A ”motiváció” nem létezik!

Szeptember 19, 2017 15:31

Legalább is nem olyan szinten és formában, mint ahogy azt gondolod. Ha tehetném, sokkal erősebb kifejezést használtam volna. Csak azért, hogy minél többen olvassák el ezt a blog bejegyzést. Felteszek néhány kérdést. Válaszolj magadban őszintén.

Találtad már magad olyan szituációban, hogy akartad de mégsem tudtad magad motiválni?

Figyeltél már másokat, ahogy keményen dolgoznak, sikeres életet teremtenek maguknak és nem értetted?

Volt olyan, hogy nem értetted, miért annyira motivált valaki folyamatosan?

Amikor ezeket az embereket figyelted, gondoltál arra, hogy TE miért vagy képes erre?

Belegondoltál már abba, hogy a gyerekek 5 éves kor alatt miért és hogyan lehetnek ennyire motiváltak?

Volt már olyan, hogy megálltál egy pillanatra és elgondolkoztál azon, hogy ez az egész motiváció egy maszlag?

Ha igen, akkor tudnod kell, hogy van egy válasz arra, hogy miért mondom azt, hogy a motiváció nem létezik.

Tőzsde Kezdőknek

A kérdésekre egy szóban tudok választ adni: Döntések.

Azért ez bonyolultabb, mint gondolnánk. Az agyunk úgy lett megtervezve, hogy az egyik legfontosabb funkciója az, hogy megvédjen minket mindentől, ami nem jó nekünk. Nem csak attól, hogy például ne essünk le a szikláról, vagy ne üssön el egy autó vagy ne égessük meg magunkat a tűztől. Amikor hezitálunk valamin, akkor például az agyunk az, ami megpróbálja meggátolni, hogy megcsináljuk azt, amin éppen hezitálunk.

Egy példa:

Voltál már megbeszélésen és volt olyan, hogy ki akartál mondani valamit, de hezitáltál, majd mégsem tetted? Tudod mi történt?

Az agyad ilyenkor úgy működik, hogy ha hezitálsz, akkor az kockázatos. Az agy folyamatosan kockázatot mér fel és ha úgy ítéli meg, hogy neked nem jó az, ami történhet, meggátol abba, hogy csináld. Tehát mindig, minden körülmények között csak a javadat akarja. Milyen rendes tőle, igaz?

Nos ez a funkció az, ami meggátol téged a következő dolgoktól is:

  • Többet dolgozz
  • Sikeresebb legyél
  • Jobb életed legyen
  • A tőzsdén kereskedj (pl. kriptovalutákkal)
  • Tanulj, fejleszd magad

És a sor igazából soha nem ér véget. Miért van ez?

Mert, ha többet dolgozol akkor elfáradsz és az nem jó neked.

Mert, hogy sikeres legyél többet kell dolgoznod, kockáztatni kell, fel kell adnod olyan dolgokat, amiket szeretsz és ezek nem jók neked.

Ha jobb életet akarsz, akkor megint csak olyan dolgokat kell feladnod, amik nem jó neked…sok TV, játékok, alkohol, olyan tevékenységek, amik csak az időt ütik el, de nem adnak hozzá az életedhez. Erről jut eszembe: Hallottad azt, hogy az idő pénz? Milyen tevékenység az, amivel csak az időt ütöd el? Mit ütsz el igazán? Hajolj ki az ablakon és kezd el kiszórni a pénzed, mert ez ugyanaz igazából.

A tőzsde kockázatos és ezt mindenki tudja. Ha valaminek nagy a kockázata az agyad megvéd ettől, hiszen nem jó neked. Ahhoz, hogy belevágj, egy kockázatmentes demo számla nagy segítség lehet.

Tanulni és fejleszteni magunkat nem kellemes. Ha valami nem kellemes, hiszen más kellemes dologtól veszed el az idődet, akkor az nem jó, hiszen a kellemest adod fel a kellemetlenért. Például én mindig, amikor kocsiban vagyok, hanganyagokat teszek be, hogy fejlesszem magam. Jobb volt régen, amikor zenét hallgattam, de nem jutottam előre olyan szinten, mint azóta, amióta ezt csinálom.

Tehát ha jobban belegondolunk, az, hogy az agyunk meg akar védeni, nem igazán segít nekünk. A kockázatot persze jól méri fel, amikor például bekapcsoljuk a sütőt. Rögtön utána megfogjuk a lapot, mert zéró a kockázat, hogy megéget… 5 mp-vel később is megfogjuk, bár az agyunk küldi a jelet, hogy nagyobb a kockázat… 1 perccel később már nem fogjuk meg, mert az agyunk felmérte, hogy az fájna nekünk.

Van megoldás akkor, hogy mégis tudjuk fejleszteni magunkat és sikeresebbek legyünk? Van. Hát persze, hogy van. Ha nem lenne, nem is írtam volna ezt a posztot. Egy alap filozófiám, hogy megoldásokat adjunk az embereknek a problémájukra. Ne generáljunk problémákat, inkább megoldásokat adjunk. Például, ha az a problémád, hogy nem tudod, hogyan vágj bele a kereskedésbe, akkor gyere el az egyik oktatásunkra, utána még mindig eldöntheted, merre tovább.

Gondoljunk bele… A katonák, rendőrök, testőrök hogyan tudják akkor mégis elvégezni a munkájukat? Hiszen, ha veszélyes helyzetbe kerülnek, akkor az életüket is feláldozzák azért, hogy végrehajtsák a feladatukat.

Ezt nevezem annak, hogy úgy kell élj, mintha megszállott lennél (a szó jó értelmében). Mintha folyamatosan küldetésen lennél. Az agyadat saját magadnak kell átprogramoznia, hogy igenis tanulj, fejleszd magad, dolgozz többet, hogy sikeresebb legyél.

Ha ezt sikerül megértened, hogy ezek a kellemetlen dolgok hasznot fognak okozni, akkor nincs gond. Ha sikerül az agyadat úgy programozd, hogy ezt a kockázatot vállalja be, hiszen, ha el is fáradsz a nap végére a sok munkától, akkor is ki tudod pihenni magad és feltöltődsz. Nincs hiány az energiádból, viszont az idődből és a pénzedből igen. Miért ne használnád fel azt, amiből végtelen sok lehet neked arra, hogy növeld azt, amiből éppen hiány van?

Mert, ha sikeresebb leszel és több pénzed lesz, akkor időt is vehetsz magadnak. Fizetsz valakinek, hogy takarítsa a házat, tisztítsa ki a kocsit, csinálja meg a munkád, amíg te a családdal lehetsz.

Végül is azok, akik katonák, rendőrök, testőrök is csak emberek. Ha nekik sikerült, neked miért ne sikerülne? Hagyd abba a napi 2-3 óra tévézést. Reggel, amikor munkába mész, fejleszd magad valamivel. Minden nap egy kicsit. Garantált, hogy 1 hónapon belül, elkezd megváltozni az életed.

Én örülnék, ha nálunk kezdenéd el ezt a változást. Jelentkezz az ingyenes előadásunkra, ha még kezdő vagy, ha pedig demo számlán már kereskedtél, akkor az ügyfeleinknek tartott előadásra. Ott olyan problémákra adunk megoldásokat, amikről még nem is tudsz jelenleg. Olyan előadóink vannak, akik azt csinálták, amit oktatnak. Hiszen CSAK az tudja oktatni IGAZÁN, aki csinálta is!

Sok sikert!

Zalán