Az Admiral Markets csoport az alábbi vállalatokat foglalja magába:

Admiral Markets Pty Ltd

Az Ausztrál Értékpapír és Befektetési Bizottság (ASIC) szabályozása alatt
A weboldal csak angol nyelven érhető el
TOVÁBB

Admiral Markets Cyprus Ltd

A Ciprusi Pénzügyi Felügyelet (CySEC) szabályozása alatt
A weboldal csak angol nyelven érhető el
TOVÁBB

Admiral Markets UK Ltd

A Financial Conduct Authority (FCA) szabályozás alatt
TOVÁBB
Megjegyzés: Ha bezárod ezt az ablakot anélkül, hogy kiválasztottad a céget, beleegyezel, hogy folytatod a folyamatokat FCA (Egyesült Királyság) szabályozás alatt.
Megjegyzés: Ha bezárod ezt az ablakot anélkül, hogy kiválasztottad a céget, beleegyezel, hogy folytatod a folyamatokat FCA (Egyesült Királyság) szabályozás alatt.
Szabályozó fca

Vajon a WTI nyersolaj 25%-os zuhanása csak a kezdet?

Június 17, 2019 19:16

A WTI nyersolaj ára, egy nemzetközi referenciaérték, az elmúlt 6 hónap legsúlyosabbnak számító csökkenését szenvedte el májusban. A „fekete folyadék" mindössze 43 nap alatti 25%-os esése (június 5-i adatok alapján) arra kényszeríti az olajnagyhatalmat, Szaúd-Arábiát, hogy újra kiegyensúlyozza a piacot – ennek köszönhetően elképzelhető, hogy érdekes kereskedési lehetőségeknek lehetünk tanúi az elkövetkező hónapokban.

Ebben a cikkben azt részletezzük, hogy vajon mi okozta a WTI nyersolaj zuhanását, mi a legközelebbi jelentős esemény, amiról tudnod kell, és hogy hogyan érdemes kereskedni az olajpiac hírhedt volatilitása mellett. Kezdjünk is neki!

Miért zuhantak az olajárak?

Az olajpiac hírhedten volatilis, mert az olajat, ahogy a West Texas Intermadiate típust is (WTI), számos gazdasági és geopolitikai tényező befolyásol. A WTI nyersolaj alábbi chart-ján – mely hosszú időintervallumon ábrázolja az árváltozásokat – jól látható múltbéli volatilitása:

Forrás: Admiral Markets MT5 Supreme Edition, WTI, heti grafikon – 2006 dec. 24. és 2019 június 5. között, készült: 2019 június 5. 17:54 (BST). – Kérjük, vedd figyelembe: a múltbeli teljesítmény nem egy megbízható indikátor a jövőbeni eredményekről vagy a jövőbeni teljesítményről.

Noha az olajpiac árait több, különféle tényező befolyásolja, mégis a világ olajkészletének a legnagyobb része csupán egyetlen kartell kontrollja alatt áll, ez pedig nem más, mint az OPEC, a kőolaj-exportáló országok szervezete. És pontosan ennek a kartellnek a tevékenysége az, ami erősen befolyásolta a WTI nyersolaj aktuális árait.

2018 decemberében, a Buenos Aires-i G20-as csúcstalálkozón az OPEC és Oroszország egyaránt megállapodtak abban, hogy naponta 1 millió hordónyi olajat vonnak ki a piacról, az olajárak stimulálása érdekében. A tervezett mennyiségek kivonása 2019 elején kezdődött, és 6 hónapig tartott. Mivel a készletek drasztikusan korlátozva lettek, a WTI nyersolaj ára jelentősen megemelkedett – majdnem 60%-al az év elejéhez képest, így április 23-án elérve a 66,6 dolláros árat.

A WTI nyersolaj ára azóta közel 25%-al esett vissza, mivel a globális növekedés lassulása miatt a piacok megrekedtek. Oroszország csúcs olajtermelőjének megjegyzése, miszerint elleneznék a termeléscsökkentés meghosszabbítását az OPEC-el, szintén hozzájárult ahhoz, hogy a kereskedők megtartsák a long pozícióikat. A következő OPEC találkozót június végére vagy július elejére tervezik. Az esemény meghatározó lehet a WTI nyersolaj számára, amely elvezet minket a nagy kérdéshez: Mégis hogyan kereskedjünk az ilyen volatilis piacokon? Nézzük ezt meg együtt!

Hogyan kereskedjünk a WTI nyersolajjal ilyen volatilitás mellett

A WTI nyersolaj több évre visszamenőleges, napi árat ábrázóló grafikonja jól szemlélteti számunkra az olajpiacra jellemző volatilitást:

Forrás: Admiral Markets MT5 Supreme Edition, WTI, napi grafikon – 2017 október 16. és 2019 június 5. között, készült: 2019 június 5. 18:08 (BST). – Kérjük, vedd figyelembe: a múltbeli teljesítmény nem egy megbízható indikátor a jövőbeni eredményekről vagy a jövőbeni teljesítményről.

Az ilyen volatilis piacokon a kereskedési indikátorok – mint például a Bollinger-szalagok - igen hasznosak lehetnek a piac állapotának meghatározásához, ugyanígy a támasz és ellenállási szintekéhez is, melyek abban segítenek minket, hogy felmérhessük, hol fordulhat majd a piac.

