76% -án a lakossági számláknak veszteség keletkezik, amikor ennél a szolgáltatónál CFD-kkel kereskednek. A CFD összetett eszköz, és a tőkeáttétel miatt a hirtelen veszteség jelentős kockázatával jár. 76% -án a lakossági befektetői számláknak veszteség keletkezik, amikor ennél a szolgáltatónál CFD-kkel kereskednek. Fontolja meg, hogy érti-e a CFD-k működését és hogy megengedheti-e magának a veszteség magas kockázatát.

Az Admiral Markets csoport az alábbi vállalatokat foglalja magába:

Admiral Markets Pty Ltd

Az Ausztrál Értékpapír és Befektetési Bizottság (ASIC) szabályozása alatt
A weboldal csak angol nyelven érhető el
TOVÁBB

Admiral Markets Cyprus Ltd

A Ciprusi Pénzügyi Felügyelet (CySEC) szabályozása alatt
TOVÁBB

Admiral Markets UK Ltd

A Financial Conduct Authority (FCA) szabályozás alatt
TOVÁBB
Megjegyzés: Ha bezárod ezt az ablakot anélkül, hogy kiválasztottad a céget, beleegyezel, hogy folytatod a folyamatokat FCA (Egyesült Királyság) szabályozás alatt.
Megjegyzés: Ha bezárod ezt az ablakot anélkül, hogy kiválasztottad a céget, beleegyezel, hogy folytatod a folyamatokat FCA (Egyesült Királyság) szabályozás alatt.
Szabályozó CySEC fca

A Befektetési alap fogalma – Befektetési alap vagy tőzsde

2007-2009 között nagyon kevesen mertek volna belevágni a tőzsdézésbe, ebben az időszakban még befektetési alapokat, vagy az ehhez köthető "unit linked" biztosításokat is nehéz volt értékesíteni.

A hitelválság, vagy világgazdasági válság, a negatív hatásai mellett, azonban igen jó lehetőség volt azoknak a bátor befektetőknek, akik mertek kockáztatni némi pénzt a tőzsdén, de azoknak is, akik nem értenek a piacokhoz, de a befektetési alapokat kezelő szakemberekben bíztak ebben az időszakban.

befektetesi alap

Tőzsde vagy befektetési alap a múltban

Diverzifikációnak azt nevezzük egyszerű szavakkal, ha az ember több helyre fektet be egyidejűleg, a kockázatot porlasztva, csökkentve.

Voltak, akik magas hozamok mellett eszközalap vagy befektetési alapokba feltettek, voltak, akik részvényalapokat vásároltak, voltak akik ingatlanokba, ingatlan alapokba tették pénzüket, vagy akár kötvényekbe és más eszközökbe egyaránt.

Honnan tudhatod, hogy mikor van jó beszálló egy-egy befektetési alapba, tőzsdeindexbe vagy éppen részvénybe? Mi alapján válassz befektetési alapot vagy éppen hogyan válassz ki magadnak 5-10 részvényt amibe fektetnél?

A befektetés, a pénzügy, egy olyan szakma, ahol vannak stratégiák (pl. befektetési alap stratégiák, tőzsde stratégiák), alapelvek, szabályok, de a siker kulcsa vagy a portfoliómenedzser, az alapkezelő, vagy maga a befektető, azaz te.

A fenti időszakban a gazdasági lapok hatalmas krachról írtak, a tőzsdék zuhantak, de tudod jól a tőzsdei mondást: "ágyúdörgéskor vásárolj…"

Na ebben az időszakban bizony dörögtek az ágyúk.

De mi a helyzet 2019-ben? Tavaly év végén komoly tőzsdei korrekció söpört végig a világ részvénypiacain, amit ha időben felismertél, igen jól kihasználhattál olcsó vásárlásra, így magas hozamot érhettél el akár 3-4 hónap alatt.

Nyiss egy ingyenes tőzsde demo számlát és tapasztald meg a piacok működését kockázat nélkül!

Befektetési alap demo

Ha például amerikai technológiai részvényekből szemezgettél, a Facebook, az Apple akár 30 százalékot is hozhatott volna a konyhára.

Nyilván ekkora kockázatot nem célszerű vállalni, erre jó a diverzifikáció, azaz a több lábon állás, ilyen például az is, ha befektetési alapot vásárolsz, vagy ha saját magadnak raksz össze részvény portfóliót.

A továbbiakban kitérünk arra, mi az a befektetési alap, valamint a befektetési alap típusaira és természetesen az örök "tőzsde vagy befektetési alap" dilemmára

Egy befektetési alap teljesítménye a korábbi évekről könnyen elérhető, de soha ne ebből indulj ki, a lényeg a jövő. Szerinted mi lesz a befektetési alapokkal, ha komolyabb korrekció jönne?

