Az Admiral Markets csoport az alábbi vállalatokat foglalja magába:

Admiral Markets Pty Ltd

Az Ausztrál Értékpapír és Befektetési Bizottság (ASIC) szabályozása alatt
A weboldal csak angol nyelven érhető el
TOVÁBB

Admiral Markets Cyprus Ltd

A Ciprusi Pénzügyi Felügyelet (CySEC) szabályozása alatt
A weboldal csak angol nyelven érhető el
TOVÁBB

Admiral Markets UK Ltd

A Financial Conduct Authority (FCA) szabályozás alatt
TOVÁBB
Megjegyzés: Ha bezárod ezt az ablakot anélkül, hogy kiválasztottad a céget, beleegyezel, hogy folytatod a folyamatokat FCA (Egyesült Királyság) szabályozás alatt.
Megjegyzés: Ha bezárod ezt az ablakot anélkül, hogy kiválasztottad a céget, beleegyezel, hogy folytatod a folyamatokat FCA (Egyesült Királyság) szabályozás alatt.
Szabályozó fca

Az ausztrál dollár – története, árfolyama, kereskedése

A legtöbb devizakereskedő, ha nem is minden nap, de gyakran vet pillantást az AUDUSD, NZDUSD, EURAUD, stb chart-jára.

Mai cikkünkben kitérünk az ausztrál dollár történetére, árfolyamára és kereskedésére – tehát a legfontosabbakra, amelyek az ausztrál dollár befektetésekhez kapcsolódnak.

Ausztrália nagyon messze van, a híradóban is ritkán hallhatsz híreket a messzi országból.

Ne gondold azt, hogy az ausztrál dollárral csak éjjel kereskedhetsz, hasonlóan a japán jen párokhoz, itt is vannak belépők napi kereskedőknek akár az európai kereskedési órákban is. Ausztrália gazdaságilag erős ország, külkereskedelme az ország lakosságához képest elég jelentős, akár hosszabb távú kereskedő vagy, akár daytrader vagy skalper, lehet sok belépőt találni az AUDUSD, EURAUD, AUDNZD, AUDCHF párokon.

Ha már rámentél ezekre a chart-okra, akkor mindenképpen érdemes végigolvasnod a cikket, ha új neked az ausztrál dollár, vagy éppen kezdő vagy, akkor is érdemes pár percet rászánnod az olvasásra, valamint regisztrálj az Admiral Markets előadásaira és tedd fel kérdéseidet!

AUD kereskedés oktatás

Az ausztrál dollár története

Ausztráliába 1788-ban érkeztek meg az első telepesek, ekkor barter kereskedelem (csere) volt a legjellemzőbb, valamint több pénznem is volt, megjelent az országban. 1816-ban jelent meg a Police Fund Notes, melyet a Bank of New South Wales bocsátott ki. Ha éltél volna akkoriban, bármilyen hihetetlen, tudtál volna rummal is fizetni.

Ami még érdekes tény, hogy Ausztrália lett jóval később az első olyan ország, ami polimer (műanyag) bankjegyeket bocsátott ki, melyek igen tartósak és nehezen hamisíthatóak. 1901-ben Ausztrália független nemzet lett, létrejött az államszövetség, 1913-ban pedig megjelent az első bankjegysorozat: 12 penny=1 Shilling, 20 Shilling=1 Font.

1963-ban sok javaslat beérkezését és némi töprengést követően tízes pénzrendszer jelent meg és 1966 február 14-én bevezették a dollárt. Ma már 5, 10, 20, 50 centes, 1 és 2 dolláros fémpénzzel, 5,10,20,50 és 100 dolláros bankjegyekkel is fizethetünk a boltokban. Az ausztrál dollár jele AUD és ma az ötödik legelterjedtebb valuta a világon.

Az Aussie-nak is nevezett pénznem iránt a bizalom magas, mivel az ország gazdaságilag stabil. Az ország gazdasága a világon a 13. legnagyobb, az egy főre jutó GDP alapján a top 10 mezőnyben van.

