Így ellenőrizheted le kereskedési stratégiádat

Október 28, 2016 16:10

Egyre nehezebb embernek lenni – legalábbis olyan embernek, aki jó életkörülményeket teremt a pénzügyi piacon. Nagyfrekvenciájú kereskedés, algoritmikus kereskedés és számos technikai finanszírozású koncepció fejtetőre állította az online kereskedők kényelmes munkáját és egyre nélkülözhetetlenebbé tette a számítógépet a kereskedéshez.

A ma új online kereskedői nem Wall Street-jellegű fazonok öltönyben hózentrógerrel és 6. érzékkel, hogy merre mozog piac. Ehelyett most egy mérnök, egy matematikus vagy egy közgazdász érti meg leginkább, hogyan lehet különböző adatokból és számokból észrevenni a piac lehetőségeit. A számítógépek nem pszichológia alapján működnek, ám manapság minden kereskedő automatikus számítógépes programot használ. Ez nem jelenti azt, hogy a kereskedés rossz irányba indult. Csupán azt jelenti, hogy a kereskedőknek fejlődnie kell. Meg kell érteniük az információs és algoritmikus kereskedést, és hogy ezekkel az eszközökkel hogyan lehet profitot szerezni. Hatalmas lehet a jutalma azoknak, akik olyan új eszközökkel dolgoznak, mint a MetaTrader4. Az algoritmikus kereskedés számos eszközzel és szoftver csomaggal jár együtt, amelyek közül néhány nagyon specializált. Lényegét tekintve, az algoritmikus kereskedésnek nem kell komplexnek, nehéznek lennie. Ehelyett a befektetőknek csak meg kell értenie az alap koncepciót. Az ötlet az, hogy az információt egy sor matematikai képletté alakítsuk. Az adatokon alapuló megközelítés a kereskedést különválasztja az érzelmektől, az emberi hibáktól és a bizonytalanságtól a mai kifinomult eszközökkel, például a Kereskedői Szimulátorral, amely a MetaTrader4 legújabb verziójával érhető el.

A Kvantitatív technikai elemzések az árfolyam viselkedését és történelmi hátterét használják a piac irányának feltérképezésére és az algoritmus felépítésére. A kereskedők ár korrekciókat, eladási vagy vételi körülményeket mérnek és elemzik a trendeket, ellen trendeket a mozgó átlaggal és számos más technikai indikátorral, hogy fejlesszék stratégiájukat. A gazdasági és piaci adatok gyakran mutatnak úgynevezett momentumot (lendületet). A „momentum" egy koncepció, amely hasonló a trendekhez, de egy kicsit specifikusabb. A trendek csak szimplán irányok, a momentum a piac gyorsaságára vonatkozik, alkalmazkodva az új információkhoz. Lehet generálni eladási és vételi jeleket is momentum indikátort használva, ami a legújabb nyereségeket és veszteségeket hasonlítja össze egy adott időszak alatt, hogy mérje a gyorsaság és az ármozgások változását (RSI – Relative Strength Index) egy technikai indikátorral, amely segít kisimítani az árfolyam fellépését megszűrve a zajt a random árfolyam fluktuációtól. A kereskedési jelek megszűrésével – olcsó vétel és magasabb áron történő eladás – a kereskedők talán lassabb mozgóátlagot használhatnak vagy akár két standard deviation eltérést a sima mozgóátlagtól.

Forrás: MetaTrader 4 Supreme Edition - Kereskedői Szimulátorral

Kata a Trader 007 – Lépj be a Supreme világába webináriumon részletesen bemutatta a legfontosabb Experteket, mik azok, amelyek segítik kereskedésünket és ezek közül miket célszerű használni kereskedés közben.

3 egymás utáni veszteséges kereskedés után nagy valószínűséggel levonhatjuk azt a következtetést, hogy figyelmünk csökkent az adott napon, vagy valamilyen okból kifolyólag rossz döntéseket hozunk. Ezért a legjobb ha ezután már nem is kezdünk új kereskedésbe. Alarm Managerrel beállíthatjuk, hogy a harmadik egymás utáni rossz széria után egy pop-up ablak ugorjon fel, ami kiszakít ebből a körforgásból. Beállíthatsz riasztást a legfontosabb hírekre is, amelyek befolyásolhatják kereskedésünk kimenetelét. Az Alarm Managerben egyébként számos további szempont szerint állíthatunk be figyelmeztetést. A stoppok nélküli kereskedéshez nagyon nagy mentális figyelem kell. Beállíthatjuk azt is, hogy a riasztás figyelmeztessen a stop nélküli pozíciókra.

Vannak olyan devizapárok, amelyek magasan korrelálnak egymással. Ha az összes kötésünket ilyen párokba tesszük és az egyik kereskedésünk veszteséggel zárul, szinte biztos, hogy összes többit is elbukjuk. A Korrelációs mátrixon különböző devizapárokat látunk és azok korrelációját. Azokkal a párokkal, amik nagyon magas negatív vagy pozitív korrelációban mozognak egymással, egymással szembe vagy egymással kereskedhetünk. Ha csökkenteni szeretnéd a kockázatot, ne válassz be olyanokat, amik intenzíven korrelálnak. Kis korreláció esetén nagyobb valószínűséggel buksz mindegyiken.

Hasznos továbbá a Session Map, amivel pontosan láthatod egy adott hely időzónáját, a piac nyitását zárását, valamint a fontosabb eseményeket, pl. a sajtótájékoztatókat.

Miután átléptük a kezdő szintet már nem csak 1, 2 vagy 3 pozícióval kereskedünk. Ilyenkor egyre nehezebben kezeljük a különböző kötéseket. A Market Manager-el láthatjuk egyszerre az összes kötésünket, amelyeket egy kattintással be is tudunk zárni.

Tekints meg a webináriumot itt:

Ha lemaradtál az előzőkről, tekintsd meg Youtube csatornánkat.