76% -án a lakossági számláknak veszteség keletkezik, amikor ennél a szolgáltatónál CFD-kkel kereskednek. A CFD összetett eszköz, és a tőkeáttétel miatt a hirtelen veszteség jelentős kockázatával jár. 76% -án a lakossági befektetői számláknak veszteség keletkezik, amikor ennél a szolgáltatónál CFD-kkel kereskednek. Fontolja meg, hogy érti-e a CFD-k működését és hogy megengedheti-e magának a veszteség magas kockázatát.

Az Admiral Markets csoport az alábbi vállalatokat foglalja magába:

Admiral Markets Pty Ltd

Az Ausztrál Értékpapír és Befektetési Bizottság (ASIC) szabályozása alatt
A weboldal csak angol nyelven érhető el
TOVÁBB

Admiral Markets Cyprus Ltd

A Ciprusi Pénzügyi Felügyelet (CySEC) szabályozása alatt
TOVÁBB

Admiral Markets UK Ltd

A Financial Conduct Authority (FCA) szabályozás alatt
TOVÁBB
Megjegyzés: Ha bezárod ezt az ablakot anélkül, hogy kiválasztottad a céget, beleegyezel, hogy folytatod a folyamatokat FCA (Egyesült Királyság) szabályozás alatt.
Megjegyzés: Ha bezárod ezt az ablakot anélkül, hogy kiválasztottad a céget, beleegyezel, hogy folytatod a folyamatokat FCA (Egyesült Királyság) szabályozás alatt.
Szabályozó CySEC fca

83% az esélye, hogy esés várható az arany piacon márciusban

Március 11, 2019 18:33

2018 egy rendkívül meghatározó év volt az arany piac számára. Miután a januári nyitóárnál közel 20%-kal lejjebb zuhant, az arany ára újra erőre kapott és felkúszott olyannyira, hogy az évet csupán másfél százalékos csökkenéssel zárta.

Ugyanebben évben azzal is megismerkedhettünk, hogy milyen különös viszonyok jellemzik a nagyobb országok aranytartalékjait világszerte. 2018 áprilisában Törökország kérvényezte a 220 tonnányi aranyának hazatelepítését az Egyesült Államok Szövetségi Tartalékrendszeréből. Másokkal egyetemben Magyarország, Németország és Hollandia is hasonlóan járt el.

A 2019-es stabil indulás ellenére nem zárható ki, hogy problémák azért adódhatnak az aranypiacon ebben a hónapban. Nézzük meg az időszaki mintázatát ennek a népszerű árucikknek és néhány lehetséges utat arra, hogy a kereskedők hogyan is használhatják ki ezeket a mozgásokat.

Az arany időszaki mutatói

Tudtad, hogy az elmúlt 5 évben a januári hónap 100%-ban pozitívan zárt?

Havi grafikonok pozitív zárásainak aránya 2014-2018 között – SPDR arany részvény ETF

A fenti grafikon egyszerűen jeleníti meg a havi arányát azoknak a hónapoknak, melyek alatt az arany magasabban zárt, mint ahol nyitott 2014 és 2018 között. A piaci adatok a SPDR arany részvény ETF-et ábrázolják, amely egy népszerű befektetési termék a fedezeti alapoknak és az ahhoz hasonló intézményeknek egyaránt. Ez a legnagyobb fizikai háttérrel rendelkező arany tőzsdén kereskedett termék (ETF=Exchange Traded Fund) a világon, amely a kereskedők számára betekintést nyújthat a teljes aranypiac jövőbeni irányába.

Talán számodra is szemet szúrt a márciusi hónap a fenti diagramon. Az elmúlt 5 évben ez volt a legrosszabb teljesítményű hónap, csupán 17% eséllyel arra, hogy magasabban fog zárni, mint ahogy a hónap elején nyitott. Ez lefordítva annyit tesz, hogy 83% esély van arra, hogy az arany alacsonyabban fog zárni márciusban.