Az ország gazdaságának húzó ágazatai a bányászat, a gyáripar, a pénzügy, a telekommunikáció, Ausztrália egy jóléti állam, átlagos jólét tekintetében a leggazdagabb országok egyike a világon. Az ország egyébként marhahús, bárány, arany, vasérc, aluminum exportban világelső. Szerinted az arany árfolyamát ez befolyásolhatja? Vajon érdemes-e az arany mellett például AUDUSD grafikont is elemezned?

AUD kereskedési számla

Az ausztrál dollár árfolyama

Az ausztrál dollár mozgását több devizapáron több idősíkon is személtetjük a teljesség igénye nélkül a következőkben, hogy lásd, érdemes lehet-e kereskedni a jövőben is AUD párokkal. A lenti grafikonok nem elemzések, nem minősülnek befektetési ajánlatnak vagy tanácsnak, kizárólag az árfolyam múltbeli mozgásának szemléltetésére szolgálnak, múltbéli szinteket és trendvonalakat jelenítenek meg.

A következő grafikonon az AUDUSD havi chart-ját láthatjuk:

AUDUSD chart

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, AUD USD havi, ausztrál dollár usa dollár, 1997.dec.1.-2019.ápr.1.

Az árfolyam az elmúlt kb 20 évben 1.1000 és 0.5000 között igen szépen mozgott, most az a kérdés, hogy a 0.7100 körüli szintekről merre fog elmozdulni. 2 vízszintes vonallal jelöltük be a fontosabb szinteket, valamint a ferde trendvonalak is meghatározóak lehetnek a következő időszakban.

Nyilván a kereskedők többsége napi, 4 órás , órás chart-okon kereskedik, vagy ennél rövidebb idősíkon már rengeteg jó belépő jöhet akár daytrader-eknek is.

Nézzük a heti chart-ot:

ausztrál dollár usd

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, AUD USD heti, ausztrál dollár usa dollár, 2014.01.05-2019.03.24.

Heti chart-on az AUDUSD árfolyama egy ék alakzatból esett ki lefelé több mint egy éve, ekkor alakult ki a chart jobb oldalán az emelkedő trendvonal törését követően egy esés, de az ereszkedő trendvonal már áttörésre került.

A szintek és a trendvonalak meghatározóak lehetnek, az azonban még nem látszik, hogy oldalazás, további esés, vagy emelkedés jön. A trend még csökkenő, de akár fordulhat is, ha a szint alá szúró gyertya csak egy fals letörési kísérlet lenne. A jövőbe nem láthatsz, de kisebb idősíkon ígéretes a chart valószínűleg.

AUDUSD

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, AUDUSD napi, 2018.03.16-2019.04.04.

Napi chart-on a szint támaszként funkcionál, az ereszkedő trendvonal lehet ellenállás is, de ha áttörne, az érdekes eseményeket is hozhat, de erre garancia természetesen nincs. Akár lefordul a chart a szint felé újra, akár áttöri a ferde eső trendvonalat, aki kereskedik vagy spekulál erre, mindenképpen használjon stop loss-t.

Az EURAUD chart-ját azért mutatjuk meg havi idősíkon a lenti képen, hogy lásd, az EURAUD is szépen mozgott az elmúlt években, így ezzel kereskedve is lehetett pénzt keresni:

AUDEUR chart

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, ausztrál dollár euro árfolyam, EURAUD havi, 1999.01.01-2019.01.01.

Jelenleg még a trend emelkedő, támasz a 2 szint és az emelkedő trendvonal, de az Euro gyengélkedése ezt akár meg is változtathatja. Napi idősíkon is érdemes a párra egy pillantást vetnünk:

AUD kereskedés

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, EURAUD napi, eur ausztrál dollár grafikon, 2018.04.25-2019.03.29.

Nyilván itt is több forgatókönyv lehetséges, az ábrát csak alakzatok szemléltetése miatt tettük be. Látható a fordított fej váll, dupla top, dupla alj.

