Az élet nagy megvezetései

Október 04, 2017 10:02

Mostanában, ahogy egyre több blog-ot, weboldalt olvasok arról, hogy a sikeres emberekben mi a közös, sok olyan oldalra is tévedtem, aminek a tartalmát az emberek többsége minden kérdés nélkül elhiszi. Itt van pár példa, ami lehet, hogy jól hangzik, de igazából csak hátráltatni fognak téged a siker útján, ha nem tudod megfelelően értelmezni ezeket:


  • Az út a fontos, nem a cél.
  • Arra tanítanak, hogy tanulj meg félretenni.
  • A motiváció a legfontosabb.
  • Aki tudja csinálja, aki nem, az oktatja.
  • Az idő pénz.
  • Törekedj az egyensúlyra.
  • Legyél elégedett azzal, amid van.
  • A sikeres ember nem boldog.
  • Legyen egyensúly a privát életed és munka között.
  • Ígérj keveset és teljesíts sokat…

És még rengeteg ilyen okos mondatot lehet találni az interneten.

Gondolkodj el egy kicsit:

Ha az út a fontos és az, hogy jól érezd magad az úton, soha nem akarsz eljutni a célig. A cél a fontos és az, hogy minél több célt teljesíts az életben. A célok fognak téged előre vinni.

Félretenni? Komolyan? A szüleidnek sikerült? Tudod hány embernek sikerült félretenni annyi pénzt, hogy ha esetleg több mint 10 évig él nyugdíj után, akkor is elég pénze legyen? Nem kell statisztikákat böngészni ehhez, csak nézz körbe a városokban. Hol tartja a legtöbb ember a megtakarítását? A bankban. Oké…ott milyen oktatást kapsz? Nálunk például megtanulhatod, hogyan legyen egy olyan money managemented, amely minden piacon megállja a helyét és nem félünk elmondani a kockázatokat sem, amelyeket a legtöbb helyen elhallgatnak.

Például ismered a 72-es szabályt? Gondolom nem. Ez a szabály azt mutatja meg, hogy hány év alatt fogod megduplázni a pénzed az adott kamatra. Ha például lekötöd a pénzed 4%-os évi kamatra, akkor 18 év múlva meg is fogják duplázni a pénzed…1

És csodálkozunk, hogy olyan sok embert tudnak átverni cégek, akik jó esetben már fent vannak az MNB figyelmeztetési listáján, de valószínűleg szabadon verik át az embereket. Elég nekik csak 2 mondatot bedobniuk a fentiekből és a legtöbb ember már hisz is nekik.

Egyensúly… Persze abban sok egyensúly van, hogy lekötöd a pénzed olyan hosszú időre, hogy nem is tudod, mi fog történni akkor és cserébe majd kétszer annyit kapsz vissza. Ha van most 1 millió forintod és azt mondom neked, hogy 10 évig add nekem oda, majd adok 2 milliót vissza, akkor megtennéd? Nem hiszem…

A következő pontokban megpróbálom leírni, hogy a többi motivációs szöveg miért nem működik a legtöbb embernél és inkább mi az, ami előre tudna mozdítani akár azonnal téged.


1. A sok kis nyerések visznek előre. Minél többet nyersz az életben, annál könnyebben fogod venni az akadályokat. Ezzel egy kicsit újra tudod az agyad programozni. Észrevetted azt, hogy az életben a kis dolgok elvégzése az egyik legnehezebb és néha nem is sikerül? Pici kis dolgokra gondolj, amit tudod, hogy meg kéne csináld, de mégsem teszed. Tudod miért van? Mert agyunk meg akar védeni mindentől, ami kellemetlen, félelmetes, fájdalmas lehet nekünk. Olvasd el ezt a cikket, itt bővebben írtam erről.

2. NE hezitálj. Ez egy szokás, amit el kéne felejteni. Sokkal veszélyesebb, mint azt gondolnád, ugyanis amikor hezitálsz, akkor az agyad elkezd kockázatot mérni, hiszen meg akar védeni téged, mert úgy értelmezi, hogy valami veszélyt érzékelsz. Ez a mikro kis pillanat egy stressz hormont küld az agyadnak. Ez vissza fog vetni téged, amikor például egy nehéz munkát kell megcsinálnod, többet kéne dolgoznod, döntést kell meghoznod, hiszen az agyunk arra lett teremtve, hogy megvédjen a kellemetlenségtől, a veszélyes dolgoktól. A gyakorlattal ezt a szokást felül tudod írni. Viszont a gyakorlás nagyon fontos, hogy olyan körülmények közt történjen, amilyen körülmények közt kell döntést hoznod. Például, hiába gyakorolsz hónapokon keresztül demo számlán, ha éles számlán akarsz kereskedni.

3. Kezdd el! Most már tudod, hogy az agyad mire képes, itt az ideje, hogy át is lendülj azon az akadályon, amit a sok-sok év alatt felépített neked a saját agyad. A lényeg az, hogy olyan gyorsan kezdj el kis feladatokat megoldani és haladni a nagyobb felé, hogy az agyadnak ne legyen ideje kockázatot mérni. Például, ismered azt az érzést, amikor egy előadást kell tartanod, vagy idegennel kell beszélned, vagy egy lánnyal/fiúval akarsz beszélni mert tetszik, vagy akár egy ejtőernyőzésre készülsz? Minél többet gondolsz bele és az agyad minél több lehetőséget mérlegel, annál nehezebben tudod megcsinálni. Itt most az a lényeg, hogy olyan gyorsan mozogj és végezz el kis kellemetlen feladatokat, hogy az agyad ne tudjon védekezni.


