Az Admiral Markets csoport az alábbi vállalatokat foglalja magába:

Admiral Markets Pty Ltd

Az Ausztrál Értékpapír és Befektetési Bizottság (ASIC) szabályozása alatt
A weboldal csak angol nyelven érhető el
TOVÁBB

Admiral Markets Cyprus Ltd

A Ciprusi Pénzügyi Felügyelet (CySEC) szabályozása alatt
A weboldal csak angol nyelven érhető el
TOVÁBB

Admiral Markets UK Ltd

A Financial Conduct Authority (FCA) szabályozás alatt
TOVÁBB
Megjegyzés: Ha bezárod ezt az ablakot anélkül, hogy kiválasztottad a céget, beleegyezel, hogy folytatod a folyamatokat FCA (Egyesült Királyság) szabályozás alatt.
Megjegyzés: Ha bezárod ezt az ablakot anélkül, hogy kiválasztottad a céget, beleegyezel, hogy folytatod a folyamatokat FCA (Egyesült Királyság) szabályozás alatt.
Szabályozó fca

A tőzsdeindexek bemutatása – európai, amerikai, nemzetközi tőzsdeindexek

Az értéktőzsdéken kereskedhetsz részvényekkel, a fontosabb részvényekből álló kosarakat nevezzük tőzsdeindexeknek, melyekkel kereskedhetsz. Ismerd meg, miért népszerűek a tőzsdeindexek, és melyek a legfőbb európai, amerikai, nemzetközi tőzsdeindexek!

Tőzsdeindexek

A tőzsde központosított, nyilvános piac, amely szervezett keretet biztosít különféle értékpapírok és instrumentumok kereskedéséhez. Sokan filmekből is ismerjük a tőzsdét, mindannyian láttunk már rohangáló alkuszokat, brókereket, de ma már a kereskedéshez elég egy laptop vagy mobiltelefon, így szinte bárhonnan tőzsdézhetsz.

Az Admiral Markets kereskedési platformjain részvényeket, indexeket is adhatsz vagy vehetsz, de ezek mellett rengeteg instrumentumot kínálunk, melyekről bővebben honlapunkon olvashatsz.

Demo tőzsdeindexek

Az elmúlt 10 évben a világ tőzsdeindexek közül a legtöbb jól teljesített, így kimagasló hozamot lehetett elérni a részvénypiacon, ETF-ekkel vagy befektetési alapokkal, vagy éppen a tőzsdeindexekkel történt kereskedéssel. Ha a cikket tovább olvasod, megmutatjuk neked konkrétan pár példán keresztül,milyen jó lehetőségek voltak a múltban, valamint azt, hogy néznek ki ma a chart-ok.

Fontos tudnod, hogy bármibe is fektetsz, annak az árfolyama emelkedhet vagy eshet is, de hamarosan látni fogd a cikkben szereplő grafikonokon is.

Most nézzük meg, egyáltalán mi az a tőzsdeindex.

A tőzsdeindexek fogalma - Mi a tőzsdeindex jelentése

Az értéktőzsdékről nap mint nap hallhatsz a televízióban, rádióban, vagy olvashatsz gazdasági portálokon, újságokban, sokan mégse tudják, mi a tőzsdeindex fogalma. A tőkepiacon az indexek olyan mutatószámok, amelyek részvények, vagy egyéb instrumentumok átlagos súlyozott árát, árváltozását mutatják.

A különféle tőzsdeindexek a különböző tőzsdéken forgo részvények árváltozását jelzik számodra. Vegyük például a magyar tőzsdeindexet, azaz a BUX tőzsdeindexet, mely a fontosabb hazai részvényeket tartalmazza, a teljesség igénye nélkül ilyen a MOL, OTP, MTelekom, Richter, 4iG, ANY, Appeninn, Autowallis, BIF, CIG, Konzum, OPUS, stb.