Ha már alakzatok, íme az AUDNZD napi chart-ja:

AUD befektetés

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, AUDNZD napi, árfolyam ausztrál dollár, 2018.04.25-2019.03.29.

Ez a fordulatnak tűnő jel heti chart-on már csak a letörés visszatesztje? Nézzük:

ausztrál dollár árfolyam

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, AUDNZD heti, ausztrál dollár árfolyama, 2014.07.20-2019.02.24.

Elemezni mindig több idősíkon kell és a fentieknél jóval összetettebb módszerekkel, most csak rövid betekintést adtunk a chart-ok világába.

Az ausztrál dollár grafikonjának leggyakoribb mintázatai

A következőkben áttekintjük az AUDUSD grafikonját több idősíkon, nagyobb mélységben, hogy lásd, milyen jelek, alakzatok adtak jó belépő lehetőségeket a múltban az AUDUSD grafikonján. Mivel a legtöbben nem napi, heti, havi, chart-okat böngészünk, illetve fentebb láthattál pár ilyet, most a rövidebb idősíkok kerülnek napirendre.

Ha daytrader vagy, netán skalpolni akarsz az AUDUSD grafikonján, célszerű a 4 órás, órás, harminc perces, 15 perces, 5 perces és az egy perces chart-okat megnyitnod. Ezeken sokkal, de sokkal több jó belépőt fogsz látni. Nézzünk pár alakzatot…

AUDUSD 4 órás chart:

Ausztrál dollár árfolyama

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, AUDNZD napi, ausztrál dollár árfolyama, 2018.10.17-2018.12.24.

Az alakzatok sorrendben balról jobbra: fordított fej váll, dupla top, dupla top, dupla top. Működött volna? Ezek bizony teljesítették volna céláraikat, ha időben beléptél volna és a pozíciókat jól menedzseled.

AUD kereskedés

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, AUDUSD H1 AUD kereskedés, 2019.03.18-2018.04.03.

A fenti képen az AUDUSD órás chart-ja látható. Fej váll, fordított fej váll, dupla alj, dupla top. Mindet felismered? Segítünk, íme a harminc perces grafikon: váll fej váll és dupla alj.

ausztrál dollár árfolyama

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, AUDUSD napi, ausztrál dollár árfolyama, 2019.03.27-2019.04.04.

15 percesen nézd milyen gyakran van alakzat! Dupla alj, dupla csúcs:

ausztrál dollár deviza árfolyam

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, AUDUSD M15, ausztrál dollár deviza árfolyam, 2019.03.12-2019.03.15.

Az 5 perces chart sem rossz, itt is van dupla csúcs és dupla alj. Látod?

ausztrál dollár kereskedés

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, AUDUSD napi, ausztrál dollár árfolyam, 2019.03.22-2019.03.25.

És végül nézzünk skalpereknek, daytrader-eknek pár chartot is:

ausztrál dollár vétel

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, USD AUD napi, ausztrál dollár árfolyam, 2019.04.02-2019.04.03.

Fordított fej váll alakzat, eső trendvonal töréssel. Szerinted ez jó belépő vételhez?

Mi lett belőle?

aud usd

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, AUDUSD M1, AUD kereskedés, 2019.04.03-2019.04.03.

Ez bizony bejött volna, az a kérdés, kiszálljunk-e vagy sem? Ha ez a hatalmas emelkedés egy zászló, akkor kár lenne kiszállni…

USDUSD kereskedés webinárium

A végeredmény magáért beszél: M5 chart lekicsinyítve

árfolyam ausztrál dollár

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, AUDUSD M1, ausztrál dollár árfolyam, 2019.04.02-2019.04.05.

A fenti ábrák mindegyikén látható, hogy az AUDUSD chart-okon szinte bármilyen idősíkon jó alakzatokat láthatunk, de ezek felismeréséhez gyakorolnunk, tanulnunk kell. Egy jótanács, demozzunk sokat, elemezzünk sokat, mielőtt elkezdünk élesben kereskedni. Gyere el tanfolyamainkra, webináriumainkra!

