3%-os emelkedését követően 10,6%-os bővülésről számolt be, míg a januári import 10%-kal emelkedett, felülteljesítve a decemberi (évesített), 8,3%-os bővülési ütemet. Bár a kínai adat kismértékben enyhítette az ország gazdaságának lassulásával kapcsolatos félelmeket a szerdai kereskedésben, azonban a piaci szereplők egy része meglehetős szkepticizmussal fogadta a vártnál lényegesen kedvezőbb kínai adatközléseket. 

Alaposan elmaradtak a várakozásoktól ugyanakkor a japán gépipari megrendelések. A mutató a piaci szereplők által várt 4,1%-os csökkenéssel szemben 15,7%-kal estek vissza decemberben, jelentősen elmaradva a korábbi hónap 9,3%-os növekedésével összehasonlítva. 

    A délutáni piaci összefoglaló teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.      Kérjük vegye figyelembe, hogy az alábbi adatok a múltból származnak és nem reprezentálják a jövőbeni eseményeket. Mielőtt befektetési döntést hoz kérjük olvassa el Tájékoztatónkat elemzéseinkről.