Természetesen az 5 év egy igen rövidke időszak ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket vonhassunk le. Azonban, ha azt nézzük, hogy a mintázat hogyan alakult az elmúlt 10-15 évben, akkor egyértelművé válik, hogy van valami elemi jelentősége a március hónapnak. Vessünk erre egy pillantást!

Havi grafikonok pozitív zárásainak aránya 2009-2018 között – SPDR arany részvény ETF

Érdekesség, hogy az elmúlt 10 év során március a leggyengébben teljesítő hónapnak bizonyult. Vajon ez véletlen? Elképzelhető, de az is lehet, hogy ez egy visszatérő mintázat. Amennyiben ez így van, fontos észben tartanunk, hogy ez csak egy statisztikai adat vagy mintázat, nem vehető biztosnak, ahogy ezen területen semmi sem.

Pontosan emiatt fontos ezt az információt egy stabil alaptudással, és technikai eszközökkel kombinálnunk, hogy egy szélesebb képet kapjunk a piac szerkezetéről.

Vajon miért mutat az arany időszaki tendenciákat?

Elég sok piac mutat szezonális torzításokat. Azonban az árucikk piacok és árucikk devizák erősebb szezonális tendenciákat mutatnak, mint mások. Ez leginkább a visszatérő keresleti és kínálati mintázatoknak köszönhető. Például télen a nyugati világ több olajat használ, amely hatással van a keresletre. Nyáron több légkondicionáló rendszert használ, így megnő a kereslet a földgázra.

Az arany esetében a szezonális mintázat azt mutatja, hogy a fémek számára a decembertől februárig terjedő időszak a legkedvezőbb a teljesítmény szempontjából. Ez legfőképp a központi bankok és intézmények pozíciójától függ, hogy miként építik újjá a portfóliójukat vagy tartalékjaikat az év hátralévő részére. A fenti diagramok alapján számodra is láthatóvá válik egy erős szezonális torzítás, amely az arany augusztusi emelkedésére utal. Ebben az időszakban szerte a világon sok vallási fesztivál zajlik, melyek következtében több aranyat vásárolnak az emberek.

Néha nem tudjuk pontosan, hogy a piac minek okán mutat különféle szezonális tendenciákat, és csupán a statisztikai görbékre hagyatkozhatunk.

Hogyan kereskedhetsz arannyal az Admiral Markets-nél?

Vizsgáljuk meg a népszerű és gyakran kereskedett Gold Spot CFD legfrissebb chart-ját, amely nyomon követi az arany spot és az USA dollár árfolyamát:

Forrás: Admiral Markets MT5 Supreme Edition - az arany havi grafikonja 2010 július 1. és 2019 március 4. között. Készült: 2019. március 4. 16:30 GMT. - Kérjük vedd figyelembe: a múltbeli teljesítmény nem egy megbízható indikátor a jövőbeni eredményekről vagy a jövőbeni teljesítményről.

A fenti grafikonon azt láthatjuk, hogy az arany piacon egy úgy nevezett ék (háromszög) alakzat alakult ki. Egy ellenállás formálja az új árcsúcsokat, amelyek egyre alacsonyabbak. És egy támasz vonal formálja az új völgyeket, amelyet egyre feljebb tartanak. Mindkettő fekete átlós vonallal van jelölve a grafikonon.

A kereskedők tipikusan ezeken a szinteket kereskedik le, figyelve az ármozgára a konszolidáción belül. Vagy legalábbis addig, amíg a piac ki nem tör az ékből.

Ebben az esetben az aranypiac az oldalazáson belül maradt és lepattant az ékről. Érdekesség, hogy a későbbi csökkenés nagyon közel esett március hónap elejéhez, amiről már tudjuk, hogy statisztikailag egy híresen gyenge hónap.

Egy kereskedő shortolhatott, eladhatott volna a piacon, mivel az a 20-as periódusú mozgóátlag alatt zárt, ahogy a kék vonal is mutatja az alábbi charton.