Az ausztrál dollár vétele, ausztrál dollár kereskedés (AUD kereskedés)

Ha AUDUSD devizapárral szeretnél demo vagy élő számlán kereskedni, az Admiral Markets ezt számodra Metartader 4 és 5 platformon és mobil alkalmazáson is lehetővé teszi.

Nyiss egy ingyenes Demo számlát és kövesd útmutatónkat, így könnyebben megértheted a cikk lényegét.

AUD Demo kereskedés

Ha szerinted az ausztrál dollár erősödni fog az amerikai dollárral szemben, akkor AUDUSD vétel pozícióban gondolkodj, ezt long pozíciónak is hívják. Ha most számítógéped előtt ülsz és van Admiral Markets metatrader demod, csináld velünk közösen a lenti képen látható megbízás végrehajtását.

A bal oldali piacfigyelő ablakban klikkelj az AUDUSD-ra (kék mező) és ezt követően a megnyíló ablakban beállíthatod azt a mennyiséget, lot méretet, amellyel kötni kívánsz, illetve ha az árfolyam emelkedésében bízol, klikkelj a kék színű vétel, ha pedig short-olnál, azaz esést vársz, a piros színű eladás gombra.

usd aud

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, Megbízás ablak, ausztrál dollár vásárlása, AUDUSD M5, 2019.04.02-2019.04.03.

AUD USD kereskedés - Ausztrál dollár usa dollár kereskedés

Mielőtt AUDUSD kereskedésbe fogsz, a következőket kell tenned. Ahogyan azt fentebb olvastad, láthattad, több idősíkon is célszerű elemzést végezned. Indulj először havi és heti charton, rajzold be a fontosabb szinteket és trendvonalakat. Amennyiben érdekelnek indikátorok is, feltehetsz a chart-ra MACD-t vagy néhány mozgóátlagot, Fibo szinteket is vizsgálhatsz, vagy éppen a Stochastic is támpontot adhat.

Ha az indikátorokhoz nem értesz, webináriumainkon számos ilyen eszközzel ismerkedhetsz meg. Miután, heti, havi chart-on a fentieket elvégezted, válts napi chart-ra és 4 órás chart-ra. Az előző grafikonok mindegyikén próbálj meg alakzatokat is felismerni és bejelölni. Ha trendtöréseket látsz, vagy kitöréseket, netán fals kitörési kísérleteket, azokat is rajzold be mindig, nyilakkal, formákkal, stb. Ha daytrader vagy, órás, 30 perces, 15 perces, vagy akár 1 perces és 5 perces chart-on is rajzolj, elemezz.

MT5 AUDUSD

Az alakzatok, a trendirányok alapján határozd meg idősíkonként azt, hogy szerinted melyik irány, melyik forgatókönyv a legvalószínűbb eddigi ismereteid alapján és ezt összegezd legalább 3-4 idősíkon, például egy fehér lapon, vagy egy excel-ben.

Mielőtt belépnél egy trade-be, nézd meg hová tennél stop loss-t, például alakzat alá vagy fölé, szint alá, vagy fölé, stb, de mindenképpen pár ponttal messzebb. Ha a stop szint messze van, kis lotmérettel dolgozz, ha esetleg veszítenél, ne szegd meg a kockázatkezelés szabályait.

Tőkéd 1-2 %-ánál többet ne nagyon kockáztass. Tervezd meg chart alapján kiszállóidat, és soha ne várd meg a tervezett take profit szintet, mert a terveink és a valóság gyakran nincsenek szinkronban.

Parciális vagy részleges záráson is gondolkozhatsz, csúszó stoppot is alkalmazhatsz, vagy akár manuálisan is húzhatod, és a legjobb az, ha nem hagyod ott a gépedet trade-elés közben, ha ez lehetséges.

Lelkileg készülj fel arra, hogy a megtervezett trade, gyakran nem úgy jön be, vagy néha kistoppolódsz, néha fordítani kell a pozíción, néha pedig a stop után újra belépni ugyanabba az irányba. Mindezt hogyan döntöd el?