4
.Tudd, mi a legrosszabb. Általában az agyunk próbálja kitalálni, hogy mi a legrosszabb, ami történhet velünk, amikor egy olyan szituációba kerülünk, ami nem kellemes, veszélyes, félelmetes számunkra. Ilyenkor, ha megcsinálod a házit és tudatába vagy annak, hogy mi a legrosszabb, ami történhet, akkor könnyebb lesz döntést is hoznod. Mi például a szemináriumokon erről is beszélünk, hiszen mindenkinek joga van tudni azt, hogy mi a legrosszabb eshetőség, ha számlát nyit egy brókercégnél és elkezd Forexen kereskedni.

5. Öt másodperces szabály. Lehet nálad ez kevesebb, de mindenkinél van egy ilyen ablak amikor cselekedhetsz. Ha tudod, hogy valamit meg kell csinálnod és elkezded 5 másodperc alatt, akkor az agyad nem fog tudni ellenkezni, hogy várj már haver, ez nehéz lesz, megerőltető, nem kellemes és inkább igyunk meg egy kávét előtte. Nagyon fontos, hogy ezt tudd! Ha 5 másodpercen belül kezded el csinálni, amit eddig folyamatosan halogattál, akkor sikerül végre legyőznöd azt a szokást, ami eddig visszatartott téged, hogy sikeres legyél! 2

6. Tudd, hogy mit akarsz. Sok ember nincs is tisztában azzal, hogy mit is akar igazából. Sokan élik az életüket, próbálnak túléni napokat és a régi célok és álmok szépen lassan eltűnnek. A nagyobb bankszámla, egzotikus nyaralás, csodálatos család, luxusautó szépen lassan átváltozik egy másodosztályúra, a foci meccs nézése a barátokkal a helyi sport nézésére a kocsmában. A luxus nyaralás szépen lassan egy balatoni hosszúhétvége lesz és a luxuskocsi egy 10 éves agyonhasznált kombivá vált. Ha tudod, hogy mit akarsz, akkor csináld is meg a matekot hozzá. Mennyibe kerül ez, naponta mit kíván meg tőled. Itt is az a lényeg, hogy kis dolgokban érj el sikereket minden nap, lépésről lépésre legyél közelebb. Mi történik akkor, ha mégsem éred el 1 vagy 5 év múlva az álmod? Garantálom, hogy jobb életed lesz most azzal, hogy egy nagy dolgot nem értél el, mint azzal, hogy lényegtelen kis dolgokkal ütöd el az időd.

7. Az idő pénz. Ennek több értelmezése is van. Viszont kevesen gondolnak abba bele, hogy ha használod a fent említett szabályokat, máris több dolgot fogsz tudni egy nap elérni, mint eddig. Ha több dolgot tudsz megcsinálni, több pénzt is tudsz keresni. Ha több pénzed lesz, időt tudsz venni magadnak. Például, ha azt szeretném, hogy a feleségem vagy én ne vasaljunk, és tudom, hogy ez havonta 12,000 Forint lenne, ha valaki más csinálná meg, akkor tudom, hogy ezért nekem naponta mit kell megtegyek. Amikor időt ütsz el azzal, hogy zenét hallgatsz, tévézel, játszol, akkor igazából mit is ütsz el? Amikor időt fektetsz abba, hogy tanulj valamit, ami a későbbiekben jövedelmező lehet, akkor mit is veszel valójában az időddel?

8. Jól vagyok! Tudod mennyi volt az esélye annak, hogy TE megszülethess? Figyelembe véve az összes háborút, mindent, ami történt eddig? 1:400,000,000,000 volt az esélye! És ha megkérdezik, hogy mi a helyzet veled, mit válaszolsz? Azt, hogy jól vagyok? Gondoljunk már bele, tényleg azért éljük az életet és dolgozunk, hogy jól legyünk? A szó, amit keresel az inkább a nagyszerű. Óriási a különbség a jó hír és nagyszerű hír között, a jó fizetés és nagyszerű fizetés között. Ennek fényében csinálj mindent az életben.3


Amint olvashatod, én merőben másként gondolok arra, hogy miként lehet sikeresnek lenni. Azt tudom javasolni neked, hogy ha eddig a sok motivációs videó, szöveg nem működött, próbáld meg ezt.

Tudom nem egyszerű és tudom, hogy fárasztó. Viszont inkább ezektől fáradj el és ez vegye el az energiádat, mint az, hogy magyarázkodnod kell a főnöködnek, otthon a házastársadnak. Ugyanannyi energiádba kerül megcsinálni ezeket a dolgokat, mintha nem csinálnád meg és más haszontalan időtöltésre koncentrálnál. Akkor miért ne kezdenél bele olyan tevékenységekbe, amelyek ténylegesen hozzáadnak az életedhez?

Sok sikert!

Zalán


Források:

1. Investopedia: http://www.investopedia.com/terms/r/ruleof72.asp

2. Inc.com: https://www.inc.com/thomas-koulopoulos/according-to-science-this-5-second-rule-will-make-.html

3. Mel Robbins: https://melrobbins.com/what-odds-you-exist/