79% -án a lakossági számláknak veszteség keletkezik, amikor ennél a szolgáltatónál CFD-kkel kereskednek. A CFD összetett eszköz, és a tőkeáttétel miatt a hirtelen veszteség jelentős kockázatával jár. 79% -án a lakossági befektetői számláknak veszteség keletkezik, amikor ennél a szolgáltatónál CFD-kkel kereskednek. Fontolja meg, hogy érti-e a CFD-k működését és hogy megengedheti-e magának a veszteség magas kockázatát.

Az Admiral Markets csoport az alábbi vállalatokat foglalja magába:

Admiral Markets Pty Ltd

Az Ausztrál Értékpapír és Befektetési Bizottság (ASIC) szabályozása alatt
A weboldal csak angol nyelven érhető el
TOVÁBB

Admiral Markets Cyprus Ltd

A Ciprusi Pénzügyi Felügyelet (CySEC) szabályozása alatt
TOVÁBB

Admiral Markets UK Ltd

A Financial Conduct Authority (FCA) szabályozás alatt
TOVÁBB
Megjegyzés: Ha bezárod ezt az ablakot anélkül, hogy kiválasztottad a céget, beleegyezel, hogy folytatod a folyamatokat FCA (Egyesült Királyság) szabályozás alatt.
Megjegyzés: Ha bezárod ezt az ablakot anélkül, hogy kiválasztottad a céget, beleegyezel, hogy folytatod a folyamatokat FCA (Egyesült Királyság) szabályozás alatt.
Szabályozó CySEC fca

Tőzsdekrach: Egy újabb válság és tőzsdei összeomlás felé tartunk?

Vajon várható-e tőzsdekrach az elkövetkezendő időszakban? Cikkünkben részletesen elmerülünk a tőzsdei összeomlás kérdéseiben, jelentésében és abban, hogy hogyan készülhetünk fel az ilyen időszakokra.

A Wikipedia definíciója szerint a tőzsdei összeomlás vagy tőzsdekrach fogalma egy vagy több pénzügyi instrumentum vagy eszközosztály árfolyamának brutális mértékű esése, ami komoly eladói nyomás, számos eladási megbízás együttes következménye.

A tőzsdekrach jelentése a zuhanásra, a tőzsdei árfolyamok összeomlására utal, ami a részvényárak hirtelen és váratlan csökkenésének következménye, egyféle piaci pánik eredménye.

Oktatásainkon gyakran érintjük a tőzsdei zuhanások és fellendülések témáját, a felkészülés és a helyzet megfelelő kezelésének szempontjából.

Tőzsdekrach

Krach idején az eladók hatalmas többségben vannak a vevőkkel szemben és szinte bármilyen áron hajlandóak szabadulni részvényeiktől.

A CRASH nem légi katasztrófára utaló szó pénzügyi környezetben, hanem a részvényárfolyamok összeomlására utal, azok zuhanását jelenti.

Megkülönböztethetünk rövidebb időtávú mini gazdasági összeomlásokat, ekkor az árak jelentősebb csökkenését hirtelen felpattanás, korrekció vagy helyreállás követi.

A jelentősebb mértékű zuhanást, mely hosszabb távon is érinti szinte valamennyi részvény árfolyamát, elemezzük jelen cikkünkben.

A rövidebb távú zuhanásokat gyakran technikai problémák, váratlan katasztrófák, terrorcselekmények is okozhatják.

A hosszabb távú eséseket gyakran fundamentális problémák és komoly gazdasági visszaesés is okozhatja, vagy a részvényárfolyamokban jelentkező eszközbuborékok.

A tőzsdei összeomlás története

Melyik volt a legnagyobb pénzügyi összeomlás a történelemben? Az 1929-33-as válság volt a tőzsdék történetében a legnagyobb zuhanás, talán a 2007 utáni hitelválság volt hasonló mértékű.

Ha az aktuális hírekre vagy kíváncsi, jelentkezz webináriumainkra, ahol számos aktuális grafikont mutatunk a piaci helyzetekről.

Webinárium tőzsdekrach

Az 1929-es tőzsdekrach története

1929 tőzsdekrachja a történelem legismertebb, legnagyobb tőzsdei összeomlása.