Ehhez kell pszichológiai felkészültség, mentális ráhangolódás, egy olyan állapot, ahol szinte semmi sem zökkenthet ki téged nyugodt állapotodból. Na ez a legnehezebb, ehhez kell rengeteget gyakorolni, de ehhez az is szükséges, hogy valós pénz kockáztatása mellett is legyen önfegyelmed, a félelmeid pedig ne befolyásoljanak döntéseidben, sem pedig az esetleges mohóságod.

Ne trade-elj túl sokat. Nem baj, ha van vesztes trade-ed, vesztes napod, vagy akár mínuszos heted, hónapod. az Összeredmény legyen például negyedévente, évente plusszos, valamint olyan stratégiákat építs fel, melyeket sokáig eredményesen használhatsz, valamint ha nem működnek egy idő után, bátran írd azokat felül és alkoss kreatív módszereket a folytatáshoz.

aud kereskedés

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, AUDUSD M5, 2019.03.28.

A fenti képen az AUD USD 5 perces chart-ján egy fordított fej váll alakzat látható, valamint 2 eső trendvonal is megtörik. Célár a pipa, stop a lenti X jel. Magasabb idősíkon természetesen van több megerősítés arra, hogy a belépő jó lehet, a multi timeframe elemzésről oktatásainkon hallhatsz bővebben.

ausztral dollar

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, AUDUSD M5, 2019.03.28-2019.03.29.

A célár teljesült, ilyenkor a pozíció egy részét lezárhatjuk, vagy akár az egészet. Itt most parciális zárást hajtunk végre, mert magasabb idősíkon akár fentebbi célárak is adódhatnak. Ahogy telik az idő, egy emelkedő trendvonalat rajzolunk a chart-ra:

ausztrál dollár grafikon

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, AUD USD M5, 2019.03.28-2019.03.29.

Amíg a vonal felett vagyunk, pozíciónk maradék részét hagyjuk futni. Ha minden jól alakul, nyerhetünk egy nagyobbat ezzel a daytrade-del akár.

Most átkapcsolunk 15 perces chart-ra és megijedünk egy hatalmas fej váll alakzattól és zárjuk a pozíció maradék részét:

ausztrál dollár vétel

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, AUD USD M15, 2019.03.28-2019.04.01.

A fej váll alakzatot követően akár shortolhatunk is, újabb nyereséget elérve, vagy várhatunk újabb long belépőre egyaránt. M 15-ös chart-on egy fals letörést, egy dupla aljat és egy eső trendvonal törést is láthatunk, ami long, azaz vételi jel.

ausztrál dollár usa dollár

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, AUD USD M15, 2019.03.29-2019.04.03.

A lokális tető közeledésével a pozíció egészét vagy nagy részét le is zárhatjuk, a lent látható ábrán ezt jelzi a piros pipa:

aud usd

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, AUD USD M15, 2019.04.01-2019.04.03.

Egy-egy stratégiát indikátorokkal is alátámaszthatunk, valamint nem csak a most leírt alakzatok lehetnek jó belépők, a technikai elemzés mélyebb elsajátítását követően egyre érdekesebb és jobb belépőink lehetnek.

Érdemes tanulnod, ez amúgy is egy olyan pálya, ahol a tanulást nem lehet és nem is szabad abbahagyni, mert az nagyon sok pénzbe kerülhet. Stratégia van több száz féle, de a nyerő stratégia is lehet vesztes stratégia az idő múlásával.

A kulcs benned van, a kulcs te magad lehetsz a sikerhez, egyetlenegy stratégia vagy technika sem helyettesíthet egy embert, a gondolkodás módodat a pszichológiai tényezőket, melyek mindegyike benned rejlik.

