Mikulás Rally - Valóság vagy legenda?

December 16, 2016 14:50

Te hiszel a Mikulásban? A Wall Street igen… Vagy legalábbis azt reméli, hogy Te igen. Minden évben, ebben az időszakban, sok elemző és bróker utal a "Mikulás Rally"-ra, amely az esetek nagy részében árfelhajtó hatású.

Miért történik ez?

Talán soha nem tudjuk meg – számos magyarázat van erre, például az üdülési időszak okozta optimizmus, az évvégi adó szabályozások, stb.

Ne dőlj be az értékesítői trükköknek. A tőzsde teljesítménye általában karácsony előtt nem jobb, mint középszerű.

Nézzük meg a tőzsde nyereségét dec. 1-jétől a hónap legmagasabb zárásán keresztül. Átlagban a Dow Jones Industrial Average (#DJI) amióta csak megalkották 1896-ban 3,1%-kal emelkedik a hónap eleje óta.

Valójában a 3,1%-os rally átlag alatti. A többi 8 másik hónapban- márciustól októberig- erősebbek a rallik, mint decemberben. A piac mozgása tehát karácsony előtt átlag alatti.

Tényleg nem hittél a Mikulásban?

A Mikulás Rally-nak van egy olyan időszaka, amely erős történelmi háttérrel rendelkezik: az utolsó 5 decemberi és az első két januári kereskedési időszak.

Mióta a Dow Jones 1896-ban létrejött, átlagosan 1.7%-ot erősödött ezalatt a 7 kereskedési időszak alatt, és az esetek 77 százalákéban mutatott emelkedést. A bevétel a rally minden hetedik napján általában pozitív volt. Azonban minden évben van legalább egy nap, amikor csökkenés van.

Indokolják-e a volatilitás kockázatának bevállalását a sikerre való magas oddsok (esély) ezalatt a 7 kereskedési időszak alatt?

A válasz nem egyértelmű – különösen miután észreveszed az alacsony likviditást, amely jellemző erre az időszakra. Ez magas kockázatot jelent, amennyiben nincs megfelelően kezelve. Azonnali veszteséget is képes okozni függő kötéseiden, ha azok a spread tágulásának köszönhetően pl. árrésbe nyílnak be.

Ne hagyd, hogy a volatilis piac becsapjon

Akár Te játszol a piaccal, akár a piac játszik veled, az a legbiztonságosabb, ha minimalizálod a volatilitás kockázatát és magasabb védelemre teszel szert.

Jelentős előnyökhöz juthatsz a volatilis körülmények alatt néhány haladó kereskedői eszközzel, amelyek segítenek elkerülni a Mikulás Rally okozta zátonyokat.

Kellemes Kereskedést Mindenkinek!

Figyelmeztetés: A múltbeli teljesítmények nem megbízható indikátorok a jövőbeli eredmények szempontjából, és előfordulhat, hogy a befektetők nem kapják vissza a teljes befektetett összeget.