A BUX a Budapesti Értéktőzsdén forgó legnagyobb kapitalizációjú részvényeket tartalmazza tehát, azok árfolyamának változását méri valós időben. A kalkuláció a XETRA árai alapján történik. A BUX igen jó teljesítményét az is jellemzi, hogy a cikk írásakor az index történelmi csúcsa közelében jár.

Tőzsdeindex tanulás

A legfontosabb nemzetközi tőzsdeindexek egy helyen

Nézzünk párat legfontosabb, legismertebb külföldi tőzsdeindexek közül. Talán a legismertebb amerikai index a Dow Jones Industrial Average, 26400 pont felett jár, ami közelíti a történelmi csúcsot, 30 részvényből áll.

Az 500 részvényt tömörítő S&P 500 index 2900 pont feletti értéke szintén csúcsközeli állapotot tükröz, jelzi azt, hogy jelenleg még tart a bikapiac és optimista a hangulat, szintén ezt tükrözi a technológiai szektor nagyjait tartalmazó Nasdaq 100 pontértéke is, ami jelenleg több mint 7600.

Az ismertebb indexek még például az FTSE 100, az angol index, a DAX német index, a CAC 40 francia index, a spanyol tőzsdeindex IBEX, illetve a távol-keleti indexek közül a japán tőzsdeindex Nikkei mellett ismert még a Hang Seng és a Shanghai Composite is. Ezek közül melyikkel lehet érdemes kereskedni? Likviditás szempontjából mindegyikkel, ezek a tőzsdék nagy forgalmúak és a volatilitásuk is elég jó daytraderek, vagy éppen hosszabb távú befektetők számára egyaránt.

Ami a mi időbeosztásunkhoz leginkább igazodik az összes európai index, valamint ha szeretünk délután és este is kereskedni, az amerikai indexek közül bármelyik.

Az Admiral Markets előadásain gyakran hallhatsz amerikai vagy európai indexekről, részvényekről is, emellett Forex vagy egyéb termékekről is. Profi oktatóink a kockázatkezeléstől az eredményes money management technikákig rengeteg témát érintenek!

Tőzsdeindex kurzus

Európai tőzsdeindexek

A fentiekben már röviden érintettünk európai tőzsdeindexeket, most kissé bővebben belemegyünk a témába. Híres tőzsdeindexek Európából:

Németország: A DAX index (Deutsche Aktienindex ) Németország 30 legfontosabb vállalatának árfolyam alakulását tükrözi pillanatról pillanatra. A német tőzsdeindex 30 vállalatot tartalmaz, közülük felsorolunk párat: Adidas, Allianz, BASF, Bayer, BMW, Comerzbank, Deutsche Bank, Deutsche Telekom, Fresenius, Henkel, Infineon, Linde, Lufthansa, MAN, Metro, RWE, SAP, Siemens, VW, stb

Franciaország: Következő a francia tőzsdeindex CAC 40. Ez 40 vállalatot tömörít, a teljesség igénye nélkül írunk le most közülük párat: Accor, Air Liquide, Airbus, ArcelorMittal, AXA, BNP Paribas, Capgemini, Carrefour, Danone, L'Oréal, LafargeHolcim, LVMH, Michelin, PSA, Renault, Sanofi, Sodexo, Total, stb.

Nézzük meg, hogy az angol FTSE 100 index milyen cégeket tartalmaz, közülük pár ismertebb vállalat:

3i, AstraZeneca, Aviva, BAE Systems, Barclays, BHP, BP, British American Tobacco, BUNZL, Diageo, easyJet, Experian, GlaxoSmithKline, Glencore, HSBC, Just Eat, Lloyds Banking Group, Prudential, Reckitt Benckiser, Rio Tinto, Rolls-Royce Holdings, Royal Bank of Scotland, Royal Dutch Shell, Tesco, Unilever, Vodafone Group, stb.

Most pedig nézzünk meg más európai tőzsdeindexeket azok összetevői közül csak párat megemlítve.

Olasz tőzsdeindex összetevői közül pár ismert cég:

Banca Generali, Enel, Eni, Ferrari, FIAT, Generali, Intesa Sanpaolo, Juventus Football Club, Pirelli, Telecom Italia, UniCredit, stb.