AUDUSD kereskedés - Konklúzió

A fenti cikkben sokat beszéltünk az ausztrál dollárról, az Aussie-ról, annak történetéről, szerepéről. Ha te látsz fantáziát abban, hogy a vilg egyik leggazdagabb országának devizájával kereskedj, vagy éppen az mozgat, hogy korrelációt fedezz fel az arany és az AUDUSD között, akkor akár érdemes lehet elkezdened kereskedni az AUDUSD devizapárral.

Ehhez adtunk pár alap információt támpontul, igyekeztünk mindent képekkel, egyszerű belépőkkel, stratégiákkal is ábrázolni, magyarázni. Megmutattuk a multi timeframe elemzés alapjait, mutattunk több idősíkon trend töréseket, alakzatokat, valamint ezek rövid magyarázatát is elolvashattad fentebb.

Gyere el tanfolyamainkra, ahol az ausztrál dollár mellett más devizapárokkal, vagy éppen részvényekkel, CFD-kkel indexeken, árupiaci termékeken is megismerkedhetsz és csapatban tanulhatsz, és ami a lényeg , interaktív módon kérdezhetsz.

ausztrál dollár oktatás

További Tőzsde cikkek


Az Admiral Markets-ről

Szabályozott brókercégként hozzáférést biztosítunk a világ legnépszerűbb kereskedési platformjaihoz. Kereskedhetsz nálunk CFD-kkel, részvényekkel és ETF-ekkel.

A fenti adatok további információkat nyújtanak az Admiral Markets honlapján közzétett összes elemzéshez, becsléshez, prognózishoz, előrejelzéshez vagy egyéb hasonló értékeléshez vagy információhoz (a továbbiakban: Elemzések). A befektetési döntések meghozatala előtt kérjük, figyeljen oda a következőkre:

1. Ez az elemzés kizárólag informatív jellegű és nem tekinthető befektetési tanácsadásnak vagy javaslatnak.

2. Minden befektetési döntést az egyes ügyfelek egyénileg hoznak meg, ahol az Admiral Markets nem vonható felelősségre semmilyen ebből keletkezett veszteségért vagy kárért, függetlenül attól, hogy a döntés az elemzésen alapul-e vagy sem.

3. Az Elemzés az Admiral Markets oktatója (a továbbiakban: Szerző) a Szerző személyes becslései alapján készült. Annak érdekében, hogy az ügyfelek érdekei védhetők legyenek és az elemzés tárgyilagossága ne sérüljön meg, az Admiral Markets megfelelő belső eljárásokat hozott létre az összeférhetetlenség megelőzésére és kezelésére.

4. Miközben mindent megteszünk annak érdekében, hogy az elemzés összes forrása megbízható legyen, és hogy minden információt, amennyire csak lehetséges, érthető, időszerű, pontos és teljeskörűen mutassunk be, az Admiral Markets nem garantálja az elemzésben szereplő információk pontosságát vagy teljességét. A bemutatott számok múltbeli teljesítményre vonatkozó adatok, amelyek nem megbízható mutatók a jövőbeli eredményekre.

5. Az Admiral Markets által feltüntetett pénzügyi instrumentumok bármilyen korábbi vagy modellezett teljesítménye nem értelmezhető kifejezett ígéretnek, tanácsadásnak, garanciavállalásnak vagy következtetésnek semmilyen jövőbeli teljesítményre vonatkozóan. A pénzügyi instrumentum értékének növekedése és csökkenése, valamint az eszköz értékmegőrzése nem garantált.

6. A tőkeáttételes termékek (beleértve a CFD-ket) spekulatív jellegűek, amelyek profitot és veszteséget is eredményezhetnek. A kereskedés megkezdése előtt bizonyosodjon meg arról, hogy megértette a felmerülő kockázatokat

Kockázati figyelmeztetés

A CFD összetett eszköz, és a tőkeáttétel miatt a hirtelen veszteség jelentős kockázatával jár. 77% -án a lakossági befektetői számláknak veszteség keletkezik, amikor ennél a szolgáltatónál CFD-kkel kereskednek. Fontolja meg, hogy érti-e a CFD-k működését és hogy megengedheti-e magának a veszteség magas kockázatát.