Az Admiral Markets csoport az alábbi vállalatokat foglalja magába:

Admiral Markets Pty Ltd

Az Ausztrál Értékpapír és Befektetési Bizottság (ASIC) szabályozása alatt
A weboldal csak angol nyelven érhető el
TOVÁBB

Admiral Markets UK Ltd

A Financial Conduct Authority (FCA) szabályozás alatt
TOVÁBB

Admiral Markets Cyprus Ltd

A Ciprusi Pénzügyi Felügyelet (CySEC) szabályozása alatt
A weboldal csak angol nyelven érhető el
TOVÁBB
Megjegyzés: Ha bezárod ezt az ablakot anélkül, hogy kiválasztottad a céget, beleegyezel, hogy folytatod a folyamatokat FCA (Egyesült Királyság) szabályozás alatt.
Megjegyzés: Ha bezárod ezt az ablakot anélkül, hogy kiválasztottad a céget, beleegyezel, hogy folytatod a folyamatokat FCA (Egyesült Királyság) szabályozás alatt.
Szabályozó fca

Amit a részvényekről tudnod kell - részvények, CFD-k és ETF-ek

Az előző cikkünkben végig vettük a napjainkban egyik „legtrendibb" részvények alakulását és összetételét, most végig megyünk azokon a fogalmakon, amelyek még felmerülhetnek a részvényekkel, a részvény CFD-kkel kapcsolatban. A részvényvásárlás kezdőknek komplexnek tűnhet, akik gyakran vetnek fel olyan kérdéseket, hogy mivel érdemes kereskedni, mi az osztalék jelentése, melyek az osztalékot fizető részvények, sőt, egyáltalán mi a részvény fogalma és kinek érdemes részvényekbe fektetni. Olvass tovább, mert hamarosan kiderül!

Mi a részvény fogalma

A részvény jelentése: egy részvénytársaság alaptőkéjének egy kisebb része, amely a tulajdonjog gyakorlására hatalmazza fel a részvényest.[1] A részvényeknek azonban számos fajtáját megkülönböztethetjük, pl. a részvények fajtái közé tartoznak a törzsrészvények és osztalék elsőbbségi részvények is. Az előbbiek többnyire némely tulajdonjog felhasználására feljogosítanak, az utóbbiak pedig főként arról híresek, hogy egy magasabb osztalékkifizetés mellett nem adnak szavazati jogot. [2] A részvény angolul „share" vagy „stock" vagy bizonyos esetekben „equity"-t jelent. Rengeteg kapcsolódó fogalmat fogunk még említeni, hogy könnyebben összeálljon a fejedben, hogy mi az a részvény.

Amennyiben többet szeretnél tudni a tőzsdei kereskedésről, gyere el valamelyik ingyenes Tőzsde napunkra:

Tőzsde nap 2018

Mit jelent az osztalékfizetés? Melyek az osztalékot fizető részvények?

A gazdasági társaságok, vállalatok egyik legmeghatározóbb jogosultsága a részvény osztalékhoz való jog. Mit jelent ez? Amennyiben a társaság nyereséget ért el, különböző szempontok (jogszabály, társasági szerződés, ügyvezetés, felügyelőbíróság döntése) alapján sor kerülhet osztalékkifizetésre a tulajdonosok (részvényesek között). A tulajdonosokat a részesedésük arányának megfelelően illetik meg részesedéssel, amennyiben a főszabályt tekintik irányadónak. Azonban a tulajdonos javára ettől eltérhetnek, itt jönnek képbe az osztalékelsőbbségi részvények. Kivételt képeznek ez alól a Kft-k, ahol a társasági szerződésnek kifejezetten rögzítenie kell a részvény osztalékjogosultság arányát, amennyiben a főszabálytól eltérő módon kívánják kifizetni az osztalékokat.[3]

Melyek az osztalékfizető részvények?

