Tizennégye nem látott szinteken zárta a hétfői kereskedést a Nasdaq: 2014.08.19.

Augusztus 19, 2014 13:16

Piaci kitekintés – 2014.08.19. 

 A vaskos pénteki esést követően gyorsan magukhoz tértek a börzék mind Európában, mind a tengerentúlon, miután a befektetők leginkább az orosz- és az ukrán külügyminiszterek lehetséges kelet-ukrán tűzszünet részleteivel kapcsolatos hírekre koncentráltak. 

Az átmenetileg ismét mérséklődő orosz-ukrán aggodalmak a vevőket is előcsalogatták az Egyesült Államokban: hétfőn mindhárom benchmark nagyot emelkedett, míg a Nasdaq 14 éve látott csúcsán fejezte be a hétfői kereskedést. 

A hét második napján már több, piacmozgató adatsor érkezik majd: a brit- és az amerikai inflációs mutatók mellett a tengerentúlról ingatlanpiaci statisztikákat  tesznek közzé, míg a befektetők az orosz-ukrán hírfolyam mellett lélekben tovább készülhetnek a hét második felének várva-várt adatsoraira, és a Jackson Hole-i, jegybankári találkozó beszédei által remélt iránymutatásra. 

 

Ázsia 

A pozitív tengerentúli zárást követően összességében kedvező hangulat uralkodott Ázsiában is: a japán benchmark erősödése mellett a hongkongi börze is emelkedni tudott; a Hang Seng 2008 óta először lépte át a 25 000 pontos értéket. (Nikkel +0,83%; Hang Seng +0,88%; Sanghai Composite +0,26%; Kospi +0,88%). 

Kedden tették közzé az ausztrál jegybank augusztusi ülésének jegyzőkönyvét. Az irányadó ráta 2,50%-on tartása mellett a jegybankárok egyetértettek abban, a kamatszint továbbra is tartósan a jelenlegi szinteken maradhat. A döntéshozók a bizonytalan növekedési kilátások kiemelése mellett historikus összehasonlításban továbbra is túlértékeltnek tartják az ausztrál dollárt. 

 

USA 

A geopolitikai aggodalmak átmeneti enyhülése a vevőket is előcsalogatta a tengerentúlon: a Dow Jones 175 pontos emelkedése mellett az S&P500 17 pontos erősödéssel 1971 ponton fejezte be a napot, míg a Nasdaq 2000 márciusa nem látott szinten zárta a hétfői kereskedést. (Dow +1,06%; S&P500 +0,85%; Nasdaq +0,97%).

Kedden már több, piacmozgató adatsor is érkezik a tengerentúlról. A júliusra vonatkozó inflációs statisztikák mellett (14:30) a megkezdett házépítések számát és a kiadott új építési engedélyek mutatóit teszik közzé az Egyesült Államokból. 

 

EU 

Az orosz-ukrán konfliktus átmeneti enyhülése következtében fellélegeztek az európai tőzsdék: a kontinens börzék a pénteki zuhanást korrigálva törtek felfelé hétfőn, miután az orosz- és az ukrán külügyminiszter a lehetséges kelet-ukrán tűzszünet részleteiről egyeztetett. (Dax +1,80%, CAC +1,44%, Ibex +1,37%)

Kedden az euro-övezet júniusra vonatkozó, folyó fizetési mérlege (10:00) mellett az Egyesült Királyságból érkeznek átfogó, inflációs adatsorok (10:30). 

 

Deviza 

A 21-napos mozgóátlag és az 1,34-es szint közeléből fordult ismét dél felé az EURUSD kurzusa hétfőn: a jegyzés végül 1,3393-ról 1,3354-ig süllyedt.

A hét első napjának forinterősödési kísérletet gyorsan kifulladni látszott: a hazai fizetőeszköz mérsékelt gyengülést követően továbbra is a 314-es szint közelében várt ismételt iránymutatásra. Az EURHUF 313,76-ról 313,67-ig csökkent hétfőn. 

 

Az európai nyitás összefoglaló teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el. 

Kérjük vegye figyelembe, hogy az alábbi adatok a múltból származnak és nem reprezentálják a jövőbeni eseményeket. Mielőtt befektetési döntést hoz kérjük olvassa el Tájékoztatónkat elemzéseinkről.