Tőzsdeindex demo kereskedés

Amerikai tőzsdeindexek

Az NYSE, a New York Stock Exchange, a világ jelenlegi legnagyobb tőzsdéje. A new york-i tőzsdén közel 3000 értékpapírral kereskedhetünk. Az ismertebb amerikai tőzsdeindexek közül 3 népszerű a hazai kereskedők körében: a DJIA, a Nasdaq, valamint az S&P500. Nemrég a Google, az Apple, az Amazon tőzsdei kapitalizációja dollárban mérve az ezermilliárdos szintet is megközelítette, már régóta meghaladja a teljes piaci kapitalizáció értéke a 25000000000000 dollárt.

Amerikai tőzsdeindexek - DJIA index

A DJIA index harminc vállalatot tartalmaz, ezek:

3M, American Express, Apple, Caterpillar, Chevron, Cisco, Coca-Cola, DuPont, Exxon Mobil, General Electric, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Johnson&Johnson, McDonald's, Merck, Microsoft, Nike, Pfizer, Procter&Gamble, Travelers, United Health Group, United Technologies Corporation, Verizon, Visa, Walmart, Walt Disney.

A DJIA index a kereskedők körében egyre kedveltebb, már európai reggeli időszakban is komoly mozgásokat láthatunk, gyakorlatilag reggel 8-tól este 10-ig legalább 3-4 időszak van, amikor érdemes az indexet figyelni.

Nyitáskor, nyitás előtt csak gyakorlott trader-eknek javasoljuk a kereskedést, csakúgy, mint makroadatok, hírek alatt, valamint minden esetben érdemes lehet stop loss-t használni. Fontos, hogy számlánkhoz, pénztárcánkhoz mért lotokkal, kontraktusmérettel kereskedjünk, mert a tőkeáttéttel történő kereskedés kockázatos.

2018-ban a DJIA történelmi csúcsot döntött, a trend jelenleg emelkedő, de ekkora emelkedést korrekció is követhet, csakúgy, mint 2018 év végén. Azok az index kereskedők, akik az elmúlt 10 év kereskedési napjain főleg az emelkedő trend irányában kötöttek, nagy valószínűséggel komoly profitra is szert tehettek, ha betartották a pénz és kockázat kezelés főbb alapelveit, szabályait, valamint nem voltak túl mohók.

Akarsz hasonlóan eredményes kereskedő lenni? Mi ezt neked nem tudjuk garantálni, de képzéseinken mindenképpen érdemes részt venned.

MetaTrader tőzsdeindexek

Amerikai tőzsdeindexek – S&P 500

Az S&P 500 a világ legjelentősebb indexe, amely 500 céget tömörít. Közülük néhány:

3M, Abbott Laboratories, Accenture Plc, Adobe Systems, Alphabet, Altria, Amazon.com, American Airlines, American Express, AmGen, AON, Bank of America, Berkshire Hathaway, Best Buy, Biogen, BlackRock, Boeing, Chevron, Cisco, CME Group, Citigroup, Coca-Cola, ConocoPhillips, Deer & Co, Delat Airlines, DOW INC, eBay Inc, Exxon , FedEx, General Motors, Fap, General Electric, Goldman Sachs, Halliburton, Harley-Davidson, Hewlett Packard, Hilton, Honeywell, Intel, Johnson & Johnson, JPMorgan, Kraft Heinz, Lilly, Mastercard, McDonald's, Merck, MetLife, Nasdaq, Nike, Oracle, PayPal, PepsiCo, Pfizer, Royal Caribbean, Salesforce, Starbucks, Texas Instruments, Twitter, UPS, Verising, Verizon, Viacom, Visa, Wallmart, stb

Amerikai tőzsdeindexek – Néhány Nasdaq komponens

A Nasdaq 100 pedig a technológiai szektor 100 legfontosabb képviselőjét tartalmazza. A nasdaq tőzsdeindexek közól néhány: Adobe, Advanced Micro Devices, Alphabet Inc, Amazon.com, Amgen, Apple Inc., Autodesk, Cisco, Citrix, Ebay, Expedia, Facebook, Hasbro, Intel, Intuit, Marriott, Micron, Microsoft, NVIDIA, Netflix, Tesla, Workday, stb.