Forrás: Admiral Markets MT5 Supreme Edition - az arany havi grafikonja 2018 október 5. és 2019 március 4. között. Készült: 2019. március 4. 16:40 GMT. - Kérjük vedd figyelembe: a múltbeli teljesítmény nem egy megbízható indikátor a jövőbeni eredményekről vagy a jövőbeni teljesítményről.

Ha a kereskedő a gyertya zárásakor lépett volna be – amely ez esetben a mozgóátlag alatt zárt –, az 1.313 dollár belépő árat eredményezett volna február 28-án. A stop loss kerülhetett volna a belépő gyertya csúcsához 1,327 dollárnál.

Ha egy kereskedő az arany legkisebb lot értékével kereskedett volna, amely 0.1 lot, és a stop loss aktiválódott volna a belépő gyertya csúcsánál, akkor 140 dollárt veszített volna. Ebben az esetben a stop loss nem aktiválódott. Ha a kereskedő tartotta volna a pozícióját az 1.302 dolláros február 14-i korábbi völgyig, akkor az 110 dollár profitot eredményezett volna a következő napon, március 1-jén.

Szeretnél kísérletezni a saját kereskedési stratégiáddal? Töltsd le az ingyenes Demo számlánkat!

Demo számla

A fenti adatok további információt nyújtanak az Admiral Markets weblapján publikált elemzésekhez, becslésekhez, prognózisokhoz, előrejelzésekhez vagy hasonló értékelésekhez. Mielőtt bármilyen befektetési döntést hoz, figyelmesen olvassa el az alábbiakat:

1. Az elemzések kizárólag informatív célt szolgálnak, és semmiképp sem értelmezhetőek befektetési tanácsadásnak vagy javaslatnak.

2. Az Admiral Markets nem vállalja a felelősséget az ügyfelei befektetési döntéseiért és azokból származó esetleges veszteségeiért, akkor sem ha ezt a döntést az Admiral Markets elemzéseire alapozva hozták meg.

3. Minden egyes, az Admiral Markets oldalain publikált elemzést egy független szakértő készített, (Jitan Solanki szabadúszó közreműködő) aki ezeket személyes becslésekre alapozta.

4. Annak érdekében, hogy az ügyfelek érdekei védhetők legyenek és az elemzés tárgyilagossága ne sérüljön meg, az Admiral Markets megfelelő belső eljárásokat hozott létre az összeférhetetlenség megelőzésére és kezelésére.

5. Miközben mindent megteszünk annak érdekében, hogy az elemzés összes forrása megbízható legyen, és hogy minden információt, amennyire csak lehetséges, érthető, időszerű, pontos és teljeskörűen mutassunk be, az Admiral Markets nem garantálja az elemzésben szereplő információk pontosságát vagy teljességét. A bemutatott számok múltbeli teljesítményre vonatkozó adatok, amelyek nem megbízható mutatók a jövőbeli eredményekre.

6. Az elemzés tartalma nem értelmezhető az Admiral Markets ígéretének, tanácsadásának, garanciájának arra vonatkozóan, hogy az ügyfél profitálhat az elemzésben bemutatott stratégiákból, vagy hogy azokat használva a veszteségei korlátozottak lehetnek.

7. Az Admiral Markets által feltüntetett pénzügyi instrumentumok bármilyen korábbi vagy modellezett teljesítménye nem értelmezhető kifejezett ígéretnek, tanácsadásnak, garanciavállalásnak vagy következtetésnek semmilyen jövőbeli teljesítményre vonatkozóan. A pénzügyi instrumentum értékének növekedése és csökkenése, valamint az eszköz értékmegőrzése nem garantált.

8. Az elemzésben szereplő előrejelzések a közzététel tárgyától függően további díjakat, adókat vonhatnak maguk után. Az Admiral Markets által nyújtott szolgáltatások nyilvánosan elérhetők az Admiral Markets honlapján.

A tőkeáttételes termékek (beleértve a CFD-ket) spekulatív jellegűek, amelyek profitot és veszteséget is eredményezhetnek. A kereskedés megkezdése előtt bizonyosodjon meg arról, hogy megértette a felmerülő kockázatokat