Cookie-kat használunk, hogy a legjobb szolgáltatást nyújthassuk számodra. A honlap további használatával elfogadod a cookie-k használatát. További információkhoz olvasd el Adatvédelmi Irányelvet.
További információk Elfogad
79% -án a lakossági számláknak veszteség keletkezik, amikor ennél a szolgáltatónál CFD-kkel kereskednek. A CFD összetett eszköz, és a tőkeáttétel miatt a hirtelen veszteség jelentős kockázatával jár. 79% -án a lakossági befektetői számláknak veszteség keletkezik, amikor ennél a szolgáltatónál CFD-kkel kereskednek. Fontolja meg, hogy érti-e a CFD-k működését és hogy megengedheti-e magának a veszteség magas kockázatát. expand_more

Hogyan hat Boris Johnson megválasztása a GBP/USD-re?

Július 26, 2019 16:48

Mostmár hivatalos: a konzervatív párt tagjai Boris Johnson-t szavazták meg új vezetőjüknek, aki ez által az Egyesült Királyság miniszerelnöki posztját is besöpörte. Az egykori londoni polgármester jókora fölénnyel diadalmaskodott versenytársán Jeremy Hunt-on: 92.153 szavazatot nyert, míg versenytársa 46.656-ot. Noha Johnson megválasztása az egész országot megosztotta, a döntés kétségkívül izgalmas kereskedési lehetőségeket teremthet az Egyesült Királyság piacain.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, milyen politikát folytat az új miniszterelnök, hogyan reagáltak megválasztására a piacok, és hogy milyen kereskedési lehetőségeket vetíthet ez elő az Egyesült Királyság piacai számára. Kezdjünk is bele!

Boris Johnson, Brüsszel és a Brexit

Egy energikus győzelmi beszédében Johnson ígéretet tett arra, hogy megvalósítja a Brexit-et, egyesíti az országot és legyőzi Jeremy Corbyn-t. Ahhoz képest, hogy ami előtte áll, vélhetőleg a legbonyolultabb kihívás amivel brit politikus békeidőkben szembenézhetett, igen lelkesnek és hajthatatlannak tűnik – ami nem segít eloszlatni a felhőket az Egyesült Királyság piacai felett.

A Brexit kétségkívül a legfajsúlyosabb ügy, melyet a miniszterelnöknek kezelnie kell, és Johnson esküdözött, hogy október 31-ig végre is hajtja a folyamatot, megállapodással vagy anélkül. Brüsszeli tisztviselők azonban már jelezték, hogy nem fogják elfogadni az általa javasolt változtatásokat az EU-ból való kivezetési megállapodásban, melynek vázlatait még elődje, Theresa May hozta létre.

Ha ez még nem jelentene elég nehézséget Johnson számára, számos kabinettag lemondott kinevezésének hatására, és egyes senior miniszterek komoly ellenállást tanúsítanak a megállapodás nélküli Brexit-tel szemben. A kockázata annak is fennáll, hogy az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn bizalmatlansági szavazást indítványoz, amely az Egyesült Királyság népét újra a szavazóurnákhoz szólítaná egy általános választásra. A bizonytalanság tehát továbbra is fennáll.

