Az Admiral Markets csoport az alábbi vállalatokat foglalja magába:

Admiral Markets UK Ltd

A Financial Conduct Authority (FCA) szabályozás alatt
 • Tőkeáttétel eddig:
  1:30 a lakossági ügyfeleknek,
  1:500 a szakmai ügyfeleknek
 • FSCS védelem
 • Negatív Egyenleg Elleni Védelem
TOVÁBB
Az egyik szabályozók egyikánek kiválasztása megfelelő információkat nyújt az egész webhelyen. Ha másik szabályzót szeretnél megjeleníteni, kérjük, válaszd ki!
Az egyik szabályozók egyikánek kiválasztása megfelelő információkat nyújt az egész webhelyen. Ha másik szabályzót szeretnél megjeleníteni, kérjük, válaszd ki!

BTC USD vs. ETH USD: Melyikkel kereskedjek?

A kriptovaluta piac 2009-ben kezdődött, egy kis projekttel, amit Bitcoinnak neveztek, ami egy teljesen új pénzügyi koncepciót indított el. Azóta sokan próbálkoznak a követni a Bitcoin gyors terjedését és létrehozni a saját digitális valutájukat. A legismertebb 'követői' közé tartozik a Litecoin, a Ripple és az Ether.

A kriptovaluták növekvő száma összezavarhatja a kereskedőket, ezért is hasonlítjuk össze a Bitcoin/USA dollár CFD-t az Ethereum/USA dollár CFD-vel, ahol képbe lép a legfontosabb kérdés: melyiket célszerűbb kereskedni?

Mielőtt belemennénk, még egy kis kitérő: kipróbáltad már a MetaTrader 4 vagy MetaTrader 5 Supreme Edition-t? Az egyedülálló MetaTrader kereskedési platformunk több mint 60 exkluzív eszközt és indikátort kínál, amelyek segítenek a Bitcoin és Ethereum CFD kereskedésed a következő szintre emelni! Nézd meg és töltsd le ingyenesen még ma!

MetaTrader Supreme Edition

Most térjünk vissza a kérdésünkhöz… Az alábbiakban bemutatunk öt tényezőt, amelyek irányt mutathatnak nekünk, mielőtt végleges következtetésre jutnánk – BTC USD vagy ETHUSD: melyiket célszerűbb kereskedni?

1. szempont: Hosszú távú árfolyam potenciál

A Bitcoin (BTC) bullish ármozgása 2017-ben megnehezítette, hogy lépést tartsunk a volatilitással. A Bitcoin emelkedése szinte szünet nélkül ment végbe az amerikai dollárral szemben (BTC/USD):

 • A Bitcoin 2017-es legalacsonyabb ára körülbelül 740 dollár volt.
 • A Bitcoin 2017-es legmagasabb ára 19 000 dollár felett volt.

Lehet, hogy meg fogsz lepődni, de az Ethereum ármozgása hasonló utat tett meg az amerikai dollárral szemben. Az ETH/USD körülbelül 7.65 dollárról indult 2017. január 1-jén és azóta közel 1 200 dollárra emelkedett.

Melyik jobb? Attól függ, hogyan mérjük:

 • Abszolút értelemben: a BTC USD CFD-k bullish mozgása 2017-ben nagyobb volt, mivel az ár több mint 14 000 dollárral emelkedett, míg az ETH USD CFD 490 dollárral nőtt.
 • Százalékosan: relatív szempontból az ETH USD kriptopár győzött, mivel több mint 150-szeresére nőtt (szemben a BTC USD-vel, amely a 25-szeresére).

Ki lesz a nyertes 2019-ben? Ezt nagyon nehéz lenne megmondani, de a Bitcoin vezetői szerepe (lásd a 2. szempontot) folytathatja a bull növekedést, 25 000, 50 000 vagy akár 100 000 dolláros szinttel, ami többé már nem csak egy fantázia. A Bitcoin legmagasabb ára még nincs kőbe vésve.