A magyar osztalékfizető részvények 2019-ben a Graphisoft, Telecom, MOL, OTP, Richter, Elmű, ÉMÁSZ, Masterplast, Zwack, ANY, Alteo, Appennin, Duna House, Rába.[4] Ha külföldi osztalékfizető részvényekben gondolkozol, itt vannak példaként a DOW osztalékfizető részvényei (Dow Jones Index CFD):

 • AAPLApple Inc.
 • AXPAmerican Express
 • BABoeing Co.
 • CATCaterpillar Inc.
 • CSCO Cisco Systems
 • CVX Chevron Corp
 • DIS The Walt Disney Company
 • DWDP DowDuPont Inc.
 • GE General Electric
 • GS Goldman Sachs
 • HD Home Depot
 • IBM I Corp
 • INTC Intel Corp
 • JNJ Johnson & Johnson
 • JPM JP Morgan Chase
 • KO Coca-Cola Co.
 • MCD McDonald's
 • MMM 3M
 • MRK Merck
 • MSFT Microsoft
 • NKE Nike Inc.
 • PFE Pfizer
 • PG Procter & Gamble
 • TRV Travelers Co.
 • UNH UnitedHealth Group
 • UTX United Technologies
 • V Visa
 • VZ Verizon
 • WMT Wal-Mart Stores
 • XOM Exxon Mobil[5]

Természetesen egy cég dönthet úgy is, hogy nem fizeti ki a részvény osztalékot a tulajdonosoknak, hogy a következő évben még nagyobb nyereséget halmozzon fel.

Szeretnéd ingyenesen kipróbálni a részvénykereskedést? Egy ingyenes demo számlán mindezt megteheted! Nyiss egyet ingyen!


Részvény vásárlás feltételei, a részvény vásárlás menete, részvénykereskedés

Látva a nagy cégek neveit, biztosan megfordult a fejedben, hogyan zajlik a részvény vásárlás menete, mik a feltételei. Ezek brókercégtől függően eltérők lehetnek. Az Admiral Markets-nél például lehetőséged van a részvény vásárlásra, valamint a részvény CFD vásárlásra. A Kettő között a különbséget egy korábbi cikkünkben kifejtettük. Amennyiben részvényt vásárolnál, a következő módon teheted meg az Admiral Markets-nél:

Valós részvény vásárlása, részvénykereskedés a tőzsdén

Az Admiral Markets most vezetett be több mint 3000 új részvényt az Admiral.MT5 számlákon, valamint több mint 4000 új részvényt és 100 ETF-et az Admiral.Invest számlán. Ez azt jelenti, hogy a korábban rendelkezésre álló instrumentumokkal együtt, kínálatunk most vitathatatlanul az egyik legnagyobb online kereskedési helyszínek egyike. A vezető kereskedési platformunk - a MetaTrader 5 mellett, a kereskedők és a befektetők számára is az egyik legversenyképesebb feltételeket nyújtjuk.

Az új kínálat a következő tőzsdéken kereskedhető részvényekből és tőzsdén kereskedett alapokból (valamint CFD-kből ugyanazon eszközök többségénél) áll:

1. Ausztria (VIE)

2. Belgium (Euronext)

3. Dánia (CSE)

4. Finnország (NASDAQ)

5. Franciaország (Euronext)

6. Németország (Xetra)

7. Hollandia (Euronext)

8. Norvégia (NASDAQ)

9. Portugália (Euronext)

10. Spanyolország (BME)

11. Svédország (NASDAQ)

12. Svájc (SWX)

13. Egyesült Királyság (LSE)

14. Amerikai Egyesült Államok (AMEX, NASDAQ és NYSE)

Tanulj többet a részvény kereskedésről CFD-ken a Zero to Hero ingyenes videósorozatban! Töltsd le most!

Zero to Hero

Mit kell tenned, ha részvénykereskedést szeretnél folytatni?

Nyiss egy Admiral.MT5 számlát vagy egy Admiral.Invest számlát. Helyezd el rajta a minimális, vagy annál nagyobb betétet a kereskedéshez. A jutalékokról és a versenyképes feltételekről ezen az oldalon olvashatsz többet. Amennyiben kezdő vagy, gyere el valamelyik tőzsde oktatásunkra, és lépésről lépésre megtanítjuk az alapokat.

A részvények fajtái – Milyen részvényt érdemes venni?

A részvények fajtáinak hét alapvető típusát különböztetjük meg, az egyik legismertebb és legkönnyebben kereskedhető részvény a törzsrészvény. Ehhez nem kapcsolódik semmilyen speciális előjog. Léteznek emellett elsőbbségi részvények, például a szavazatelsőbbségi részvények, amelyekről már beszéltünk. Ismert továbbá a dolgozói részvény is, amelynek birtokában ingyen vagy kedvezményesen juthatnak a munkavállalók egy adott a cég részvényeihez. Mindezek mellett megkülönböztetünk kamatozó részvényt, átváltoztatható kötvény, elővásárlási jogot biztosító és a saját részvény, amikor a cég saját a papírjait veszi meg.[6] Ezek a részvények legfőbb fajtái.