A nagy tőzsdekrach kezdete az október 24-i fekete csütörtök volt, jelezve a jelentős depresszió kezdetét és az 1929-es válságot, amely az egész amerikai gazdaságot és a világot érintette.

De valójában mi is volt az 1929-es tőzsdekrach oka? Az 1929-es tőzsdekrach oka az 1920-as évek elején az Egyesült Államokban bevezetett hitel- részvény rendszer által táplált eszközbuborék, amit a spekuláció fűtött.

Az 1929-es tőzsdekrach a teljes tőzsdei összeomlást hozta el a következő 2-3 évben, a válság pedig az egész reálgazdaságra átterjedt, illetve hosszan tartó és mély depressziót okozott a 30-as években.

Az 1929-es válság a Wall Street krach után nem állt meg, a gazdaság egészére kihatott és súlyos következményekkel járt.

A gazdaság az 1940-es évek elején, a második világháború hajnalán kezdett fellendülni, a fegyvergyárak és fegyverkereskedő cégek adtak lendületet a pénzügyi piacoknak.

Úgy gondolod, hogy az árak zuhanni fognak 2020-ban? Demo számlánkon keresztül kockázatmentesen kipróbálhatod a CFD kereskedést, amely segítségével eladási pozíciót is nyithatsz az esésre számítva.

Demo tőzsdei összeomlás kereskedés

A dotcom lufi, 2000-es tőzsdekrach

A 2000-es tőzsdei összeomlás vagy az internetbuborék összeomlása 2000 áprilisában kezdődött és 3 évig tartott.

Az 1990-es évek vége felé a tőzsdei piacok szárnyalása volt jellemző, különösen a NASDAQ szárnyalt az internetes cégekbe vetett befektetői hitnek és az optimista hangulatnak köszönhetően.

A lassulás 2000 áprilisában kezdődött a Wanadoo IPO és a Global Crossing pénzügyi gondjait követően.

Az összeomlás 2000 végén és 2001-ben felgyorsult, a szeptember 11-i terrortámadások pedig valósággal kivégezték a NASDAQ indexet. 2003 márciusától már emelkedés volt jellemző, de a szektor igazán csak 2018-19-ben lett úrrá a mély válságon, a NASDAQ ekkor csúcsot is döntött.

A 2008-as tőzsdei összeomlás

A 2008-as összeomlást az amerikai ingatlanbuborék kialakulását követte. A 2008-as gazdasági válságot a második világgazdasági válságnak is nevezik.

A tőzsdék már 2007-ben elkezdték a lefelé irányuló mozgást, de a wall street tőzsde összeomlást a Lehman Brothers indította be csak igazán 2008 októberében.

A gond a másodlagos jelzáloghitelekkel volt, illetve azok kötvényesítésével. A bajt a Fed kamatemelései tetézték, ezáltal megdrágultak a hitelek visszafizetésének költségei és a nem teljesítések száma gyorsan emelkedni kezdett, 2007-re már elérte a 15%-ot.

Az ingatlanválság elkezdődött, az árak fokozatosan csökkentek, több befektetési alap és bank nehéz helyzetbe került.

Az úgynevezett subprime vagy másodlagos jelzálogpiaci válság hamarosan átterjedt a világ többi részére nagyrészt az értékpapírosítási mechanizmusok miatt, amelyek miatt az Egyesült Államokban a nem fizető hitelek a pénzintézetek kezében maradtak.

tőzsdekrach MT5

A 2008-as pénzügyi összeomlás minden ágazatot elért, így közvetve vagy közvetlenül érintette a világgazdaság egészét.

2011-ben már az államok eladósodottsága is jelentős volt, ami részint a 2008-as válság gazdasági következménye, mivel az államok a bankok és pénzintézetek megmentése érdekében túlköltekeztek.

A mostani hatalmas hossz pedig annak tudható be, hogy a jegybankok likviditást pumpáltak a rendszerbe és az szinte példátlan mértékű emelkedést generált a világ tőzsdéin.

A tulipán-őrület

A tulipán-őrület a legelső tőzsdei összeomlás, amely 1637-ben következett be Hollandiában.