Reméljük nem lesz válság a közeljövőben, ám legyünk óvatosak, olvassunk sok gazdasági témájú cikket, ha esetleg ki kell szállnunk befektetési alapjainkból, azt mindenképpen jól időzítve, magas hozamokkal tegyük meg.

A befektetési alap fogalma, típusai

Befektetési alap platform

Tudni szeretnéd, mi az a befektetési alap? Most kiderül!

A befektetési alap egy olyan vagyontömeg, melyet csak befektetési alapkezelő hozhat létre és működtethet, egy alapkezelő azonban több befektetési alapot is kezelhet.

A befektetési alap működése

Lehet nyilvános, zártkörű befektetési alap, vagy nyílt végű, zárt végű befektetési alap.Kereshetünk magunknak olyan befektetési alapokat is, melyek például kizárólag amerikai technológia részvényekbe fektetnek, vagy éppen kötvény befektetési alapokat, amelyek pl. nemzetközi államkötvényekbe, vállalati kötvényekbe, ingatlanokba, vagy feltörekvő országok részvénypiacába, stb fektetnek be.

Ma már rengeteg lehetőség alapján válogathatunk, ami egyrészt nagyon jó, de ebben az igen széles termékkínálatban vajon ki tud eligazodni?

Ami a lényeg: ha van például 1-2 millió forint megtakarításod, abból nehezen veszel 20 féle részvényt, ezzel szemben egy befektetési alap sok milliárd forintos vagyontömegével akár 100 vagy annál több részvényt is vásárolhat, te pedig abból és azok hozamából a betett pénzed arányának megfelelően részesülhetsz.

A kérdés az, hogy mekkora hozam elérése a célod, mikor szállsz be egy-egy befektetési alapba, illetve az, hogy befektetéseidnek mik a költségei (pl. a befektetési alap költségei).

Tőzsde vagy Befektetési alap 2019-ben

Bizonyára sokakban felmerül a kérdés, hogy tőzsde vagy befektetési alapokban érdemes gondolkozni.

Lehet, hogy olcsóbb tőzsdézned? Igen, amennyiben megveszed az egyes részvényeket és ülsz bennük pár évet.

Befektetési alap számla

Ha aktív kereskedő vagy, a kötési jutalékoknak relatíve magas lehet az összköltsége. Ennek ellenére, amennyiben eredményesen kereskedsz, ezek a költségek megtérülhetnek, ám ez csakis akkor valósulhat meg, ha nyitott vagy a tőzsdézés tanulására.

Az is egy megoldás lehet, ha mindkettő befektetési formába belekóstolsz és kitartóan tanulsz.

Nyíltvégű befektetési alap és zártvégű befektetési alap

Zártvégű befektetési alapok esetében a befektetési jegy csakis a futamidő leteltével váltható vissza, ekkor az alap maga is megszűnik.

Nyíltvégű befektetési alap fogalma azt jelenti, hogy a két típus létezik attól függően, hogy csak az induláskor vagy folyamatosan vásárolható-e az adott alap, mindkét esetben közös az, hogy a befektetési jegyek bármikor, a lejárat előtt is visszaválthatóak.

Nézzünk egy befektetési alap összehasonlítást a lejáratra vonatkozóan:

 • A Likviditási alapok: 3 hónapnál nem hosszabb futamidejű kötvényekbe fektetnek,
 • Pénzpiaci alapok: a futamidő maximum egy év,
 • Rövid kötvény alapok: a futamidő 1-3 év,
 • Hosszú kötvény alapok: a futamidő a 3 évet is meghaladhatja.

Más szempontok alapján is lehet csoportosítani az alapokat:

 • kötvénytúlsúlyos
 • részvénytúlsúlyos (részvény alapú befektetési alap),
 • vagy a kettő közti kiegyensúlyozott vegyes alapok.

Léteznek:

 • részvényalapok,
 • indexkövető alapok,
 • garantált alapok,
 • származtatott alapok,
 • ingatlan alapok,
 • ingatlan fejlesztő alapok.

Befektethetünk alapokba forintban, dollárban, euroban, stb. A befektetési alapok múltbeli hozamairól több helyen is tájékozódhatsz az interneten (pl. Bamosz.hu), de a múltbeli hozamok sohasem jelentenek garanciát a jövőt illetően.