Kulcsfontosságú dátumok Boris Johnson számára

  • Augusztus 24.: G7 vezetői találkozó. Míg Johnson a nyári hónapokban Európát járja, hogy megbeszéléseket tartson a különböző vezetőkkel – főként Franciaországból, Németországból és Írországból -, a kritikus pillanatok számára a dél-nyugat-franciaországi G7-es találkozón jöhetnek el, ahol az összes többi EU-vezetőnek is lehetősége van felmérni, hogy ki is felelős jelenleg az Egyesült Királyságért.
  • Szeptember 3.: Új parlamenti ülés. Ezen a napon a parlament visszatér, hogy megkezdjen egy újabb ülésszakot, ami történelmi jelentőséggel bírhat majd. Amennyiben Johnson tárgyalásai az EU-vezetőkkel kudarcba fulladnak, akkor előfordulhat, hogy a megegyezés nélküli Brexit-et ellenző miniszterek megpróbálnak majd módot találni arra, hogy megakadályozzák a miniszterelnököt, ha az valóban kilépne az EU-ból október 31-én.
  • Szeptember 29.: A Konzervatív Párt konferenciája. Ez az az esemény, ahol a miniszterelnöknek lehetősége van részletesen kifejteni, hogy hogyan látja Nagy-Britannia sorsát, mik az elképzelései. Bizonyára azt is kíváncsian várják a miniszterek, hogy vajon Boris Johnson finomít-e a Brexit-tel kapcsolatos kijelentésein, ahogy előde, Theresa May tette azt, miután körvonalazódott számára, hogy valójában igencsak bonyolult küldetés a megfelelő megállapodás létrehozása. Johnson legfőbb támogatói, úgy mint Jacob Rees-Mogg minden bizonnyal azt várják majd, hogy tartsa magát az ígéretéhez.
  • Október 17-18.: EU csúcstalálkozó. Ez az utolsó ütemezett összejövetele az Európai Unió vezetőinek, az Egyesült Királyság október 31-re tervezett kilépése előtt. Ha a miniszterelnök és Brüsszel között nem történik meg az áttörés, és ha a parlament módot talál arra, hogy megállítsa a megállapodás nélküli Brexitet, akkor elképzelhető, hogy Johnson-nak ki kell tolnia a Brexit jelenlegi határidejét. Az EU vezetők viszont már kijelentették, hogy nem adnak lehetőséget a határidő meghosszabbítására, hacsak nincs erre egy komolyabb indok, mint például egy újbóli általános választás vagy egy második Brexitre vonatkozó referendum.
  • Október 31.: A Brexit teljesítésének határideje.

Mi várhat most a GBP/USD-re?

Az új miniszterelnök megválasztása után a GBP/USD hirtelen emelkedést mutatott, mielőtt a napot alacsonyabban zárta volna. Ahogy az az alábbi, az árfolyamot hosszabb időtávon ábrázoló grafikonon is látható, a devizapár már jó ideje eső trendet mutat.

Forrás: Admiral Markets MetaTrader 5, GBPUSD, havi grafikon – 2003 november 1. és 2019 július 23. között, készült: 2019 július 23. 9:28 (BST). – Kérjük, vedd figyelembe: a múltbeli teljesítmény nem egy megbízható indikátor a jövőbeni eredményekről vagy a jövőbeni teljesítményről.

A kereskedők minden bizonnyal figyelemmel kísérik majd a miniszterelnök megnyilvánulásait a következő hónapokban, ahogyan azt is, hogy Brüsszelben milyen az eseményt övező hangulat. Ha a tárgyalások újra ugyanarra a holtpontra jutnak mint korábban, akkor a kereskedők és befektetők aggódni kezdhetnek, hogy az Egyesült Királyság a megállapodás nélküli Brexit-et választja, ami rövid távon az angol fontra negatív hatással lehet. Az alábbi grafikonon vízszintes kék vonallal jelölve láthatod a sok éves, 1,1926-os támaszszintet, melyen a kereskedők azért tartják rajta a szemüket, hogy felmérjék a short trade lehetőségeket:

Forrás: Admiral Markets MetaTrader 5, GBPUSD, napi grafikon – 2018 október 30. és 2019 július 23. között, készült: 2019 július 23. 9:38 (BST). – Kérjük, vedd figyelembe: a múltbeli teljesítmény nem egy megbízható indikátor a jövőbeni eredményekről vagy a jövőbeni teljesítményről.

