Peak gold

Április 07, 2015 15:20


A kifejezés arra utal, hogy a világ aranykitermelése elérte a maximumot. Az arany kitermelése egyre bonyolultabb és költségesebb. A kitermelés csúcspontját követően a termelés üteme fokozatosan csökken egészen a kitermelés befejezéséhez. Ezt a pontot az arany már elérte. A sárga nemesfém azonban nem csak emiatt lehet jó befektetés.
A leggazdaságosabb lelőhelyeket már kiaknázták a bányászok, így egyre drágább és drágább a kitermelés. Ha nem éri meg a kitermelés, akkor a kínálat csökken és az ár emelkedni kezd. Egy-egy pénzpiaci terméknél semmi sem képes megállítani az árfolyam zuhanását. Az arany esetében az árfolyam esésének alja a kitermelési költség. Ez alatt tartósan nem marad az árfolyam. Adódik a kérdés, hogy mennyi a kitermelés költsége. Több piaci szakértő szerint 1100$-os jegyzésnél van az a határ, ahol a kitermelő bányák már profit nélkül termelik ki az aranyat. A múltban volt már arra példa, hogy a tőzsdén jegyzett árfolyam az aktuális kitermelési költség alatt tartózkodott, de ez az állapot átmeneti volt. Az arany piacára való beszálláskor érdemes figyelembe venni az egyes jegybankok likviditásfokozó programját is, amelynek során nagy mennyiségű pénzt pumpálnak a gazdaságokba, így teret adva az arany további csökkenésének.

A peak gold kifejezés a peak oil elméletén alapszik. A két teória között alapvető különbség, hogy az aranyat nem fogyasztjuk el, mint az olajat, így az arany mennyisége évről-évre nő, igaz egyre kisebb mértékben.