Befektetési alap tőzsde

A befektetési alap hozamok bizonyos időszakban 10-20 százalékot teljesítenek, az ma már jónak mondható, mivel a banki kamatok nagyon alacsonyak, ennél nagyobb hozamokat is láthatunk olykor, ha pedig egyedi részvényekbe fektetünk, nyilván magasabb kockázat is.

Sokan bizonyos országokba, régiókba nagyobb súlyozással befektetnek, vagy vannak olyan helyzetek, hogy bizonyos szektorok, ágazatok teljesíthetnek jobban a benchmark-nál, a befektetési alap indexeknél, így azok megfelelő súlyozása is lehet a siker kulcsa.

Egy-egy nagyobb tőzsdei korrekciót követően néha jó döntés lehet olcsóbban vásárolnunk, valamint fontos lehet meghatározni előre a kilépési stratégiánkat, azaz azt, hogy milyen esetben vagy mikor szállunk ki az egyes alapokból.

Sokan játszanak azzal, hogy egyik alapból a másikba ugrálnak, de a befektetési alapba fektető emberekre nem ez a magatartás jellemző.

Az elmúlt 10 évben a befektetési alapok tartoltak, ha a Dow Jones indexre pillantunk, gyakorlatilag több évtizedes emelkedést jelez a chart, de ez nem jelenti azt, hogy az alapokkal mindenki nyert. Itt is működik a pszichológia, sokan zuhanáskor szállnak ki, sokan nem mernek olcsón vásárolni, vagy éppen akkor nincs pénzünk, amikor a gazdaság lefelé tart és az indexek esnek.

Recept a jó időzítésre nincs, azonban ha egyes részvényeket fundamentálisan tudunk elemezni, valamint az indexeket több idősíkon is tudjuk technikailag elemezni, az nem árt.

Ahhoz, hogy jobban beleláss az indexek és ezáltal a befektetési alap árfolyamának alakulásába, célszerű különböző tőzsdetanfolyamokon részt venned, amit pár kattintással egy regisztrációt követően az Admiral Markets-nél is megtehetsz.

Befektetési alap tanfolyam

Az Admiral Markets-nél kereskedhető részvényekről, indexekről, devizákról, olajról, aranyról, kriptopénzekről is kérdezhetsz előadásainkon, sőt webináriumainkat a számítógépedről vagy okostelefonodról is nézheted, mivel azok az interneten nyomon követhetőek.

A befektetési alap vagy tőzsde összehasonlítása

Nyilván a befektetési alapokat és a tőzsdézést sokan összehasonlítjátok, ami egyfelől jó, azonban a két terület csak rokon terület, de teljesen más hozzáállást, személyiség típust igényel. Mindenkinek más és más az élethelyzete.

Lehetsz te tanuló, vagy frissdiplomás, esetleg pár éve dolgozó mesterember, aki a nyugdíjára spórol, lehetsz tehetősebb kockázatot inkább vállaló vállalkozó vagy éppen megfontolt üzletember, mindenkinek más befektetés való.Hogyan tudod eldönteni azt, hogy mibe is fektess?

Rengeteg bank és pénzügyi cég, befektetési alap vadászik ügyfelek millióira ma, rengeteg ember magát pénzügyi tanácsadónak hívja, azaz ebben a pénzügyi labirintusban eligazodni ma igen nagy kihívás, a legjobb befektetési alap megtalálása pedig kemény feladat.

Természetesen minden területen célszerű kikérni szakemberek tanácsát, valamint erre a területre is igaz, hogy igazán jó tanácsadót nem egyszerű találni, csakúgy mint például megbízható autószerelőt, stb.

A legjobb az, ha sokat olvasunk a témában, eljárunk több helyre is szemináriumokra, több bank, brókercég, befektetési alap teljes kínálatát figyelmesen végignézzük, valamint ha magunkat is képezzük.

Belegondoltál már abba, hogy mennyi pénzt, időt energiát fordítottál tanulásra, jogosítvány szerzésre, játékra, dohányzásra, bulira, nyaralásra, hobbikra stb? Önmagad pénzügyi képzésére mennyi időt szántál? Nálunk akár online bárhonnan részt vehetsz oktatásokon.

Befektetési alap kezdőknek

Ha már olvastál arról, hogy milyen éves, fél éves vagy több éves hozamokat tudtak elérni a hazai és a külföldi alapkezelők, akkor beszéljünk kicsit arról, hogy mi volt a helyzet a tőzsdéken. Ezt indexekkel és pár egyedi részvénnyel is szemléltetni fogjuk.

A tőzsde egy olyan piac, ahol te több részvénytársaság részvényeit adhatod-veheted nap mint nap. Mit gondolsz arról, hogyan teljesítettek a magyar és a külföldi részvények tavaly, vagy éppen az elmúlt 5 évben?

