Mozgalmasan indul a szeptember! Heti Kitekintés 2014.09.02.

Szeptember 02, 2014 18:45

Admiral Markets - Heti Kitekintés 2014.09.02.

 

 

Hivatalosan is beköszöntött az ősz a piacokra: az immár közvetlen háború veszélyével fenyegető, orosz-ukrán krízis legfrissebb fejleményeire adott válaszul a hétvégén az uniós döntéshozók újabb Oroszországgal szembeni szankciókat helyeztek kilátásba. 

A hétfőn kiszivárgott hírek szerint az európaiak számára megtilthatják az orosz államkötvények vásárlását: azonban a végleges döntés egyelőre várat még magára, ugyanakkor mindeközben az orosz rubel ismét újabb történelmi mélypontra gyengült a dollárral szemben. A fokozódó geopolitikai bizonytalanság mellett az előttünk álló hét ezúttal sem szűkölködik majd kiemelt eseményekben: a záporozó jegybanki kamatdöntő ülések mellett meghatározó makroadatok látnak majd napvilágot a tengerentúlról is. 

 

Míg a héten többek között az ausztrál, a kanadai, a japán és a brit jegybank döntéshozói is összeülnek majd; a piaci reflektorfény középpontjában egyértelműen az Európai Központi Bank csütörtöki ülése áll majd. Bár a piaci konszenzus jelentős többsége nem számít változásra az irányadó rátában, sem a monetáris politikában; azonban a befektetők leginkább arra kíváncsiak, hogy a folytatódó dezinfláció-, illetve a továbbra is borús növekedési kilátások nyomán kész-e tovább lazítani a monetáris kondíciókon az EKB. A jegybanki stáb legfrissebb gazdasági előrejelzései mellett a figyelem ezúttal is az elnöki sajtótájékoztató felé irányul: utal-e Mario Draghi a szeptemberben útjára induló, célzott jegybanki hitelprogram mellett más, intézkedésekre, avagy valóban érkezik-e az európai eszközvásárlás? 

Amennyiben Draghi további részletekkel szolgálna a nem konvencionális eszközök közelgő bevétéséről, az európai fizetőeszköz akár újabb veszteségeket is elkönyvelhet. Bár az elmúlt hét egyik nagy vesztese éppen az euró volt: az EURUSD grafikonjára pillantva látható, hogy a trend továbbra is lefelé mutat; azonban az elmúlt hetek süllyedése következtében érdemes számítani egy pozitív korrekció lehetőségére is. Így míg lefelé az 1,31-es szint áll majd az eladók útjában; egy esetleges pozitív korrekció esetén a vevőknek az 1,3220-as ellenállásra érdemes majd koncentrálnia. 

 

A tengerentúli adatsorok közül a pénteki, átfogó munkaerőpiaci statisztikákat érdemes kiemelni. A Fed jegybankárok egy része nemrégiben már arról beszélt: ha az amerikai gazdaság élénkülése a jelenlegi ütemben folytatódik, és a foglalkoztatottsági adatsorok is alátámasztják; akár a piaci szereplők által árazottnál hamarabb is sor kerülhet az első kamatemelésre az Egyesült Államokban. Így a piaci fókusz a pénteki, foglalkoztatottsági adatsorok felé fordul: az elemzői konszenzus szerint az Egyesült Államokban a munkanélküliségi ráta 6,2%-ról 6,1%-ra mérséklődhetett, míg a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma megközelítőleg 216ezer fővel bővülhetett augusztus folyamán.

Amennyiben a várakozásokat felülmúló munkaerőpiaci adatok látnak a napvilágot, a piaci szereplők alighanem egy lépéssel ismét közelebb érezhetik magukat a tengerentúli monetáris szigorításhoz, a dollár erősödése ebben az esetben könnyen újabb lendületet kaphatna a főbb fizetőeszközökkel szemben.

 

 Kérjük vegye figyelembe, hogy az alábbi adatok a múltból származnak és nem reprezentálják a jövőbeni eseményeket. Mielőtt befektetési döntést hoz kérjük olvassa elTájékoztatónkat elemzéseinkről.