Azon kereskedőknek, akik a rövid távú kereskedést preferálják, érdemes lehet egy rövidebb idősíkot megjelenítő grafikont is megvizsgálniuk, például a napi chart-ot, annak érdekében, hogy könnyebben felismerhessék a piac trendjét, vagy az esetleges kereskedési lehetőségeket. Vessünk egy pillantást a GBP/USD napi chart-jára:

A GBP/USD fenti napi grafikonján látható kék vonal reprezentálja az ár 20 napos mozgóátlagát. Az elég világos, hogy az eladók akkor fogják tartósan uralni a piacot, ha az ár a mozgóátlag alatt marad. Egyes kereskedők ezt eszközként is használhatják arra, hogy felismerjék a lehetséges fordulópontokat, és az azokból adódó kereskedési lehetőségeket.

Noha a piac válasza Boris Johnson-ra átmenetileg még elnémult, az azért megfigyelhető, hogy az Egyesült Királyság piacai az új miniszterelnökkel kapcsolatos, bármilyen jelentős fejleményre vagy azok hiányára rendkívül érzékenyen reagálnak. Ez azt jelentheti, hogy igen volatilis devizamozgásokra számíthatunk. A kockázatkezelés elengedhetetlen. Te hogyan kereskedsz majd?

Tudtad, hogy a MetaTrader 5-tel számos instrumentummal kereskedhetsz, ezen felül hozzáférést biztosít fejlett grafikonmegjelenítési funkciókhoz, ingyenes valós idejű piaci adatokhoz és elemzésekhez, az elérhető legjobb kereskedési widget-ekhez, és még sok máshoz! Kattints az alábbi képre, és töltsd le a MetaTrader 5-öt INGYENESEN!

MT5

INFORMÁCIÓ AZ ELEMZÉSI ANYAGOKKAL KAPCSOLATBAN:

A fenti adatok további információt nyújtanak az Admiral Markets weblapján publikált elemzésekhez, becslésekhez, prognózisokhoz, előrejelzésekhez vagy hasonló értékelésekhez. Mielőtt bármilyen befektetési döntést hoz, figyelmesen olvassa el az alábbiakat:

1. A cikk tartalma marketing kommunikáció. A megjelenített tartalom kizárólag informatív célokat szolgál, és semmi esetre sem értelmezhető befektetési tanácsadásként vagy ajánlásként. Nem a befektetéssel kapcsolatos elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi előírásoknak megfelelően készült, és nem képezi semmiféle tilalom vagy korlátozás tárgyát, bárminemű befektetéssel kapcsolatos elemzés előterjesztését megelőzően.

2. Az Admiral Markets nem vállalja a felelősséget az ügyfelei befektetési döntéseiért és azokból származó esetleges veszteségeiért, akkor sem ha ezt a döntést az Admiral Markets elemzéseire alapozva hozták meg.

3. Annak érdekében, hogy az ügyfelek érdekei védhetők legyenek és az elemzés tárgyilagossága ne sérüljön meg, az Admiral Markets megfelelő belső eljárásokat hozott létre az összeférhetetlenség megelőzésére és kezelésére.

4. Minden egyes, az Admiral Markets oldalain publikált elemzést egy független szakértő készített, (Jitan Solanki szabadúszó közreműködő) aki ezeket személyes becslésekre alapozta.

5. Miközben mindent megteszünk annak érdekében, hogy az elemzés összes forrása megbízható legyen, és hogy minden információt, amennyire csak lehetséges, érthető, időszerű, pontos és teljeskörűen mutassunk be, az Admiral Markets nem garantálja az elemzésben szereplő információk pontosságát vagy teljességét.

6. Az elemzés tartalma nem értelmezhető az Admiral Markets ígéretének, tanácsadásának, garanciájának arra vonatkozóan, hogy az ügyfél profitálhat az elemzésben bemutatott stratégiákból, vagy hogy azokat használva a veszteségei korlátozottak lehetnek, sem pedig bármilyen jövőbeni teljesítményre történő utalásként. A pénzügyi instrumentum értéke növekedhet és csökkenhet is, az eszközök értékének megtartása nem garantálható.

7. A tőkeáttételes termékek (beleértve a CFD-ket) spekulatív jellegűek, amelyek profitot és veszteséget is eredményezhetnek. A kereskedés megkezdése előtt bizonyosodjon meg arról, hogy megértette a felmerülő kockázatokat.