Ahhoz, hogy megjelenítsd a Bollinger-szalag indikátort a chart-odon, válaszd ki sorrendben a következőket, a MetaTrader platformod felső menüsorából: Beillesztés -> Indikátorok -> Trend -> Bollinger-szalag

Forrás: Admiral Markets MT5 Supreme Edition, WTI, napi grafikon – 2018 augusztus 10. és 2019 június 5. között, készült: 2019 június 5. 18:25 (BST). – Kérjük, vedd figyelembe: a múltbeli teljesítmény nem egy megbízható indikátor a jövőbeni eredményekről vagy a jövőbeni teljesítményről.

A WTI nyersolaj fent látható grafikonján a Bollinger-szalagok 3 vonal összességéből állnak – a felső szalag, az alsó szalag, és a középső, 20 periódusú mozgóátlag. A felső és az alsó szalagok két standard eltérést jelentenek az ártól, amely lényegében a volatilitás meghatározója.

Egy trader sokféle Bollinger-szalag stratégiát használhat, azonban ezek mind az alábbi elveken alapulnak:

  1. Ha a szalagok összetartanak, a piac oldalazó
  2. Ha a szalagok távolsága bővül, vagy eltartanak egymástól, akkor a piac trendben van

A fenti chart a Bollinger-szalagok távolságának bővülését mutatja, ami azt jelenti, hogy a piac trendben van. Egyes kereskedők ezt úgy értelmezhetik, mint egy jelzést arra, hogy a trendnek megfelelően kereskedjenek, és a közéspő szalagot, a 20 periódusú mozgóátlagot pedig mint egy tartományt, ahol a long és a short pozíciók fontolóra vehetők.

Az Admiral Markets-nél a CFD használatával spekulálhatsz a WTI nyersolaj árának irányáról. A termék egyik előnye az, hogy long és short pozíciókat egyaránt nyithatsz a piacon.

Konklúzió

Noha a WTI nyersolaj már jelentős elmozduláson van túl, még nagyobb volatilitás lehet kilátásban, ahogy közeledünk a következő OPEC-Oroszország találkozóhoz. A kereskedési stratégiáid tesztelése, indikátorok és a szakértelem mind-mind olyan tényezők, melyek segítenek a valós idejű kereskedési döntések meghozatalában. Az első lépés azonban a megfelelő platform használata, amely hozzáférést biztosít a ideális kereskedési termékekhez.

A MetaTrader 5-tel számos instrumentummal kereskedhetsz, mindemellett hozzáférést biztosít fejlett grafikonmegjelenítési funkciókhoz, ingyenes valós idejű piaci adatokhoz és elemzésekhez, az elérhető legjobb kereskedési widget-ekhez, és még sok máshoz! Kattints az alábbi képre, és töltsd le a MetaTrader 5-öt ingyenesen!

MetaTrader5

INFORMÁCIÓ AZ ELEMZÉSI ANYAGOKKAL KAPCSOLATBAN:

A fenti adatok további információt nyújtanak az Admiral Markets weblapján publikált elemzésekhez, becslésekhez, prognózisokhoz, előrejelzésekhez vagy hasonló értékelésekhez. Mielőtt bármilyen befektetési döntést hoz, figyelmesen olvassa el az alábbiakat:

1. A cikk tartalma marketing kommunikáció. A megjelenített tartalom kizárólag informatív célokat szolgál, és semmi esetre sem értelmezhető befektetési tanácsadásként vagy ajánlásként. Nem a befektetéssel kapcsolatos elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi előírásoknak megfelelően készült, és nem képezi semmiféle tilalom vagy korlátozás tárgyát, bárminemű befektetéssel kapcsolatos elemzés előterjesztését megelőzően.

2. Az Admiral Markets nem vállalja a felelősséget az ügyfelei befektetési döntéseiért és azokból származó esetleges veszteségeiért, akkor sem ha ezt a döntést az Admiral Markets elemzéseire alapozva hozták meg.

3. Annak érdekében, hogy az ügyfelek érdekei védhetők legyenek és az elemzés tárgyilagossága ne sérüljön meg, az Admiral Markets megfelelő belső eljárásokat hozott létre az összeférhetetlenség megelőzésére és kezelésére.

4. Minden egyes, az Admiral Markets oldalain publikált elemzést egy független szakértő készített, (Jitan Solanki szabadúszó közreműködő) aki ezeket személyes becslésekre alapozta.

5. Miközben mindent megteszünk annak érdekében, hogy az elemzés összes forrása megbízható legyen, és hogy minden információt, amennyire csak lehetséges, érthető, időszerű, pontos és teljeskörűen mutassunk be, az Admiral Markets nem garantálja az elemzésben szereplő információk pontosságát vagy teljességét.

6. Az elemzés tartalma nem értelmezhető az Admiral Markets ígéretének, tanácsadásának, garanciájának arra vonatkozóan, hogy az ügyfél profitálhat az elemzésben bemutatott stratégiákból, vagy hogy azokat használva a veszteségei korlátozottak lehetnek.

7. A tőkeáttételes termékek (beleértve a CFD-ket) spekulatív jellegűek, amelyek profitot és veszteséget is eredményezhetnek. A kereskedés megkezdése előtt bizonyosodjon meg arról, hogy megértette a felmerülő kockázatokat.


Kockázati figyelmeztetés

A CFD összetett eszköz, és a tőkeáttétel miatt a hirtelen veszteség jelentős kockázatával jár. 77% -án a lakossági befektetői számláknak veszteség keletkezik, amikor ennél a szolgáltatónál CFD-kkel kereskednek. Fontolja meg, hogy érti-e a CFD-k működését és hogy megengedheti-e magának a veszteség magas kockázatát.