Cookie-kat használunk, hogy a legjobb szolgáltatást nyújthassuk számodra. A honlap további használatával elfogadod a cookie-k használatát. További információkhoz olvasd el Adatvédelmi Irányelvet.
További információk Elfogad
79% -án a lakossági számláknak veszteség keletkezik, amikor ennél a szolgáltatónál CFD-kkel kereskednek. A CFD összetett eszköz, és a tőkeáttétel miatt a hirtelen veszteség jelentős kockázatával jár. 79% -án a lakossági befektetői számláknak veszteség keletkezik, amikor ennél a szolgáltatónál CFD-kkel kereskednek. Fontolja meg, hogy érti-e a CFD-k működését és hogy megengedheti-e magának a veszteség magas kockázatát. expand_more

Az arany 6 éves csúcsára szökött az USA-Kína kereskedelmi háború ideje alatt! Vajon várható további emelkedés?

Augusztus 13, 2019 17:01

Tudtad, hogy a központi bankok idén csendben rekord mennyiségű aranyat vásároltak? Ez 2019-ben összesen 15,7 milliárd dollárnyi aranyat jelent.

Az Egyesült Államok és Kína között fokozódó kereskedelmi háború miatti aggodalom csupán egy komoly ok arra, hogy a központi bankok a tartalékaikat diverzifikálják. Trump meglepetésszerű extra kereskedési vámjaira reagálva Kína megtorlásképp leértékelte/gyengítette saját valutáját, minek hatására az arany hat éve nem látott magaslatokba szökött - ez kétségkívül érdekes kereskedési lehetőségeket teremt.

Ebben a cikkben megnézzük, mi is pontosan a jelenlegi helyzet az USA-Kína kereskedelmi háború frontján, hogyan hat mindez az arany árára, és hogy vajon mi várhat az aranyra ezekben a történelmi jelentőségű időkben. Kezdjünk is neki!

Az USA-Kína kereskedelmi háború fokozódik

Augusztus 5-én hétfőn, az elmúlt 25 évben először, az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma valuta-manipulátornak nevezte Kínát. Az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump azután lépte ezt meg, hogy Kína hagyta a kínai jüan dollár elleni gyengülését. Számos elemző úgy gondolja, hogy ez minden bizonnyal megtorlás a Trump által nemrégiben bejelentett vámokra, melyek szeptember 1-től lépnek érvénybe.

David Chui, a Bank of America Merrill Lynch Kína Részvénystratégia szektor vezetője szerint ezek a lépések mind „a két ország között elhúzódó konfliktust" jelzik. Ez a helyzet, a Brexit körüli bizonytalanság, valamint további lehetséges kamatcsökkentések a FED-től mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy a befektetők és a központi bankok is arra törekedjenek, hogy eszközeiket diverzifikálják, és olyan biztonságos piacokat célozzanak meg, mint az arany.

Az arany több okból is egy „biztonságos menedéknek" tekinthető eszköz, legfőképp azért, mert beolvasztható és pénzzé tehető. Összességében tehát a fent említett alapvető tényezők együttsesen állnak annak a hátterében, hogy az arany a hat éve nem látott magasságaiba szökött. Lehetséges, hogy ez csupán a kezdet, és az arany ára a mindenkori legmagasabb, a 2011 szeptemberben elért 1.920 dolláros ára felé tart. Vegyük szemügyre az arany grafikonját.

Az arany (XAU/USD) kereskedése

Az egyik legnépszerűbb módja annak, hogy az arany árát spekuláljuk az, ha az USA dollárral szemben kereskedjük, a XAU/USD devizapáron keresztül. Alább látható a XAU/USD hosszabb időtávot megjelenítő árgrafikonja:

Forrás: Admiral Markets MetaTrader 4, XAUUSD, havi grafikon – 1999 december 1. és 2019 augusztus 6. között, készült: 2019 augusztus 6. 10:36 (BST). – Kérjük, vedd figyelembe: a múltbeli teljesítmény nem egy megbízható indikátor a jövőbeni eredményekről vagy a jövőbeni teljesítményről.

A XAU/USD fenti árgrafikonján jól látható az 1999 és 2011 közötti emelkedő trend. Egy eső periódust követően a XAU/USD ára 2015 és 2019 között szilárdan tartotta magát, ahogy azt az alábbi grafikonon látható ék alakzat is mutatja:

Forrás: Admiral Markets MetaTrader 4, XAUUSD, havi grafikon – 1999 december 1. és 2019 augusztus 6. között, készült: 2019 augusztus 6. 10:39 (BST). – Kérjük, vedd figyelembe: a múltbeli teljesítmény nem egy megbízható indikátor a jövőbeni eredményekről vagy a jövőbeni teljesítményről.

