Egy szuprém eszköz a Kereskedési számlád védelmére

Szeptember 15, 2016 12:47

Egy szúprém eszköz a Kereskedési számlád védelmére

Az, hogy elég időt tudj eltölteni a piacon a tanulás érdekében azt inkább az dönti el, hogy milyen keveset vesztesz mintsem az, hogy milyen nagyot profitálsz. Ez azért van mert a tanulás a kereskedés közben (és sokszor utána) hosszú ideig is eltarthat és legalább annyiszor lesz igazad mint nem.

Az ok amiért a kockázat kezelés létfontóságú egyszerű: a veszteségek jobban fognak fájni mint amennyire a nyereség fog segíteni. És ez nem csak azért van mert a veszteség az önbizalmad és motivációdban is érezhető lesz. Miután vesztesz, kevesebb tőkével is fogsz rendelkezni. Például ha egy 1,000 dolláros számlával rendelkezel és 10%-ot vesztesz akkor már 11%-ot kell nyerj, hogy a veszteséged nullába hozd. Ha 50%-ot vesztesz akkor 100%-ot kell profitálj, hogy az 500 dolláros számládat visszahozd 1,000 dollárra.

Természetesen a cél az, hogy profitot termeljünk, de a veszteségek és Te magad vagytok azok a tényezők, amik meg tudnak gátolni ebben. A Stop Loss elhelyezése és a megfelelő pozícióépítés kulcsfontosságú a kereskedés során.

Stop Loss

Most sokkal több fajta Stop Loss-t tudsz beállítani mint eddig. Sokan azzal a konfliktussal kell megküzdjenek, hogy ne túl közel de is túl messze állítsák be a Stop Losst. Két dolgot kell figyelembe venni:

1.A stop loss szint elég közel legyen a belépési szintedtől, tehát ha aktiválódik akkor nem fogja a tőkéd több mint 1-3%-át vinni.2.A stop loss szinted elég messze van a belépési ponttól és lehetőleg a lokális támasz/ellenállási szinttől, tehát nem fog egy normális árfolyammozgás kiütni a pozíciódból mielőtt az árfolyam a neked jó irányba fordul. Inkább olyan árfolyam mozgás által aktiválódjon ami elég nagy ahhoz, hogy be lásd az irány amit választottál nem volt jó. Ilyenkor jobb ha a megbízásod kis veszteségbe zárul, mint ha nagyobb összeget vesztenél később.

HA elkezded a trend vonalakat használni, mint Csúszó Stop Loss és Take Profit, időzített Stop Loss akkor ez segíthet megtalálni a jó egyensúlyt.

  • Trend vonal – Ez segíthet abban, hogy a megfelelő időben szállj ki a megbízásból, minimalizáld a veszteséged és maximalizáld a nyereséget, amikor a piaci trend már túl kockázatos (SL) vagy kezd kifulladni (TP).
  • Vízszintes vonal – Ez abban segíthet, hogy pivot pontoknál, Fibo szinteknél tudj beállítani Stop Losst és Profit szinteket.
  • Függőleges vonal – Ez abban tud segíteni, ha szeretnéd időzíteni a Stop Losst és Take profit kilépést. Használhatod pl nagyobb hírek előtt, nap vége előtt vagy ha nem akarsz hétvégén benne maradni a kereskedésben.

Részleges zárás egy olyan stratégia amit mindenkinek tudok ajánlani, hogy jobban tudja menedzselni a kereskedését. Több vonal kombinálása is lehetséges egy adott instrumentumra ahogy a példában mutatjuk is:

Source: Admiral Markets - MetaTrader 4 Supreme Edition

A fenti példában láthatjuk (3 Lotos EURUSD kötés), hogyan tudjuk több féle módon zárni a kötésünket és menedzselni az elvárásunkat. Itt van amit ebben az esetben beállítottunk:

  • -Zárja az 50%-ot ha a trend vonal áttörik
  • -Zárja az 50%-ot ha az előző alj törik
  • -Zárjon 1 Lot-ot ha előző tetőt tesztelik
  • -Zárjon 1 Lot-ot ha a csatorna ellenállást tesztelik
  • -Zárjon 1 Lot-ot ha Fibo szintet teszteltek
  • -Zárjon 1 Lot-ot a hónap végén

Pozícióméretezés

A kockázat kezelés három pillérje közül (számla méret, SL és pozícióméretezés) talán a pozícióméretezés a legjobban formálható.

A gyakorlatban sok bróker nem ad neked sok lehetőséget arra, hogy optimalizáld az értékét minden egyes pip-nek amit megkeresel vagy kockáztatsz. Tehát egy Lot méret kalkulátor egy olyan eszköz amit minden trader tudna használni. Amikor egy program végzi el az összes számolást helyetted, a kereskedés sokkal könnyebb lesz.

Amikor kereskedünk akkor fontos, hogy a pozícióméretezés megfelelő legyen, és ne kockáztassunk több mint 1-3%-ot a tőkére vetítve. Amikor egy program pontosan kiszámolja ezt is, a kereskedés sokkal könnyebb lesz.

Hogy a kockázatot kontroll alatt tudjuk tartani, számold ki a lot méretet azzal, hogy megadod a Stop Loss nagyságát és a pénzösszeget amit kockáztatni szeretnél.


Source: Admiral Markets - MetaTrader 4 Supreme Edition

Az okos vonalak, Lot méret kalkulátor és nagyon sok más funkció mind elérhető a Mini Terminál által, az első olyan eszköz által amit a számlád védelmében és növekedésé érdekében használni tudsz.

Kérünk, tekintsd meg a következő videót:


Várunk mindenkit sok szeretettel a következő előadáson!

https://attendee.gotowebinar.com/register/51534718...


Ha esetleg már kereskedsz indexekkel, akkor érdemes egy pillantást tekinteni a ZÉRÓ SPREAD ÉS ZÉRÓ JUTALÉK promócióra:

Üdvözlettel,

Az Admiral Markets Csapata