Ebből a szempontból úgy tűnik, hogy a Bitcoin chart uralkodó szerepben van, mivel a kedvenc piacnak tekinthető- különösen akkor, ha figyelembe vesszük a folyamatos bullish price action-t és a felfele irányuló trendeket. A különbség világosan látható, amikor összehasonlítod az Ethereummal, amely itt és ott bull sprintel, de nem annyira, mint a Bitcoin.

Mindent egybevetve, mindkét instrumentum nagyon sokat mozgott felfelé, ezért légy tisztában azzal, hogy mindig fennáll a kockázata annak, hogy a piaci árak váratlan hírek kapcsán eshetnek. Soha nem lehet kizárni a „kidurranás" kockázatát se, ha figyelembe vesszük, hogy ezek az eszközosztályok mennyire újak.

Az alábbiakban látható a Bitcoin chart az amerikai dollárral szemben (BTC USD), 2017. második felében.

Ábra: BTC/USD MT4 napi chart 2017. június 6. - december 7. között

2. szempont: Vezető szerep

A Bitcoin a legismertebb kriptovaluták egyike, és úgy tűnik, ezt a pozícióját nem igazán fogja már elveszíteni. Ezért valószínű, hogy a Bitcoin képes lesz ezt az állapotot 2019-ben is megőrizni.

A Bitcoin vezető szerepének előnye abban rejlik, hogy még több befektető számára vonzó lehet. A kriptovaluták úgy általában, de legfőképpen a Bicoin egyre érdekesebbé válik a nagyobb befektetők számára, és talán még az intézményi befektetők számára is. A Bitcoin már olyan pozícióban van, ami által nagy figyelmet kap, ezért az Ethereumba talán kevesebben fektetnek – de ez még nem teljes mértékben látható át.

3. szempont: A kriptovaluták közötti különbségek

Minden kriptovaluta sajátos módszerrel és szabályrendszerrel rendelkezik, amely függ a létrejöttétől, terjeszkedésétől és biztonságától/védelmétől. Hasznos tudni az egyes kriptovaluták specifikációit, függetlenül attól, hogy Bitcoin vagy Ethereum, illetve, hogy tudsz-e azonosulni a paramétereikkel.

Hogyan működik a Bitcoin? A Bitcoin lényeges tulajdonsága, hogy egy peer-to-peer decentralizált fizetési rendszer, ami leginkább a biztonsági és a bányászati folyamatok miatt fontos (így hozták létre a Bitcoin-t). Erről többet tudhatsz meg a Mi a Bitcoin? című cikkünkben.

Hogyan működik az Ethereum? Az Ethereum több mint egy fizetési rendszer. Maga az Ethereum Projekt szerint az Ethereum egy „decentralizált platform, amely okos szerződéseket futtat:

Olyan alkalmazások, amelyek pontosan úgy futnak, ahogy programozva vannak, anélkül, hogy fennállna a lehetőség leállásra, cenzúrára, csalásra vagy harmadik fél által történő beavatkozásra." Ha többet szeretnél megtudni az Ethereum-ról, olvasd el a Mi az Ethereum? cikkünket.

Rengeteg alapvető különbség van a két kriptovaluta között, nézzünk néhány példát erre:

 • A Bitcoin kínálata 21 millióra van korlátozva és rögzítve, míg az Ethereum növekszik a kínálata, amely évente kerül korlátozásra.
 • A Bitcoin 2009-ben keletkezett, és 10 perc a blokkonkénti időköz, míg az Ethereumnál körülbelül 14 másodperc.

Nem kötelező azt az instrumentmot kereskedni, amelyiket kedveled, de a hit a hosszútávú potenciál és tervezés iránt könnyebbé teheti a kereskedők számára, hogy nagyobb célokat tűzzenek ki. Ez a különös tényező nagyon személyes, és kereskedőről kereskedőre változhat.