A tulipán Konstantinápolyból érkezett Európába és nagy népszerűségre tett szert az arisztokrácia köreiben.

Hatalmas árbuborék képződött a virágpiacon, melyet gyors és heves összeomlás követett. Magas árak mellett nyilván megérte tulipánnal foglalkozni, de mi lett az árfolyam esés gazdasági következménye…

Jó pár régi közgazdaságtan könyvben olvashatunk erről.

Az 1973-as tőzsdekrach

Az 1973-as pénzügyi összeomlást olajválságnak is nevezzük. A második világháborút követő 30 éves fellendülésnek ez vetett véget.

A válság az olajárak drasztikus emelkedésével kezdődött, a nyersanyag ára 3 dollárról 12 dollárra drágult közel fél év alatt az olajembargó miatt.

A válság hatása 5 éven át érződött, ezt követően 1979-ben az olaj hordónkénti ára már 35 dollárra emelkedett.

Tőzsdekrach 1987-ben

1987 tőzsdekrachja október 19-én kezdődött, a fekete hétfőn: a Dow Jones ekkor 22.6%-ot esett egy nap alatt. A zuhanás a világ összes tőzsdéjére átterjedt, például a párizsi tőzsde 9,7%-os, a londoni tőzsde 26%-os, a hongkongi tőzsde 46%-os csökkenést mutatott.

A Wall Street 1978-as tőzsdei összeomlása az első alkalom, hogy megkérdőjelezik a számítógépeket és az automatikus kereskedési rendszereket.

Az 1978-as tőzsdei pánik azonban virágzó globális gazdasági kontextusban jött létre, ami segítette megakadályozni a sokkhullámot.

A zuhanást a részvénypiacokon képződött árbuborék okozta, amely szinte folyamatosan emelkedett az ezt megelőző 5 évben. A Fed szerencsére a válságnak relatíve hamar véget tudott vetni.

Próbáld ki a kereskedést egy ingyenes Demo számlán keresztül, ahol kockázatmentesen átélheted és meglovagolhatod a tőzsde mozgásait!

Demo tőzsdei összeomlás

2011-es tőzsdei összeomlás

Az 1973-as és 1979-es első és második olajcsúcsokkal összehasonlítva, a 2011-es összeomlás nem követi a spekulatív buborék robbanását.

A 2008-as tőzsdei válságot követő nehéz gazdasági és pénzügyi kontextus 2011 nyarán nagyrészt a tőzsdei visszaesés időszaka mögött maradt.

Az északi államok a 2008-as gazdasági válságot követően magas államháztartási hiányt mutatnak, és a megtérülést hozó növekedés rendkívül törékeny volt 2011 nyarának elején.

A görög adósságválság, az euró zuhanása, egyes bankok csődjének megugró kockázata, a spanyol gazdaság hanyatlása, rossz makrogazdasági adatok, országok leminősítése, megszorító intézkedések…

Ki ne emlékezne erre az időszakra, egyes európai piacok akár 25-30%-ot is estek egy nyár alatt.

Válságkezelés, tőzsdekrach oktatás

Új tőzsdei összeomlás van készülőben?

Sokan elgondolkoztunk már azon, hogy lesz-e tőzsdei korrekció vagy zuhanás a közeljövőben vagy sem, és ha igen, mikor.

Ha ettől tartunk, vajon megalapozott-e a félelmünk?

Ennek azért van már reális esélye, ugyanis túl sokat emelkedtek a tőzsdék, de egyelőre nagy bajt nem jeleznek ma még a chart-ok, de ez akár igen rövid időn belül is változhat.

Egyes elemzők ezzel szemben igen optimisták, míg mások sokkal nagyobb válságra számítanak annál, mint amit a tőzsdekrach 2008-as időszakában láthattunk.

A globális gazdaság jelenleg jól működik, a gazdasági növekedést nem követte inflációs nyomás. A tőzsdék szempontjából az infláció alakulása és a jegybankok reakciója lesz a leglényegesebb tényező.

Az infláció lehet tehát a következő kockázati tényező a tőzsdekrach kérdésében az elkövetkezendő években. Ezzel függ össze minden.

Zero to hero tőzsdekrach oktatás

Mikor jön a válság vagy összeomlás?