Mi az ETF jelentése és mi az ETF kereskedés?

Az CFD kereskedés is kulcsfontosságú a pénzügyi piacokhoz való hozzáféréshez, de mi a helyzet egy másik eszközcsoporttal, az ETF-ekkel?

A CFD-k (Contract for difference) magas kockázatú, tőkeáttételes termékek, míg a tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) általában egy olyan mögöttes indexet követnek, amely általában alacsony kockázatúként vannak számon tartva.

Nyiss egy számlát!

Az egyik legnagyobb különbség a CFD-k és az ETF-ek között, hogy az előbbit elsődlegesen spekulációra használják, míg az utóbbit hosszútávú befektetésnek tekintik, így az ETF befektetések megfelelőbbek lehetnek azok számára, akik passzív befektetést szeretnének.

Az ETF befektetéseket alacsony költségűnek tekintik, mivel csupán egy alacsony éves kezelési díja van. Emellett nincsenek folyamatos kamatdíjak, mivel a saját alapjaid szükségesek az ETF befektetéshez.

Az ETF kereskedés hatékony módja, hogy hozzáférést szerezzünk a pénzügyi piacokhoz. Az ETF-ek kereskedhetők a részvénypiacon, mint tőzsdén jegyzett cégek részvényei.

Ahogy már említettük az Admiral Markets-nél 100 ETF-el is kereskedhetsz! Ahhoz, hogy elhelyezd a betétet, amivel kereskedni szeretnél, nyitnod kell egy Admiral.Invest számlát, amin keresztül hozzáférhetsz az ETF kereskedéshez. Nézd meg a kínálatunkat!

Miért érdemes részvénybe fektetni?

1.Magasabb potenciális hozam hosszú távon

A részvények potenciálisan sokkal nagyobb hozamot kínálhatnak, mint a kötvények, a különféle banki lekötések, vagy épp az állampapírok. Nézd meg ezt az ábrát:

Forrás: Morningstar [2017], (1926 január – 2016 december 2016) – Az ábrán a részvényeket az SP500 index, a kötvényeket a U.S. Intermediate Government Bond index, a rövid távú befektetéseket a U.S. Treasury bills, és az inflációt a Consumer Price (fogyasztói ár) index képviseli.

Az USA részvények konzisztensen többet eredményeztek, mint a kötvények hosszú távon, annak ellenére, hogy gyakoriak az ingadozások a piacon. Természetesen ez nem egy egyenes vonalat jelent az emelkedésben, de ebben az időszakban látható, hogy a részvényekben nagyobb volt hosszútávon a potenciál.

2. Diverzifikálhatod a kockázatot

Sokunknak, ha meghalljuk a kockázat szót, a félelem és a veszély szavak jutnak eszünkbe. A kockázatot azonban az élet számos területén, így a részvénypiacon is kezelni lehet. A bikapiacon évek óta tartó emelkedésből viszonylag könnyen profitálhattunk, amennyiben az emelkedő trend folytatódik, érdemes lehet részvényekkel kereskedni. Ha a trend fordul, vagy korrekció jön a világ tőkepiacain, léteznek olyan stratégiák, amelyekkel medvepiacon is eredményesen kereskedhetünk.

Ha szeretnél választ kapni mi a különbség a részvény CFD-k és az ETF-ek között, jelentkezz Zoli webináriumára, aki minden felmerülő kérdésre válaszol.

Részvény kereskedés

Amennyiben ETF-ekkel kereskedünk, már eleve indexkövető portfoliónk van, de érdemes és lehetséges egyedi részvényekből is felépítenünk a portfóliónkat. Van olyan befektető, aki addig elemez, amíg meg nem találja a szerinte nyerő részvényt, de a legtöbb szakértő a több lábon állást javasolja. Mindig tartsunk szárazon valamennyi puskaport, azaz legyen szabad pénzeszközünk és ha már részvényeket tartunk, vásárolunk, esetleg ETF befektetéseink vannak, legyenek szabályaink. Nem szabad érzelmileg kötődni egy részvényhez sem, mindig legyen stop loss, mert bármikor jöhet hevesebb korrekció vagy trendforduló. Ha például 6-7 részvényből áll portfóliónk, lehet benne osztalékpapír, spekulatív, azaz kockázatosabb és nagyobb hozammal kapcsolatos részvény is, de leginkább a blue chip-ek.