Ábra: Bitcoin chart, ETH/USD MT4 napi chart 2017. május 26-tól december 7-ig

4. szempont: Belső kriptovaluta ügyek

Fontos napra késznek lenni néhány kriptovaluta fejlesztésről, amelyek további hasznos és kulcsfontosságú információkat nyújthatnak a lehetséges árfolyam reakciókról. A Bitcoin Cash hard fork – amely az eredeti Bitcoinból származik– például átmenetileg befolyásolta az árat, így fontos, hogy szem előtt tartsuk az ilyen trendeket.

Innen megközelítve, az Ethereum valamivel stabilabb a Bitcoinnál, figyelembe véve a legutóbbi elágazást. Mindenesetre fontos rajta tartani a szemünket a legfrissebb trendeken az egyes kriptovalutákat illetően, és megvizsgálni, hogy a kettő közül melyiken kisebb kockázat és nagyobb a stabilitás. Ez szintén hónapról hónapra változhat, mivel a trendek és a friss hírek ezen a területen továbbra is sűrűn és hirtelen jöhetnek.

5. szempont: Price action volatilitás

A kereskedés nem csak a fundamentumokról (2 és 3. szempont) vagy a hosszú távú potenciálokról szól (1. szempont), hanem egyszerűen a price action-től és a kriptovaluták volatilitásától. Ez különösen akkor fontos, amikor rövidebb időtávon kereskedünk. Miért?

A lassan mozgó instrumentumok nem kínálnak érdekes kereskedési setupokat, mert nehéz profitálni belépéssel és kilépéssel, ha az ár alig mozog felfele vagy lefele. A volatilitás a kulcs, hiszen ez lehetőséget kínál a kereskedők számára.

A price action szintén kulcsfontosságú: fontos, hogy tanulmányozd az Ethereum és a Bitcoin chartokat. Ez különösen érvényes a rövid távú chartokra, ahol a price ation néha nagyon gyorsan és váratlanul érkezhetnek. Néhány instrumentum természetéből adódóan sokkal jobban passzol a kereskedési stílusodhoz. Minden esetben győződj meg róla, hogy tisztában vagy, hogyan kereskedhetsz a Bitcoin CFD -vel, mielőtt valós pénzzel tennéd ezt. Azt javasoljuk, hogy nyiss egy Demo számlát és gyakorolj éles kereskedési környezetben, virtuális pénzzel.

Demo számla

Konklúzió

Melyikkel érdemes kereskedni?

Összességében mindkettővel! A Bitcoin és Ethereum elegendő volatilitást és ármozgást kínál a kereskedéshez. A kereskedőknek naprakésznek kell lennie mindkét kriptovaluta párral kapcsolatban, hogy melyik az, amelyik a leginkább megfelelő a kereskedésre azon a bizonyos napon, héten vagy hónapon. A kedvenc instrumentum kiválasztása valóban a saját preferenciáidtól függ. Egy darabig teszteld mindkettőt és meglátod, melyik felel meg a saját piaci elképzeléseidnek.

A kriptovaluták mindenütt jelen lehetnek, de a jó hír az, hogy nem ezek az egyetlen termékek a portfóliónkban. Az Admiral Markets UK tökéletes partner a Forex és CFD kereskedésre részvényeken, részvény indexeken, árupiaci termékeken és kötvényeken!

Tőzsde oktatás Wéber Katával

Források:

1. Ethereum Project

2. The Economist


Kockázati figyelmeztetés

A CFD összetett eszköz, és a tőkeáttétel miatt a hirtelen veszteség jelentős kockázatával jár. 83% -án a lakossági befektetői számláknak veszteség keletkezik, amikor ennél a szolgáltatónál CFD-kkel kereskednek. Fontolja meg, hogy érti-e a CFD-k működését és hogy megengedheti-e magának a veszteség magas kockázatát.