Talán azt kérdezed, hogy lesz-e gazdasági összeomlás 2019 vagy van-e 2020-ban esély komolyabb tőzsdei zuhanásra? A választ senki sem tudja, ahány elemző, annyi vélemény.

A jó növekedési adatok és az alacsony infláció egyelőre támogatja a jegybankokat abban, hogy olyan politikát tartsanak fent, ami kedvezhet a tőzsdéknek.

Amennyiben inflációs kockázat merülne fel, azaz, ha az infláció jelentősen meghaladná a várakozásokat, a helyzet gyorsan megváltozna.

A tőzsdéken a befektetők leginkább a jegybanki kamatemelésektől tartanak. Ha tőzsdézünk, mi is figyeljük a chart-ok mellett az inflációs adatokat és a jegybanki reakciókat.

tőzsdei összeomlás kereskedés

Újabb gazdasági válság 2020-ig?

Miközben az infláció egyelőre jobban alakul, a központi bankok véleménye nyugtatja a piacokat, így csak kevesen számítanak 2020-ban krachra. Bárki tévedhet, a jövőbe senki nem lát.

Az, hogy látunk-e idén vagy jövőre pénzügyi válságot vagy krach-ot, az a jegybanki tevékenységek, kommentárok függvénye lehet.

Mindig az infláció a leglényegesebb adat, ezt vegyük figyelembe, amennyiben tőzsdén kereskedünk.

Az euró 1999-es létrehozása óta először az európai hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok értékesítése magasabb, mint a vásárlások, ami némi aggodalmat jelez a befektetők körében.

A következő tőzsdei összeomlás vagy világválság is költségvetési válságból eredhet.

Ismerd meg a tőzsde működését egy ingyenes és kockázatmentes Demo számlán! Kattints a lenti képre és nyiss egyet néhány lépésben.

Tőzsdekrach Demo

Mit tehetünk tőzsdei összeomlás esetén?

Hogyan védhetjük meg magunkat egy esetleges tőzsdei összeomlástól? Hogyan lehet kihasználni a tőzsdekrach-ot?

A tőzsdei összeomlás a pénzügyi piacokon tapasztalható félelmek és pánik reakciók eredménye.

A befektetők a kockázatot ekkor fokozottabban kerülik, rengetegen megijednek, rengeteg a stop loss megbízás is.

Kockázatos eszközeinket ekkor eladjuk, biztonságosabb menedékeket keresünk.

Válság idején sokan menekülhetnek kötvényekbe, állampapírokba, aranyba, jenbe, svájci frankba, stb.

Az Admiral Markets-nél kereskedhetsz többek között CFD-vel indexeken, kötvényeken, árutermékeken, aranyon.

A Forex -en úgynevezett magas hozamú, magas kockázatú valutákat és más menedékdevizákat találunk. Míg az AUD és NZD (magas hozamú) általában visszaesik a kockázati fázisba, a menedékdevizák, mint a JPY és a CHF hosszú távon menedéket nyújthatnak.

Legjnkább a JPY az a deviza, amely a leggyorsabban reagál, amikor magas kockázat van a piacon.

Tőzsdekrach számla

További Tőzsde cikkek:

Az Admiral Markets-ről

Szabályozott brókercégként hozzáférést biztosítunk a világ legnépszerűbb kereskedési platformjaihoz. Kereskedhetsz nálunk CFD-kkel, részvényekkel és ETF-ekkel.

Ez az anyag nem tartalmaz semmilyen befektetési tanácsot vagy befektetési döntés meghozatalára vonatkozó ajánlást, sem javaslatot vagy ösztönzést semmilyen pénzügyi eszközbe való befektetésre. Kérjük vegye figyelembe, hogy a kereskedési elemzés nem minősül megbízható előrejelzésnek sem a jelenlegi, sem a jövőbeni teljesítményre vonatkozóan, mivel a körülmények az idő függvényében bármikor megváltozhatnak. Mielőtt bármilyen befektetési döntést hozna, kérjük tájékozódjon független befektetési tanácsadóknál, hogy megbizonyosodjon arról, hogy megértette a felmerülő kockázatokat.