Továbbra sincs előrelépés a tengerentúli költségvetési vitában, a piacokon borús a hangulat 2013.10.16.

Október 16, 2013 13:40

Piaci kitekintés – 2013.10.16.

Az amerikai adósságplafon megemelésének csütörtöki határideje felé közeledve sem sikerült megegyezésre jutnia a tengerentúli döntéshozóknak a költségvetési vitában: így a hétfői optimizmust követően ismét lefelé kanyarodtak az amerikai részvénypiacok a keddi kereskedés második felében. 

Az amerikai piaczárást követően a Fitch negatív figyelőlistára helyezte az USA adósságbesorolását; bár a hitelminősítői állásfoglalás kiemeli, hogy továbbra is bízik a megegyezés lehetőségében. Az idő azonban egyre fogy, így ha nem is csütörtökön, de érdemi megegyezés hiányában már hamarosan valóban csődesemény következhetne az Egyesült Államokban: ennek megfelelően mind Ázsiában-, mind Európában borús hangulatban telt-, illetve indult a kereskedés. 

Szerdán a folytatódó amerikai egyeztetések mellett a délelőtt érkező, brit foglalkoztatottsági statisztikákra érdemes koncentrálni; míg a Fed Bézs Könyve mellett a tengerentúlról ismét fontos vállalati beszámolók érkeznek majd. 

 

US

Bár a hétfői kereskedésben még a politikai patthelyzet feloldása adott reményt a tengerentúli piacoknak, azonban az október 17-i határidő felé vészesen közeledve továbbra sem sikerült előrelépést elérnie a döntéshozóknak az adósságplafon megemeléséről, így az amerikai részvényindexek teljesítményére ismét rányomta bélyegét a bizonytalanság. (Dow -0,88%; S&P500 -0,71%; Nasdaq -0,56%)

A keddi piaczárást követően negatív figyelőlistára helyezte az Egyesült Államok adósságbesorolását a Fitch, miután a politikusoknak kedden sem sikerült megegyeznie a költségvetési vita feloldásáról. A Fitch mindemellett visszavágta a 2013-as amerikai GDP növekedési előrejelzéseit, 1,9%-ról 1,6%-ra módosítva azt. 

Alaposan elmaradt a várakozásoktól a New York Fed index: a körzet feldolgozóipari szereplőinek optimizmusa jelentősen visszaesett októberben; a mutató a várt 7 ponttal szemben 1,29 pontra süllyedt. 

  Az európai nyitás összefoglaló teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.      Kérjük vegye figyelembe, hogy az alábbi adatok a múltból származnak és nem reprezentálják
a jövőbeni eseményeket. Mielőtt befektetési döntőst hoz kérjük olvassa el Tájékoztatónkat elemzéseinkről.