Cookie-kat használunk, hogy a legjobb szolgáltatást nyújthassuk számodra. A honlap további használatával elfogadod a cookie-k használatát. További információkhoz olvasd el Adatvédelmi Irányelvet.
További információk Elfogad
79% -án a lakossági számláknak veszteség keletkezik, amikor ennél a szolgáltatónál CFD-kkel kereskednek. A CFD összetett eszköz, és a tőkeáttétel miatt a hirtelen veszteség jelentős kockázatával jár. 79% -án a lakossági befektetői számláknak veszteség keletkezik, amikor ennél a szolgáltatónál CFD-kkel kereskednek. Fontolja meg, hogy érti-e a CFD-k működését és hogy megengedheti-e magának a veszteség magas kockázatát. expand_more

Felszöktek az olajpiacok a szaúdi olajfinomítót ért dróntámadás után

Szeptember 16, 2019 17:35

Szeptember 14-én, szombaton robbanásveszélyes drónokkal támadták meg a világ legnagyobb olajfinomítóját Szaúd-Arábiában, aminek következtében napi 5 millió hordóval csökkent a globális olaj kitermelés.

szaudi olaj

Ez a mennyiség Szaúd-Arábia jelenlegi kitermelésének csaknem felét és a globális termelés 5%-át teszi ki, ami az olajárak rekord szintű emelkedését váltotta ki. A Brent nyersolaj a szeptember 13-án látott 60,42 dollárjáról 72,19 dollárig emelkedett a szeptember 16-i piacnyitáskor, ami 19,4%-os ugrást jelent. Ugyanebben az időszakban a WTI nyersolaj 15,5%-kal ugrott 54,79 dollárról 63,28 dollárra.

Más piacokat is érintettek az olajpiaci események: az USD / CAD 70 pip-et esett, az arany pedig 16 dolláros réssel emelkedett.

A Bloomberg szerint ez a történelem legnagyobb olaj kitermelési zavara, de Szaúd-Arábia mindent megtesz a termelés mielőbbi helyreállítása érdekében.

Mi is történt?

A jemeni húszi lázadók vállalták a felelősséget a támadásért, ahol 10 robbanóanyaggal felszerelt drón támadt a Khurais olajmezőre és az Abqaiq olajfeldolgozó üzemre. A lázadók által birtokolt Saba hírügynökség szerint a lázadók a „Szaúd-Arábiában élő emberekkel együttműködtek" a támadás elindításakor.

Bár az elmúlt évben a lázadók több szaúd-arábiai olajmezőt is célba vettek, az elemzők szerint ez a legnagyobb és legsikeresebb támadás eddig.

Nem meglepő, hogy a támadás feszültségeket váltott ki az Öbölben, amerikai hírszerzők azt állították, hogy Irán kormánya állhat támadás mögött, és ezt műholdas képekkel alá is tudják támasztani bizonyítékként.

Sok nemzetbiztonsági csoport számára ez a támadás a modern hadviselés következő szakaszának kezdetét jelenti, ahol olcsó drónok képesek áttörni a védelmi rendszereket, amire hagyományos légierők nem lennének képesek.

Mi várható az olaj árfolyamát illetően?

A támadás több mint 5%-kal csökkentette a világ kitermelését a szaúdi kitermelés napi 5,7 millió hordónyi csökkenésével

A piac reakciója egyértelmű: ma reggel mind a WTI, mind a Brent Nyersolaj 15-20% -os tüskékkel nyitott:

Forrás: WTI CFD chart - 2019. szeptember 9. - 2019. szeptember 16. - Készült 2019. szeptember 16-án, 11:25 EET

Forrás: BRENT CFD chart - 2019. szeptember 9. - 2019. szeptember 16. - Készült 2019. szeptember 16-án, 11:25 EET

Abben az esetben, ha egy kereskedő long pozíciót nyitott volna a Brent piacán 1:10-es tőkeáttétellel 60,42-nél, és lezárta volna azt a 72,19-es csúcsnál, akkor 1 063 euró nyeresége keletkezett volna. Ha nyitott volna egy short pozíciót, és lezárta volna miután az ár visszaesett 66,42-re, akkor ez 521 euró nyereséget eredményezhetett volna.

A nagy kérdés az, hogy mi következik az olajpiacokon?

Az S&P Global Platts szakértője elmondta, hogy egy ilyen támadás hatékonyan megsemmisítheti a világ olajtároló kapacitásának egy részét, ami azt jelentheti, hogy a globális olajfogyasztást nem lehet fenntartani, ha a Szaúd Aramco nem tudja gyorsan helyreállítani a termelést.