Eláruljuk: hozamok tekintetében az elmúlt évek jelentették magát a Kánaánt a befektetőknek.

Rengeteg magyar és még több külföldi részvény szárnyalt idén, tavaly vagy éppen tavalyelőtt, sőt több éve, aki egyedi részvényekkel kereskedett és szerencséje is volt, illetve némi tudása, az akár meg is gazdagodhatott, de az ügyesebbek a legtöbb külföldi befektetési alap eredményét igencsak lepipálhatták.

Tanulj tőzsdézni, legyél te az, aki jól választ majd ki pár részvényt idén és jövőre is, miután képezte magát.

Még mindig nem tudod eldönteni, hogy a befektetési alap vagy a tőzsdézés érdekel jobban? Olvasd el a következő fejezetünket, ahol bemutatunk egy köztes megoldást is!

Befektetési alap tőzsdén?

Hallottál már az ETF-ekről? Az Admiral Markets platformjain ETF-ekkel is kereskedhetsz, ami az Exchange Traded Fund szavak rövidítése, azaz tőzsdén jegyzett alap.

Gyakorlatilag olyan mint egy nyílt végű befektetési alap, ami például követheti egy index árfolyamát is, azaz te szinte közvetlenül az indexbe tudsz fektetni, ha bízol annak növekedésében. Ez egyfajta passzív portfólió kezelési stratégia, ha úgy tetszik.

befektetési alap etf

Befektetési alap ETF

Az ETF kereskedés hasonló a részvénykereskedéshez, árfolyamuk napon belül is ingadozik, izgalmas, pörgősebb mint a befektetési alapok világa, mégis hasonló.

Akik pedig ezt is megszeretik, azoknak a részvények világa csodálatos, varázslatos is lehet. 1993 óta vannak ETF-ek, ma már forgalmuk igen jelentős, likviditásuk magas.A befektetési alapot az ETF-ekkel gyakran összekeverik.

Befektetési alapok és indexek

Rengeteg befektetési alap létezik, több közülük indexekhez, benchmarkhoz kötött (index befektetési alap).

A befektetési alapoknál célszerű megvizsgálni a költségoldalt is. Mennyibe kerül neked a befektetési alapokba történő befektetés?

Ha már utánaolvastál a befektetési alapok által elért átlag hozamoknak, vessünk pár pillantást néhány indexre.

Ha az egyes index chartok, grafikonok jobb oldalán látható értékeit összehasonlítod a képernyő bal oldalán látható pontértékeivel, elfogadható hozamokat látsz? Érdemes indexekkel, ETF-ekkel, egyedi részvényekkel kereskedni?

Nézzünk meg néhány múltbeli teljesítményt, hogy lássuk, hogyan mozogtak az elmúlt hetekben/hónapokban/években. Ha szeretnéd látni az aktuális mozgásokat, letöltheted a MetaTrader programot és megnyithatod rajta a lenti chartok bármelyikét.

Befektetési alap hozama

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, DIJA 30, havi, 2001.01.01-2019.02.01.

A fenti kép a DJIA30 index havi grafikonja. Megérte tőzsdézni?

Nézzük a DAX-ot, a német indexet:

befektetési alap grafikon

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, DAX30 havi, 2001.01.01-2018.03.01.

Honnan hová jutott el pár év alatt a német index?

És mi a helyzet Angliában?

A Brexit nem számít? Furcsa az emelkedő trend?

befektetési alap típusok

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, FTSE100 havi, 2001.01.01.-2018.12.01.

Az amerikai technológiai index tízszerezett, miközben a befektetési alapok …

index befektetési alap

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, NQ100 havi, 2001.01.01-2019.01.01.

Na azért a kép akkor teljes, ha a legmeghatározóbb index, az S&P 500 is bemutatásra kerül:

s&p 500 befektetési alap

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, SP500 havi, 2001.01.01-2018.01.01.

Befektetési alap Demo számla

Befektetési alap vs részvények

Most pedig pár chartot kiragadunk annak a szemléltetésére, hogy bemutassuk, mekkora hozamot érhettél volna el pár amerikai részvénnyel. Ne feledd, ez egy rendkívül jó időszak volt.

befektetési alap működése

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, AAPL napi, 2017.05.23-2019.01.17.

Fent az Apple chart-ja látható, ha a kék téglalapnál eladtad a papírt a fej váll alakzat miatt és lent a lenti szintnél újra vetted, sokat nyerhettél, akár alapkezelőket is legyőzhettél. Ma már az Apple 198 dollár, az újabb 15 % a kép készítése óta!

befektetési alap számla

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, AAPL napi, 2018.04.24-2019.02.21.