Szeretnéd megtanulni a kereskedést tőzsdeindexekkel? Kezd a Zero to Hero ingyenes oktatóanyagainkkal! Nézd meg online a 21 részes oktatóanyagunkat!

tőzsdeindexek tanulása

Ázsiai tőzsdeindexek, távol-keleti tőzsdeindexek

Az ázsiai tőzsdeindexeket és az ausztrál indexeket nehezebb kereskedni, mivel ebben a régióban akkor van kereskedési időszak, amikor mi európaiak alszunk.

Az ismertebb indexek közül a Hang Seng, a Nikkei is érdekes lehet, főleg azért, mert gyakran leköveti az amerikai indexeket, illetve gyakran lehet rés betöltésre is játszani, persze mindig használjunk stop loss-t.

A Nikkei nem tartozik a legjobban teljesítő tőzsdeindexek közé, leginkább a kínai Shanghai Composite index (kínai tőzsdeindex vagy shanhgai tőzsdeindex) mozgását lehet szépen lekövetni. A japán gazdaság állapotát több negatív tényező is befolyásolta az elmúlt 10-20 évben, a japán jen árfolyamát a BOJ folyamatosan figyelemmel kísérte, sőt igen komoly mértékben befolyásolta.

A japán tőzsdénél jóval érdekesebb volt a jen piaca, ha az elmúlt 10 évben USDJPY, EURJPY, GBPJPY chart-okon kereskedtél volna, az igen izgalmas lett volna.Demo számla tőzsdeindex

Fontos leszögeznünk azt, hogy több mint tíz éve emelkedik az amerikai tőzsde és így a világ tőzsdéi is. A jövőben jöhet korrekció, vagy éppen összeomlás is, persze az sem kizárt, hogy tovább szárnyalunk. Mi már láthattunk több nagyobb korrekciót, összeomlást:

  • 2001 kipukkant a Nasdaq lufi
  • szeptember 11-I terrortámadás
  • 2007-2009 hitelválság
  • 2018 év vége

Az 1929-33-as válság volt a legnagyobb, de a tíz évvel ezelőtti hitelválság is hatalmas esést okozott, így fontos mindezt kihangsúlyoznunk és azt is kell feléd jeleznünk, ha indexekkel kereskedsz, legyen mindig stop loss.

Néhány idősíkon láthatod majd az amerikai indexek mozgását, a várható jövőbeni irányról azonban a következő képek alapján ne hozz meg semmilyen befektetési döntést, a helyzet ugyanis szinte egyik pillanatról a másikra megváltozhat.

A cikk írásakor emelkedő trend van a világ piacain, így az amerikai indexeknél is, de azt nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy bármikor jöhet korrekció, vagy akár összeomlás is.

Az első három kép a 3 vezető amerikai index havi chart-ját ábrázolja. AZ S&P 500, a Nasdaq és a DOW JONES havi chart-jain emelkedő trendet látunk egyelőre.

amerikai tőzsdeindex

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, SP500 tőzsdeindex árfolyam, havi, 2001.01.01-2018.01.01

dji30 tőzsdeindex

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, DJI30 tőzsdeindex árfolyam, havi, 2001.jan.1-2019.02.01.

Tőzsdeindex kereskedés

Az indexek közül a legtöbb kereskedő az amerikai indexeket kedveli. Ez nyilván nem véletlen, szépek a chart-ok, van bennük likviditás és nagy a forgalmuk. Rövid időtávú skalpolásra, daytrade-re is a Dow Jones index sok és jó belépőt tartogat, a chart gyakran tele van jól és könnyen felismerhető alakzatokkal.

