Lehűtötte a vártnál korábbi kamatemeléssel kapcsolatos aggodalmakat a Fed jegyzőkönyve: Devizapiaci Kitekintés 2014.04.10.

Április 10, 2014 19:20

EURUSD 

Nem talált magára a dollár a hétéves mélypontra süllyedő munkanélküli segélykérelmek adatközlésre sem, amely az április 5-ével záruló héten 32ezer fős süllyedésről számolt be. Az első ízben munkanélküli ellátásért regisztrálók száma 300ezerre süllyedt az Egyesült Államokban. 

A devizapár az elmúlt napokban irányadó pozitív korrekciót követően ismét nagyot emelkedett szerdán; azt követően, hogy a Fed márciusi ülésének jegyzőkönyve nem tartalmazott utalást Janet Yellen emlékezetes, ’hat hónapos’ kommentárjára, amely a QE-program leépítését követő, első lehetséges kamatemelés időpontjára vonatkozott. 

A vártnál korábbi kamatemelés lehetőségének kiárazódása megnyugtatatta a monetáris szigorítás miatt aggódó befektetőket, az EURUSD kurzusa az 1,39-es szint közelébe emelkedve zárta a tegnapi napot. Amennyiben a szintet áttörné, a követező ellenállást az 1,3965-ös lokális tető jelenti majd, a későbbiekben. 

 

 

 

GBPUSD 

Az elmúlt napok jelentős emelkedését követően megtorpant a devizapár erősödése: a GBPUSD kurzusa a kirajzolódó ferde tetőt, majd az 1,6750-es szintet áttörve tovább emelkedett, azonban 1,68 felett egyelőre nem sikerült megkapaszkodnia. 

A Bank of England csütörtöki kamatdöntő ülésének egyetlen érdekességét érdemi változás hiányában az a hír szolgáltatta, amely szerint a brit jegybankárok szerdán döntöttek az irányadó ráta és az eszközvásárlási műveletek szinten tartásáról, hogy a brit jegybank tisztségviselői részt vehessenek az IMF tavaszi ülésén. A döntést követőn a kurzus az 1,6750-es támasz közelébe csúszott vissza. 

 

 

AUDUSD 

Nagyot erősödött az ausztrál dollár a hajnalban közzétett munkaerőpiaci statisztikák után. A szigetország munkanélküliségi rátája a várt 0,1%-os emelkedéssel szemben 5,8%-ra süllyedt márciusban, a februári 6,0%-os érték után. A foglalkoztatottság bővülése a várt 2,5ezerrel szemben 18,1ezres bővülésről számolt be, míg a februári adatot 47 300-ról 48 200-ra korrigálták. 

Az adatsort közelebbről megvizsgálva, azonban már árnyaltabb a kép. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak számának jelentős, 80 500 fős februári bővülése után 22100 fővel esett vissza a mutató márciusban, a teljes márciusi növekmény mögött a részmunkaidős állások növekedése állt; (márc +40,2e; febr. -33,3e); míg az aktivitási ráta 64,8%-ról 64,7%-ra süllyedt. 

Az elsőre rendkívül kedvező, ám összességében vegyes képet mutató adatközlésre az AUDUSD nagyot emelkedett, azonban az emelkedő csatorna felső trendvonalát áttörő kurzusnak megálljt parancsolt a 0,9450-es ellenállás. 

 

USDJPY 

Bár a hajnalban beérkező és a várakozásoktól elmaradó kínai külkereskedelmi statisztikák követően ismét felerősödő kockázatkerülés ismét erősítette a japán jent, míg az amerikai dollár a Fed legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve után gyengült el. 

A rövid távú, emelkedő trendvonal közelében billegő kurzus számára első körben a 101,20-as támasz, majd a februári lokális mélypont jelenthetné a következő megállókat. 

 

 

A devizapiaci kitekintés teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el. 

Kérjük vegye figyelembe, hogy az alábbi adatok a múltból származnak és nem reprezentálják a jövőbeni eseményeket. Mielőtt befektetési döntést hoz kérjük olvassa el Tájékoztatónkat elemzéseinkről.