Vaskos mínuszok a tengerentúlon, de Ázsia-szerte is az eladók uralták a piacokat: 2013.11.08.

November 08, 2013 13:30

Piaci kitekintés – 2013.11.08.

Az elmúlt napok viszonylagos nyugalma után heves kilengések jegyében telt a csütörtöki kereskedés. A piacokat meglepve kamatot vágott az Európai Központi Bank; míg a tengerentúlon az amerikai gazdaság harmadik negyedéves bővülése okozott pozitív csalódást. 

A kedvező adatközlések ellenére is jelentős lejtmenet bontakozott ki a tengerentúlon: majd a vaskos amerikai mínuszok után Ázsiában is az eladók uralták a piacot, a pénteki amerikai munkaerőpiaci adatközlések, továbbá a hétvégi kínai események felé közeledve. 

Pénteken, a Fed elnökének szavai mellett a tengerentúli foglalkoztatottsági statisztikák mutathatnak irányt a piacok-, valamint a Fed QE-programjának rövid távú jövőjét beárazni kívánó befektetők számára. A kormányzati leállás következtében alighanem alacsonyabb foglalkoztatottság bővülésről beszámoló Nonfarm Payrolls mutatót 14:30-kor ismerhetjük meg. 

 

Ázsia 

Borús hangulatban telt a hét utolsó napja a távol-keleti börzéken; miután a vártnál kedvezőbb kínai makroadatok ellenére az ázsiai befektetők érezhetően idegesen várták az amerikai foglalkoztatottsági adatközléseket, valamint a kínai pártvezetés hétvégi ülését. (Nikkei -1,00%; Hang Seng -0,60%; Shanghai Composite -1,09%)

Az előzetes, 1,7%-os várakozásokat felülteljesítve 5,6%-os bővülést produkált a kínai export októberben; míg az import 7,6%-kal emelkedett. A hétvégén, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága ismét ülésezik majd, amelyen fontos gazdasági reformokról határozhat; szintén a hétvégén teszik majd közzé az októberi inflációs, és ipari termelési statisztikákat is. 

 

US 

Pozitív makroadatok közzétételét követően jelentős csökkenéssel fejezték be a csütörtöki napot az amerikai részvényindexek, miután a harmadik negyedévben vártnál jobban teljesítő gazdaság alighanem ismét a Fed kötvényvásárlási műveleteinek decemberi szűkítése felé tolhatta el a befektetői várakozásokat. (Dow -0,97%; S&P500 -1,32%; Nasdaq -1,90%)

Nagyjából az előzetes várakozásoknak megfelelően, 9ezerrel 336ezer főre süllyedt a munkanélküli segélykérelmek száma; míg az amerikai Q3-as GDP adat az előzetesnél lényegesen kedvezőbben alakult. A Q2-es periódus 2,5%-os értékével szemben 2,8%-os GDP bővülésről számolt be a kereskedelmi tárva, míg a piac előzetesen 2%-os növekedésre számított csupán. 

Pénteken fontos munkaerőpiaci adatok érkeznek az Egyesült Államokból; míg a Fed elnök, Ben Bernanke beszéde szintén kiemelt érdeklődésre tarthat számot. 14:30-kor publikálják az októberi Nonfarm Payrollst: az előzetes várakozások többsége 120ezer fős bővülést valószínűsített a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számában, míg a munkanélküliségi ráta 7,2%-ról, 7,3%-ra kúszhatott. 

    Az európai nyitás teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.      Kérjük vegye figyelembe, hogy az alábbi adatok a múltból származnak és nem reprezentálják
a jövőbeni eseményeket. Mielőtt befektetési döntést hoz kérjük olvassa el Tájékoztatónkat elemzéseinkről.