Óvatos pluszok jegyében indult a hét a tengerentúlon 2013.11.05.

November 05, 2013 12:32

Piaci kitekintés – 2013.11.05.

Óvatos emelkedéssel indult a hétfői kereskedés mind Európában, mind az Egyesült Államokban egyaránt. A tengerentúli befektetők hangulatát leginkább a vállalati hírek-, illetve a pozitívként értékelt jegybankári kommentárok támogathatták, azonban a piacokon érzékelhető volt a kivárás a hét második felének kiemelt gazdasági eseményei felé közeledve. 

Kedden az Európai Bizottság által közzétett gazdasági előjelzések mellett Mario Draghi ECB elnök is megszólal majd; míg a tengerentúlról az októberre vonatkozó, szolgáltatói ISM indexre koncentrálhatnak a befektetők.

 

Ázsia 

Vegyesen teljesítettek az ázsiai indexek kedden. Az ünnep után újranyitó japán börze mérsékelt, 0,17%-os emelkedése mellett az ausztrál ASX200 0,77%-ot erősödött, amelyben közrejátszhatott az ausztrál jegybank által 2,5%-os szinten tartott alapkamat is.

A kínai részvényindexek a vártnál kedvezőbb szolgáltatói HSBC beszerzési menedzserindexek ellenére is az irányt keresték, miután a befektetői fókusz középpontjában továbbra is a hét második felében érkező kiemelt adatközlések, valamint a kínai kommunista párt közelgő ülése állt, amely meghatározó lehet a kínai gazdaságpolitika további irányával összefüggésben. (Hang Seng -0,65%; Shanghai Composite +0,35%)

 

US

Enyhe emelkedéssel vágtak neki a hétnek az amerikai részvényindexek: a hét második felének kiemelt adatközlései előtt a befektetők fantáziáját leginkább az amerikai jegybankári nyilatkozatok, valamint a vállalati hírek mozgatták. (Dow +0,15%; S&P500 +0,36%; Nasdaq +0,37%)

Az amerikai kormányzat korábbi leállása következtében ezúttal egyszerre publikálták az augusztusra- és a szeptemberre vonatkozó gyári megrendelésállomány statisztikáit. Míg augusztusban a várt 0,3% helyett 0,1%-kal csökkent; szeptember folyamán 1,7%-os bővülésről számolt be a mutató, nagyjából megfelelve az előzetes várakozásoknak. 

Kedden az októberre vonatkozó szolgáltatói ISM index mellett a befektetők többek között a Tesla gyorsjelentését is megismerhetik majd.  

 

Az európai nyitás teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.      Kérjük vegye figyelembe, hogy az alábbi adatok a múltból származnak
és nem reprezentálják a jövőbeni eseményeket. Mielőtt befektetési döntést hoz
kérjük olvassa el Tájékoztatónkat elemzéseinkről.