Fent láthatod a fordított fej váll alakzatot, ami a belépőt adta. Következő részvényünk az Amazon, vele 1-2 hónap alatt szintén lehetett profitálni szépen.

befektetési alap osztalék

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, AMZN napi, 2018.05.07.-2019.03.06.

Ha több évre visszanézzük az Amazon chart-ját, láthatjuk, milyen fejlődésen ment keresztül…

mi az a befektetési alap

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, AMZ heti, 2013.12.29-2018.11.25.

Egy kis hagyományos gazdaság a technológiai szektor után, íme a Caterpillar grafikonja. Nem rossz. A kép készítését még 10 dollár rally követte.

befektetési alap stratégiák

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, CAT havi, 2007.04.01-2017.12.01.

Majd elfelejtettem, íme a Facebook, vajon ott kellett volna venni és azóta is emelkedik?

befektetési alap teljesítménye

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, CAT havi, 2018.05.04-2019.03.05.

Ha a hozam nem tetszik a következő képen, jusson eszedbe, ha kólát iszol a Coca-Cola befektetésed mellett, az bizony átvitt értelemben egy osztalékot fizető korty volt.

alternatív befektetési alap

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, KO heti, 2013.02.03.-2018.12.02. És ha vettél volna hambi mellé McDonald's részvényt is…. na ez nem semmi hozam…

részvény alapú befektetési alap

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, MCD havi, 2007.03.01-2017.11.01.

Ha Snapchat-be raktál volna egy kis összeget, ez lett volna az eredmény.

legjobb befektetési alap

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, SNAP napi, 2017.dec.22-2019.01.02.

befektetési alap snapchat

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, SNAP napi, 2018.05.04-2019.03.05.

Forex vs befektetési alapok

A témáról röviden csak annyit, hogy a devizapiacon az elmúlt években igen komoly mozgások voltak.

Az elmúlt években a jen párokon, a svájci frank párokon, a font mozgásán elég jól lehetett keresni, ez a tevékenység pörgős, illetve a magas tőkeáttét miatt komoly hozamokat eredményezhetett.

Mi lesz a Brexit hatása? Mennyit lehet keresni vagy veszíteni egy non farm payroll (NFP adatkor)?

Érdekel a daytrade és a skalpolás? Hosszabb távon is ígéretesek a chartok, de ha naponta nem izgulsz eléggé a befektetési alapokon, tegyél egy próbát a devizapiacon.

Befektetési alap tanulás

Befektetési alap vásárlása és tőzsdézés

Konklúzió

Minden ember más és más. Van, akinek a befektetések világa nem való, van aki nyugis típus, maximum befektetési alapokba száll be, van aki gazdagodni akar és a tőzsdei spekulánsok legnagyobbjait szeretné követni. Mindegyikük tévedhet, mindegyiküknek lehet igaza is.

A befektetési alap fórum hozzászólások sem gyakran teljeskörűek, egészen más képet festenek.

Cikkünkben végigmentünk mi a befektetési alap jelentése, melyek a befektetési alap típusok (pl. nyílt és zárt végű befektetési alap), milyen befektetési alap hozamok és tőzsdei hozamok várhatók a különböző kockázati szintek mellett.

Az Admiral Markets oktatásain számos további információkhoz juthatsz a tőzsdézésről, amelyek hozzájárulhatnak eredményességedhez.

További Tőzsde cikkek:

Az Admiral Markets-ről

Szabályozott brókercégként hozzáférést biztosítunk a világ legnépszerűbb kereskedési platformjaihoz. Kereskedhetsz nálunk CFD-kkel, részvényekkel és ETF-ekkel, valamint tanulhatsz professzionális oktatónktól.

Befektetési alapok oktatás

Ez az anyag nem tartalmaz semmilyen befektetési tanácsot vagy befektetési döntés meghozatalára vonatkozó ajánlást, sem javaslatot vagy ösztönzést semmilyen pénzügyi eszközbe való befektetésre. Kérjük vegye figyelembe, hogy a kereskedési elemzés nem minősül megbízható előrejelzésnek sem a jelenlegi, sem a jövőbeni teljesítményre vonatkozóan, mivel a körülmények az idő függvényében bármikor megváltozhatnak. Mielőtt bármilyen befektetési döntést hozna, kérjük tájékozódjon független befektetési tanácsadóknál, hogy megbizonyosodjon arról, hogy megértette a felmerülő kockázatokat

.