Vannak anticiklikus iparágak, egyes nyersanyagok árától függő iparágak, pl olajipari cégek, bányászattal foglalkozó vállalatok vagy éppen nyersanyagokat feldolgozó iparágak is, vagy éppen technológiai cégek, melyek közül sok akár hatalmas növekedés előtt is állhat. Országonként, régiónként is felépíthetünk portfóliókat, de ezt megtanulni egy összetett és időigényes feladat, így célszerű tőzsdei tanfolyamokra járnunk.

Számos elemzést elérhetsz manapság az interneten, de mindenki kizárólag a saját felelősségére vállaljon fel pénzügyi döntéseket. Mindig legyen stop loss és mindig legyen szabad tőke. Sokan short pozíciókat is nyitnak, de részvényekkel shortolni kockázatosabb, mint indexekkel (vállalat felvásárlás esetén a nyilvános vételi ajánlat, ha magasabb a piaci árnál, az nagyon kockázatos). Ha valaki gyakran nyit extrém méretű részvény CFD pozíciókat, inkább részvényekkel kereskedjen, de mindenképpen vegyen részt tőzsdei tanfolyamon. Miután a kockázatokról beszéltünk, azt a tényt azért fontos leszögeznünk, hogy a világon a leggazdagabb emberek nagy része a tőzsdei jelenlétnek köszönheti vagyonát, a hozamok pedig 1929-33 óta magukért beszélnek. 2007-2009 szintén nagy válságot hozott, ami sokaknak csődöt jelentett, azonban akik akkor kezdtek el kereskedni részvényekkel, 2019-ig valószínűleg jelentős hozamokat értek el.[7] Hogy mi lesz a folytatás? Nem tudjuk, de lesz mozgás, azaz lehetőség mindig jön, ahhoz, hogy azt felismerjük, tanulnunk kell, mert a piac mindig változik.

Ehhez segítségedre lehet egy ingyenes Tőzsde Demo számla, amelyen szimulálhatod és gyakorolhatod a kereskedést anélkül, hogy a saját pénzedet kellene használnod a tanulásra.

Demo számla

Összegzés – mi a részvény, kinek alkalmas a részvénykereskedés

Bízunk benne, hogy cikkünk segítségével könnyebben sikerült megértened, mi a részvény fogalma és jelentése, melyek az osztalékot fizető részvények, hogyan kapható részvény osztalék, milyen részvényt érdemes venni és mi az etf jelentése. A részvényvásárlás kezdőknek talán ezeket a kérdéseket rejti első körben magába, azonban ahogy belemerülsz a témába egyre több érdekes kérdéssel fogsz találkozni. Miután letisztáztuk a részvény vásárlás feltételeit és menetét, érdemes elsajátítanod a tőzsdepszichológia alapjait is, így a technikai háttér mellett a szellemi és mentális része is segíteni fogja a kereskedésedet.

Amennyiben érdekelnek további cikkeink a részvénykereskedésről, olvasd el ezeket:

Részvénykereskedés: Facebook, Google, Tesla részvény és társaik

Forex vs részvények: Forex vagy részvénykereskedés?

Ne feledd, amennyiben bármi kérdésed van, vedd fel velünk a kapcsolatot.
[1] http://mek.oszk.hu/adatbazis/magyar-nyelv-ertelmezo-szotara/kereses.php?kereses=r%C3%A9szv%C3%A9ny

[2] http://abszoluthozam.hu/tudastar/lexikon/reszveny.php

[3] https://www.portfolio.hu/gazdasag/jog/osztalekfizetes-hogyan-mikor-kinek.130532.html

[4] https://elemzeskozpont.hu/magyar-osztalek-reszvenyek-osztalekfizeto-reszvenyek-tozsdei

[5] http://www.dividend.com/dividend-stocks/dow-30-div...

[6] http://penzugyi-tudakozo.hu/reszvenyvasarlas-mint-...

[7] https://en.wikipedia.org/wiki/Bankruptcy

Kockázati figyelmeztetés

A CFD összetett eszköz, és a tőkeáttétel miatt a hirtelen veszteség jelentős kockázatával jár. 85% -án a lakossági befektetői számláknak veszteség keletkezik, amikor ennél a szolgáltatónál CFD-kkel kereskednek. Fontolja meg, hogy érti-e a CFD-k működését és hogy megengedheti-e magának a veszteség magas kockázatát.