Akár trendkövető, akár egyéb stratégiákat alkalmazunk, az index alkalmas kezdő trader-ek számára, valamint a haladó és professzionális kereskedők körében is kedvelt, csakúgy mint az S&P 500 és a Nasdaq.

Az Admiral Markets-nél a szűk spread és a gyors és pontos teljesítés miatt érdemes, hasonlóan a devizapárokhoz, az indexekkel és a részvényekkel, és azok CFD-ivel egyaránt kereskedni.

Akár Metratrader, akár a mobil verzió áll rendelkezésünkre, azt fogod tapasztalni, hogy igen gyors, pontos végrehajtás mellett egyedülállóan alacsony költségeink is versenyképesek a hazai piacon.

Nézzünk konkrét példákat nemzetközi indexekkel:

cac40 tőzsdeindex

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, CAC40 H4, 2018.10.04.-2019.01.14.

A francia indexen dupla alj és fordított fej váll látható. Amíg a ferde trendvonal felett vagyunk, long trend alakulhat ki.

Így is lett:

tőzsdeindex CAC40

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, CAC40 H4, 2018.12.05-2019.03.15.

Dax fordított fej-váll, long belépő:

Dax tőzsdeindex

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, Dax30 tőzsdeindex árfolyam, napi, 2018.01.10-2019.01.17.

Ez lett belőle:

tőzsdeindex Dax

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, DAX30, 2018.05.22-2019.04.09.

S&P 500 dupla alj és az eredmény:

SP500 tőzsdeindex

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, SP500 tőzsdeindex árfolyam, H1, 2019.03.13-2019.03.29.

amerikai indexek

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, SP500 H1, tőzsdeindex árfolyam, 2019.03.21-2019.04.08.

A tőzsdei kereskedés lényege a fundamentális és technikai elemzés, valamint a pszichológia, ami voltaképpen piaci viselkedésminták és önmagunk reakcióinak ismerete. A daytraderek, a hosszabb távú index kereskedők, a skalperek teljesen máshogyan közelítenek meg egy chart-ot, valamint más személyiség típusok.

Akármelyik stílus áll közel hozzád, a legfontosabb az, hogy maradj szerény és alázatos, ne legyél kapzsi és legyen mindig stoppod, és kizárólag a számlaméretednek megfelelő kontraktus mérettel kereskedj. Most még a bika az úr, de ha eljön a korrekció vagy éppen az összeomlás, az jó beszálló lehet majd a shortosoknak. Na de mikor jön el ez?

Tőzsdeindex befektetési tanácsot, elemzéseket mi nem adunk. Érdemes órás, 4 órás, napi és heti chart-on is pillantást vetnünk az indexekre, illetve lényeges a hírek elolvasása, értékelése mellett a trendvonalak berajzolása is.

Ha már eldöntöttük, hogy indexekkel kereskedünk, ismerjük meg a bennük lévő vállalatokat is, és nézegessük több idősíkon chart-jaikat. Sok index kereskedő használ indikátorokat is, sőt egyre népszerűbb expertek, scriptek és egyéb programok használata is.

Az elmúlt évtizedben igen komoly hozamokat lehetett elérni részvény CFD-k segítségével. Amennyiben a komoly emelkedést korrekció követné, természetesen mind az indexekkel, mind a részvény CFD-k shortolásával is lehet majd profitot elérnünk.

Tőzsdeindexek kereskedése rövidebb távon:

Nasdaq dupla alj M5, célár fent a szint:

nemzetközi tőzsdeindexek

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, NQ100 M5, 2019.03.14-2019.03.15

legfontosabb nemzetközi tőzsdeindexek

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, NQ100, M5, 2019.03.14-2019.03.15.

Spanyol zászló, vagy ék:

világ tőzsdeindexek

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, IBEX tőzsdeindex árfolyam, M1, 2019.04.11.

Japán fej váll m15:

tőzsdeindexek nevei

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, JP225 M15, 2019.03.22-2019.03.27.

Hang Seng m5 dupla alj:

híres tőzsdeindexek

Forrás: Admiral Markets MetaTrader, HS150 M5, 2019.04.10-2019.04.12.