Eközben Robert McNally, az amerikai székhelyű Rapidan Energy Group képviseletében azt mondta : „Az Abqaiq valószínűleg a legfontosbb létesítmény a világon az olajellátást illetően. Az olajárak emiatt ugrani fognak erre.

Ha a termelési zavar meghosszabbodik, a Nemzetközi Energiaügynökség tagjai által kiadott stratégiai benzintartalékok valószínűnek és ésszerűnek tűnnek. Ha van bármi, ami még tovább növeli az olajárakat, akkor az a regionális eszkaláció kockázata, és ez épp jelentősen megnőtt."

Ha az ellátás gyorsan helyreállítható, az olajárak visszatérhetnek a szokásos szintekre. Ha nem, akkor a kereslet továbbra is meghaladhatja a kínálatot, és növekedhet a konfliktus valószínűsége a térségben, ami szintén áremelkedést jelenthet.

Mindkét esetben fel kell készülnünk a WTI és a Brent nyersolaj piacán a továbbiakban is a nagy volatilitásra.

A volatilitás lehetőséget teremt a kereskedők számára - különösen a CFD-kereskedők számára, akik long és short irányú kereskedéssel kihasználhatják mind az emelkedő, mind a csökkenő piaci mozgásokat.

Ne feledd azonban, hogy a volatilitással együtt jár a kockázat is, ezért fontos, hogy minden kereskedésnél megfelelő hangsúlyt fektess a kockázatkezelésre.

Kereskedj MetaTrader 5-tel az Admiral Markets brókercégnél

Ha készen állsz az olaj, vagy a több mint 8000 pénzügyi piac kereskedésének megkezdésére, akár már ma is belevághatsz a MetaTrader 5-tel.

Az Admiral Markets lehetőséget kínál a MetaTrader 5-tel való kereskedésre a böngésződön keresztül, vagy akár le is töltheted a platformot ingyen! Hozzáférhetsz a valós idejű piaci adatokhoz, a technikai elemzésekhez, a piaci szakértők meglátásaihoz és több ezer kereskedési eszközhöz, amelyekkel kereskedni és befektetni is lehet. Indulj el kereskedés útján és kattints az alábbi képre!

MT5

A fenti adatok további információkat nyújtanak az Admiral Markets honlapján közzétett összes elemzéshez, becsléshez, prognózishoz, előrejelzéshez vagy egyéb hasonló értékeléshez vagy információhoz (a továbbiakban: Elemzések). A befektetési döntések meghozatala előtt kérjük, figyeljen oda a következőkre:

1. A cikk tartalma marketing kommunikáció. A megjelenített tartalom kizárólag informatív célokat szolgál, és semmi esetre sem értelmezhető befektetési tanácsadásként vagy ajánlásként. Nem a befektetéssel kapcsolatos elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi előírásoknak megfelelően készült, és nem képezi semmiféle tilalom vagy korlátozás tárgyát, bárminemű befektetéssel kapcsolatos elemzés előterjesztését megelőzően.

2. Az Admiral Markets nem vállalja a felelősséget az ügyfelei befektetési döntéseiért és azokból származó esetleges veszteségeiért, akkor sem ha ezt a döntést az Admiral Markets elemzéseire alapozva hozták meg.

3. Annak érdekében, hogy az ügyfelek érdekei védhetők legyenek és az elemzés tárgyilagossága ne sérüljön meg, az Admiral Markets megfelelő belső eljárásokat hozott létre az összeférhetetlenség megelőzésére és kezelésére.

4. Az Elemzés Jacqui Pretty, független közreműködő (a továbbiakban: Szerző) személyes becslései alapján készült.

5. Miközben mindent megteszünk annak érdekében, hogy az elemzés összes forrása megbízható legyen, és hogy minden információt, amennyire csak lehetséges, érthető, időszerű, pontos és teljeskörűen mutassunk be, az Admiral Markets nem garantálja az elemzésben szereplő információk pontosságát vagy teljességét. A bemutatott számok múltbeli teljesítményre vonatkozó adatok, amelyek nem megbízható mutatók a jövőbeli eredményekre.

6. Az Admiral Markets által feltüntetett pénzügyi instrumentumok bármilyen korábbi vagy modellezett teljesítménye nem értelmezhető kifejezett ígéretnek, tanácsadásnak, garanciavállalásnak vagy következtetésnek semmilyen jövőbeli teljesítményre vonatkozóan. A pénzügyi instrumentum értékének növekedése és csökkenése, valamint az eszköz értékmegőrzése nem garantált.

7. A tőkeáttételes termékek (beleértve a CFD-ket) spekulatív jellegűek, amelyek profitot és veszteséget is eredményezhetnek. A kereskedés megkezdése előtt bizonyosodjon meg arról, hogy megértette a felmerülő kockázatokat.