A fenti chart-on látható kék vonallal jelölt alakzatot úgy is nevezik, hogy „szimmetrikus háromszög" alakzat. Most, hogy az ár felfelé áttörte az alakzatot, valószínűleg sok kereskedő fog long pozíció nyitásában gondolkodni, ehhez pedig rövidebb idősíkokat használni a lehetséges belépők megtalálásához. Vessünk egy pillantást például a XAU/USD napi chart-jára:

Forrás: Admiral Markets MetaTrader 4, XAUUSD, napi grafikon – 2019 január 25. és 2019 augusztus 6. között, készült: 2019 augusztus 6. 10:43 (BST). – Kérjük, vedd figyelembe: a múltbeli teljesítmény nem egy megbízható indikátor a jövőbeni eredményekről vagy a jövőbeni teljesítményről.

A fenti chart-on látható kék vonal mutatja XAU/USD árának a 20 napos exponenciális mozgóátlagát. A mozgóátlagok igen hasznosak a trendelő piacokon, mivel nem csak abban segítenek, hogy a piac trendjének irányát (eső trend vagy emelkedő trend) azonosíthassuk be, hanem azokat a helyeket is jelezhetik, ahol érdemes új pozíciót nyitni.

Például az jól látható a XAU/USD esetében, hogy a legutóbbi emelkedésnél az ár gyakran visszapattant a 20 napos mozgóátlagot jelölő vonalról, majd még magasabbra emelkedett. A kereskedők elképzelhető, hogy még egy lépést tesznek, és emellé a price action alakzatokat is figyelembe veszik a piac lehetséges fordulópontjainak beazonosításához, ami segíthet megtalálni a lehetséges belépőszinteket, illetve meghatározni a stop loss szinteket.

A különféle szintek meghatározásához a kereskedők a chart-ot kicsinyíthetik, így láthatóvá válik számukra egy nagyobb kép:

Forrás: Admiral Markets MetaTrader 4, XAUUSD, havi grafikon – 1999 december 1. és 2019 augusztus 6. között, készült: 2019 augusztus 6. 10:53 (BST). – Kérjük, vedd figyelembe: a múltbeli teljesítmény nem egy megbízható indikátor a jövőbeni eredményekről vagy a jövőbeni teljesítményről.

Ha az ár a „szimmetrikus háromszög" alakzatból való kitörési szint felett marad, a vásárlók vélhetőleg az arany történelmi csúcsára számítanak majd, ami az augusztus eleji szinthez képest akár 35%-os emelkedési potenciált is tartogathat. Te hogyan kereskednél?

Ha hosszú távon is fejlődni szeretnél a kereskedés és a befektetés területén, igen hasznos lehet, ha teszteled a kereskedési stratégiáidat és elképzeléseidet. Kattints az alábbi reklámképre, és nyiss egy INGYENES demo számlát!

demo számla

INFORMÁCIÓ AZ ELEMZÉSI ANYAGOKKAL KAPCSOLATBAN:

A fenti adatok további információt nyújtanak az Admiral Markets weblapján publikált elemzésekhez, becslésekhez, prognózisokhoz, előrejelzésekhez vagy hasonló értékelésekhez. Mielőtt bármilyen befektetési döntést hoz, figyelmesen olvassa el az alábbiakat:

1. A cikk tartalma marketing kommunikáció. A megjelenített tartalom kizárólag informatív célokat szolgál, és semmi esetre sem értelmezhető befektetési tanácsadásként vagy ajánlásként. Nem a befektetéssel kapcsolatos elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi előírásoknak megfelelően készült, és nem képezi semmiféle tilalom vagy korlátozás tárgyát, bárminemű befektetéssel kapcsolatos elemzés előterjesztését megelőzően.

2. Az Admiral Markets nem vállalja a felelősséget az ügyfelei befektetési döntéseiért és azokból származó esetleges veszteségeiért, akkor sem ha ezt a döntést az Admiral Markets elemzéseire alapozva hozták meg.

3. Annak érdekében, hogy az ügyfelek érdekei védhetők legyenek és az elemzés tárgyilagossága ne sérüljön meg, az Admiral Markets megfelelő belső eljárásokat hozott létre az összeférhetetlenség megelőzésére és kezelésére.

4. Minden egyes, az Admiral Markets oldalain publikált elemzést egy független szakértő készített, (Jitan Solanki szabadúszó közreműködő) aki ezeket személyes becslésekre alapozta.

5. Miközben mindent megteszünk annak érdekében, hogy az elemzés összes forrása megbízható legyen, és hogy minden információt, amennyire csak lehetséges, érthető, időszerű, pontos és teljeskörűen mutassunk be, az Admiral Markets nem garantálja az elemzésben szereplő információk pontosságát vagy teljességét.

6. Az elemzés tartalma nem értelmezhető az Admiral Markets ígéretének, tanácsadásának, garanciájának arra vonatkozóan, hogy az ügyfél profitálhat az elemzésben bemutatott stratégiákból, vagy hogy azokat használva a veszteségei korlátozottak lehetnek, sem pedig bármilyen jövőbeni teljesítményre történő utalásként. A pénzügyi instrumentum értéke növekedhet és csökkenhet is, az eszközök értékének megtartása nem garantálható.

7. A tőkeáttételes termékek (beleértve a CFD-ket) spekulatív jellegűek, amelyek profitot és veszteséget is eredményezhetnek. A kereskedés megkezdése előtt bizonyosodjon meg arról, hogy megértette a felmerülő kockázatokat.