Híres Tőzsdeindexek - Konklúzió

Akár daytrader, akár skalper, akár részvényportfolióval rendelkező hosszabb távú trader vagy, hasznos lehet megtanulnod indexekkel kereskedni.

Az Admiral Markets-nél az S&P 500, a Nasdaq, a DJIA 30 spread-jei igen alacsonyak, a végrehajtás gyors és pontos, valamint oktatásaink is támogatnak téged céljaid elérésében.

Ha Forex trader vagy, nyilván felfedeztél olyan napokat,heteket, amikor kedvenc devizapárjaid oldalaznak, ezekben az időszakokban nézz rá bármelyik index chart-jára, mert azok az elmúlt 10 év legtöbb kereskedési napján többnyire szépen mozogtak.

Te hogyan fogsz kereskedni a tőzsdeindexekkel?

Tőzsdeindex kereskedés

További tőzsde cikkek

Az Admiral Markets-ről

Szabályozott brókercégként hozzáférést biztosítunk a világ legnépszerűbb kereskedési platformjaihoz. Kereskedhetsz nálunk CFD-kkel, részvényekkel és ETF-ekkel, valamint tanulhatsz professzionális oktatónktól.

A fenti adatok további információkat nyújtanak az Admiral Markets honlapján közzétett összes elemzéshez, becsléshez, prognózishoz, előrejelzéshez vagy egyéb hasonló értékeléshez vagy információhoz (a továbbiakban: Elemzések). A befektetési döntések meghozatala előtt kérjük, figyeljen oda a következőkre:

1. Ez az elemzés kizárólag informatív jellegű és nem tekinthető befektetési tanácsadásnak vagy javaslatnak.

2. Minden befektetési döntést az egyes ügyfelek egyénileg hoznak meg, ahol az Admiral Markets UK Ltd nem vonható felelősségre semmilyen ebből keletkezett veszteségért vagy kárért, függetlenül attól, hogy a döntés az elemzésen alapul-e vagy sem.

3. Az Elemzés Hideg Zoltán, az Admiral Markets oktatója (a továbbiakban: Szerző) a Szerző személyes becslései alapján készült. Annak érdekében, hogy az ügyfelek érdekei védhetők legyenek és az elemzés tárgyilagossága ne sérüljön meg, az Admiral Markets megfelelő belső eljárásokat hozott létre az összeférhetetlenség megelőzésére és kezelésére.

4. Miközben mindent megteszünk annak érdekében, hogy az elemzés összes forrása megbízható legyen, és hogy minden információt, amennyire csak lehetséges, érthető, időszerű, pontos és teljeskörűen mutassunk be, az Admiral Markets nem garantálja az elemzésben szereplő információk pontosságát vagy teljességét. A bemutatott számok múltbeli teljesítményre vonatkozó adatok, amelyek nem megbízható mutatók a jövőbeli eredményekre.

5. Az Admiral Markets által feltüntetett pénzügyi instrumentumok bármilyen korábbi vagy modellezett teljesítménye nem értelmezhető kifejezett ígéretnek, tanácsadásnak, garanciavállalásnak vagy következtetésnek semmilyen jövőbeli teljesítményre vonatkozóan. A pénzügyi instrumentum értékének növekedése és csökkenése, valamint az eszköz értékmegőrzése nem garantált.

6. A tőkeáttételes termékek (beleértve a CFD-ket) spekulatív jellegűek, amelyek profitot és veszteséget is eredményezhetnek. A kereskedés megkezdése előtt bizonyosodjon meg arról, hogy megértette a felmerülő kockázatokat

Kockázati figyelmeztetés

A CFD összetett eszköz, és a tőkeáttétel miatt a hirtelen veszteség jelentős kockázatával jár. 77% -án a lakossági befektetői számláknak veszteség keletkezik, amikor ennél a szolgáltatónál CFD-kkel kereskednek. Fontolja meg, hogy érti-e a CFD-k működését és hogy megengedheti-e magának a veszteség magas kockázatát.